Új hozzászólás Aktív témák

  • Yushchenko

    őstag

    válasz keIdor #1366 üzenetére

    Koper: Tipikusan nagy kikötőváros, fontosabb mint Trieszt! Elsősorban gazdasági jelentősége nagy, a turizmus szempontjából elhanyagolható. Én semmiképpen sem ajánlom, semmi látnivaló nincsen Koperba! Strandja se túl jó, és természetesen fizetős parkolás a megoldott csak(kivéve persze ha ott szálltok meg, akkor nyilván van parkolója az apartmannak).

    Piran: A legszebb város, ha tehetitek akár Ho-ról is mennyetek ide át valahogy és nézzetek körül! Neten találsz képeket, azok szerintem visszaadják a helyet. Strandja sziklás, de nagyon szép és tiszta! Ha itt szálltok meg valószínűleg Portorožba fogtok parkolni, mert a városba csak limitált számú kocsi fér el(az is borzasztó neccesen) és 2 vagy 3 euro a parkolási díj óránként :DDD

    Portorož: Ha már szóba jött. Gyakorlatilag egy új építésű település, tele hotelekkel, szépen kiépített, viszont elég egyhangú stranddal. Szerintem csak arra jó a hely, hogy leparkoljon az ember és besétáljon vagy bebuszozzon Piranba.

    Izola: Piran után a 2. legszebb tengerparti város Szlovéniában szvsz. Több strandja van. A városba tipikusan beton-sziklás, lekerített part, kijjebb pedig hosszan elnyúló tengerparti sétány. Én egy viszonylag szűz helyre szoktam járni, ahová egy ingyenes parkolóból lehet lesétálni, és kb 500m-t kell így megtenni sziklákon begyalogolva, mivel nincsen kiépítve(pontosan ezért szeretem, búvárkodok, találok sok szép kagylót meg tengeri sün vázat, nekem ez okozza az örömöt :B ). Az óvárosa mondhatni "szabványos", de hangulatos, élvezhető. A városban 60 centbe kerül a parkolás óránként, de ha egy órán belül végzel ingyenes. Nyáron van hogy sorba kell állni a parkolóhelyért.

    Strunjan: Ide egyedül fürdeni szoktak járni az emberek. Megjegyzem: nem tudom miért... Kopernél jobb, de vigyázni kell itt is, mert a parkolás a központban 3-5 euróba kerülhet egy napra.

    Szlovéniáról: Nem figyelhető meg az a tendencia, mint pl. Horvátországban, hogy a tengerparton felverik mindennek az árát. Itt ált. egy élelmiszer bolt van a Mercator, esetleg még van pár Spar. Akárhova mész be a boltba akár a tengerpatron, akár Ljubljanaba, akár a városközpontba, akár kijjebb, akár kicsibe akár nagyba, az árak egyáltalán nem fognak eltérni! Egy gombóc fagyi 1 euróba kerül ált., de beteríti a tölcsért, sokszor raknak 2x. Éttermekbe nyugodtan be lehet menni, bárhova! Nyilván vannak frekventáltabb zónák, de tengerparton szinte mindig kiírják az árakat az étterem elé, és egyáltalán nem vészesek. Üdítővel nem trükköznek, nem adják 5 euróért, szervízdíjat még sosem láttam hogy felszámoltak volna. Borravalót nem kell adni, el se várják!
    Ha már a szlovén tengerpatron jársz, beugorhatsz a postojnai barlangba(illetve közelebb van még a Škocjanske jame), ami igaz hogy rohadt drága (20 euró/fő), de felejthetetlen élmény(kis vonattal visznek körbe). Mellette van a Predjanski grad, ami hasonlóan kihagyhatatlan program ha már ott van az ember. Hazafele esetleg Ljubljanaba vagy Mariborba is érdemes lehet egyet sétálni.
    Ami még nagy előny lehet Horvátországhoz képest, hogy itt végig mész autópályán Bp-Letenye-Lendva-Maribor-Ljubljana-Koper vonalon, és a 7 napos matrica 15 euró. Ez horvátoknál jóval drágább, meg valahogy mindig elszámolják magukat(úgy 5-100 kunával). Nincs határ, nincsenek sztrájkoló határőrök, álldogálás 50 fokba.
    Egyelőre nagyjából ennyi, sorry a hossz miatt, ha valami kérdés van még szívesen válaszolok.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák