Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
Hmmm. A hűtős bulk (első kelesztés) érdekes módszer, olvastam róla sokat, de még nem próbáltam. Azért a metódus mellett érdekelnének az arányok is, mert csak úgy lehet igazán megérteni. Nálam többször van, hogy nem hűtőznek a tésztáim. Ez a jó ebben a műfajban, hogy ha rájön az ember a nyitjára, akkor elég tág határok között mozoghat, idő-hőmérséklet-íz-jelleg mentén.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Ez azért csak részben igaz. Nem véletlenül vannak a receptek. Te a módszert írtad le, de ha valaki pl. 50% kovászt rak a tésztához, akkor a Te módszereddel tuti túlkeleszti., ha meg 5%-ot, akkor meg alulkelt lesz. Persze lehet úgy is, hogy saccra beledobok mindent, csak akkor meg nem tudsz belőle tanulni.
Miért pakolsz ennyi mindent a kovászba?"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Ne mondd már, hogy az alapanyagon és a hely adottságain múlik, hogy mennyi ideig hűtőzöd a tésztát! Ez leginkább az arányokon múlik: mennyi víz van benne, és mennyi kovász, illetve milyen arányban van benne teljes kiőrlésű liszt.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Jah, igen. "Túlbringázom". Így asszem nem tudunk értelmes beszélgetést folytatni, bár megpróbáltam. Érdekelne, hogy mennyi kovász hozzáadásával intézed az első kelesztést a hűtőben, de egyszer sem kaptam egyenes választ, csak annyit, hogy más az alapanyag, meg a helyszín, úgyhogy mindegy. Hát, jó, akkor mindegy.
raczger: élesztő ügyben osztom a véleményed. Sokan valami ördögtől való dologként tekintenek az élesztőre, pedig ha jól használják, hagynak időt, akkor azzal sincs baj, azzal is lehet finom, jó és szép kenyereket sütni.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
raczger
őstag
Egyáltalán nem kell a kovászos kenyérnek savanykásnak lennie.
Ha az élesztőt megfelelően használod, akkor az is elkezdi lebontani a szükséges dolgokat, csak a bolti kenyeret kb 1 órát kelesztik aztán már sütik is.
Példaként nézz utána, hogy az eredeti nápolyi pizzatésztába mennyi élesztőt tesznek. 1.5kg liszthez (+60% víz) megy 1 gramm élesztő, ezután 12 órát hagyod szobahőn, utána formázod és újabb 12 óra szobahőn kel.www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4
Új hozzászólás Aktív témák
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- MIUI / HyperOS topik
- Formula-1
- Nagyrobogósok baráti topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iOS alkalmazások
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux - haladóknak
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...