Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz coco2 #5652 üzenetére

    Helló coco2!

    Én azt tudom mondani, hogy elég változó.
    Attól függ hogy mennyire új (modern) a rendszer és mennyire homogén, továbbá hogy mennyire összetett.

    Vannak üzemek (akár nagyobbak is) ahol önálló gépsorok vannak, amolyan sziget üzemben, ahol az egyes gépek nincsenek közvetlen technológiai kapcsolatban egymással.
    Pl. műanyag üzemben, ahol van pohár préselő, meg extruder ami műanyag lemezt állít elő, meg nyomdagép ami a poharakat festi, címkéző stb.

    Vagy egy megmunkáló gépekkel (szerszámgépekkel) telerakott üzem ahol sok CNC van a legkülönbözőbb fajtákból összerakva. Ilyen pld a Linamar PPM.

    Ezek jellemzően nem homogének. Tehát a legkülönbözőbb gyártók leghibiszkuszabb gépei vannak vegyesen az egyikben ilyen, a máikban olyan PLC-vel. Az egyikben profibus, a másikban modbus, a harmadikban ethernet, a negyedikben DeciceNet, az ötödikben CANBus, interbus, stb. Francia, német, spanyol, esetleg amerikai gyártású gépek véletlenszerű sokasága.
    Az ilyen úgy alakul ki, hogy a gépeket egyenként vásárolják, mindig valamilyen gazdasági szempont alapján.
    Az ilyeneknél szinte soha nincs központi adatgyűjtés, felügyeleti rendszer, SCADA stb. Ilyen rendszerre nem lehetetlen, de rémálom utólag megcsinálni.

    Aztán vannak "zöld mezős" beruházások, ami egy olyan gyár, ami átfogó tervek alapján épül és az eszközök tekintetében sokkal homogénebb. Pl. csak egy fajta PLC-t használnak egyforma terepi busszal, és előre kidolgozott rendszer terv van a berendezések központi összefogására.
    Ilyen pl. egy autó gyár, vegyi üzem vagy erőmű.

    Kis hazánkban gyakori, hogy használt 10-20 éves német, francia, olasz gépeket vesznek és üzemelnek be.
    Ezeknél jó ha kapcsolási rajz van nem hogy központi adatgyűjtés. Örülnek ha sikerül működésre bírni. Némelyikben olyan vezérlővel jön amit 10 éve nem gyártanak és a cég sem létezik amelyik alkotta, nem hogy a programja meglenne.
    Szóval szélsőségesnek mondható a helyzet.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák