Új hozzászólás Aktív témák

  • xPraetoriaNx

    senior tag

    Sziasztok!

    Tegnap kora délután úgy döntött a gépem, hogy "félig elromlik", elkezdte újraindítgatni meg kikapcsolni magát, ha játszottam. A gép ezután teljesen behülyült mondhatni, a problémának több verziója is eljött. Volt, hogy már boot alatt, meg BIOS-t nézegetve újraindult, volt hogy olyan szinten kikapcsolt, hogy áramot se kapott a gép (alaplapon a "mindig világító" LED is sötét volt, power gomb nyomkodására nem reagált a gép), és a tápkábel húzgálása / táp ki-be kapcsolgatása se segített.

    Ekkor nekiálltam az ilyenkor szokásos "na akkor kezdjük el szétszedni" módszernek, elsőnek a VGA-t szedtem ki, gépet meg átkötöttem a CPU-ba integrált videókártyára, és csodák csodájára, úgy bekapcsolt, illetve utána ment a gép. Kínomban csináltam nVidia driver reinstallt (egy kicsit korábbi verziót raktam vissza, ami előtte hónapokig jól hajtotta a gépet), meg később egy formatc-t is, valamint BIOS-s is downgrade-eltem (pár napja frissítettem, szóval elsőre arra is gyanakodtam), nem segített, szóval a probléma sajna 100%, hogy hardware oldalról van.

    A "meghülyülés" mostmár szerencsére megszűnt, és ahogy látom az a "koncenzus", hogy ha bent van a VGA, és terhelés alá kerül, akkor kivágja a gépet. Tegnap este megnéztem egy majdnem 2 órás filmet úgy, hogy bent volt a VGA, tökéletesen végigment, de amint elindítottam (egy annyira nem is gépigényes) játékot, 2 percen belül restartolt a gép. Kiszedtem a VGA-t, alaplai integrálttal minden tökéletesen megy, tegnap este is játszottam egybefüggően 1,5 órát (nullára lehúzott grafikával, majd' kifolyt a szemem, lol), meg ma reggel is egy felet (ugyanazzal a játékkal ráadásul, ami a fentebb említett tesztnél 2 perc után restartoltatta a gépet).
    .
    Szándékozom felhozni a régi gépem, és átrakni belőle a VGA-t teszt képpen (teljesítményben a nyomába se ér a mostaninak, de áramfogyasztása kb ugyanannyi), szóval "még nem próbáltam ki mindent amit tudtam", de érdeklődnék, szerintetek ez mi lehet? Ha kicsit laikusabb lennék, akkor már visszacsomagoltam volna a VGA-t és holnap mennék garanciáztatni, de valamicskét informatikában jártas (és sok furcsaságot látott) ember lévén sajna én úgy gondolom, hogy benne van a pakliban, hogy vagy az alaplap a ludas ("szarul kezeli az áramot"), vagy a tápegység. Utóbbinál noha az értékek mind jók voltak, (egyedül a +3.3V volt egy kicsit alacsonyabb, 3,264, ami elvileg tűréshatáron belül van), beállítottam BIOS-ban az ASUS Anti-Surge feature-t, ami a következő "önrestart" után boot közben meg is akasztott, és dobott egy ilyen hibaüzenetet (igen, sikerült az utolsó szót félbevágva fotóznom, de "kitalálható" hogy mi van ott). Probléma az, hogy csak a VGA-t tudom tesztelni így külön, mert a régi tápommal nem fog menni a jelenlegi gépem (egyrészt nem is biztos hogy elbírná, másrészt amúgy is csak 6 pines VGA csatlakozó van rajta, a kártyámhoz meg 8-as kell), a régi alaplapommal való tesztelés meg socketbeli ütközésből adódóan hiúsul meg...

    There is no war. Only the harvest.

Új hozzászólás Aktív témák