Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • psyche

    csendes tag

    válasz Cathfaern #2888 üzenetére

    Érzékelek némi keveredést. Ugye alapvetően két fajta zsírsav van: telített és telítetlen. Telítetlen zsírsavakon belül vannak egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. A többszörösen telítetlen zsírsavak között találjuk az omega-6 és omega-3 zsírsavakat. Ugye tipikusan a telítettet hívják "rossz"-nak, és a telítetlent "jó"'-nak. Némileg vicces módon a transz-zsírsavak is a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik, ugye ezekkel kapcsolatban viszont mindenki egyetért, hogy ártalmasak.
    Ha arányokat nézünk, akkor két értékről szoktak beszélni: telített és telítetlen zsírsavak aránya, illetve omega-6 és omega-3 aránya.
    A két arány egymástól független, tehát valaki ehet jó omega-6 és omega-3 arányt attól, hogy rossz a telített és telítetlen zsírbevitel aránya. Illetve fordítva, hiába jó az utóbbi, attól még lehet rossz az előbbi.

    Úgy értettem, hogy kb lehetetlen tartani a telítetlen és telített zsírok arányát ketogén diétában, hogy az a telítetlen zsírok felé legyen kedvező.

    Sokkal kevesebb telítetlen zsírt lehet bevinni mint telített zsírt. Mert akkor kb ugyanannyi telítetlen zsírt kellene fogyasztani mint telített zsírt, vagyis:

    Ha megeszel egy nap mondjuk 8 tojást + 200 gramm szalonnát, akkor hogy ezt ellensúlyozd, meg kellene innod kb 4 deci olívaolajat + fél kiló szardíniát hogy elmondhasd: ok, ellensúlyoztam a jó zsír-rossz zsír arányokat.

    Nem tudsz annyi telítetlen zsírt bevinni, hogy az egyensúlyban legyen a telítettel. Hacsak nincs vasból a gyomrod és tudod magába inni az olajat, meg a hal sem árt meg kilószámra.

    Nincs az az étel a természetben, amiből annyit meg tudsz enni/inni, hogy ellensúlyozd a napi telített zsír arányodat. Fizikailag nem lehet.

    Ebből következik, hogy a koleszterinszint rossz irányba kell hogy eltolódjon mindenkinél. Elméletileg. Mert mindig a telítelten zsír marad túlsúlyban, akárhogy erőlködünk.

Új hozzászólás Aktív témák