Új hozzászólás Aktív témák
-
lugosi
MODERÁTOR
-
lugosi
MODERÁTOR
Új széria jött ki a morától: ash collection [link]
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz betyarr #10344 üzenetére
Azért azokat az értékeléseket és kérdéseket nézd át még egyszer, hogy a fake írások kiszűrődjenek. Ahogy írják nem damaszkuszi hanem csak mintás (ez várható volt), és a képeken látottaknál a valóságban kisebb. Ezt nyilván csak spekulációként mondom de szerintem kisebb az esély hogy tényleg vg10 legyen. Így ránézésre ez olyasmi lehet amit első felindulásában megvesz az ember, de kiderül hogy nem azt vette amit gondolt, a használhatósága sem olyan, és végül a fiókban köt ki.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz janakbacsi #10371 üzenetére
Szerintem a rozsdamentest. A no.6. nagyon kicsi.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz FBLLMAG #10408 üzenetére
Gerberből sose volt multitoolom, csak kés. Igaz most multitool téren nincs olyasmi, amire ne lenne megoldásom. Sőt, talán egy kicsit túl is vagyok vásárolva.
Valami youtube videóban láttam a gerber armbar drive-ot, az szimpatikus volt, de egyik változatán sincs klip, így értelmét vesztette arra, amire használtam volna. -
lugosi
MODERÁTOR
válasz gyapo11 #10418 üzenetére
Nekem az esetek 99%-ában nincs szükségem a mindennapokban multiszerszámra, a maradék 1%-ot viszont nem lehet kiszámolni hogy mikor lesz. Persze mondjuk ha biciklivel megyek valahova, vagy kimozdulok valahova akkor esélyesebb. De legtöbbet én is itthon használom, vagy ismeretségi körben (lakásban), de akkor eleve tudom hogy vinni kell, mert azért megyek hogy megcsináljunk valamit.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz FBLLMAG #10422 üzenetére
Ha nagyobb csavarokról van szó, amiket erősebben meg kellene húzni, vagy nehezebb lenne oldani, azoknak nem állnék neki a normál multiszerszámmal. Nem is biztos, hogy meg tudnák fogni rendesen a nagyobb csavarokat, másrészt meg valószínű hogy le is kerekítenék őket egy kicsit. Erre más szerszám sokkal alkalmasabb.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz FBLLMAG #10424 üzenetére
Egy biciklikerék anyacsavarjának vagy üléscsavarjának oldásához és meghúzásához nem mernék nekikezdeni egy multiszerszám bitbefogójába tett csőkulccsal (bittel), félnék tőle hogy kinyegdül a bitbefogója, de lehet hogy ez a félelmem alaptalan. A knipex biciklis kitem is elég kicsi, belefér a biciklis táskába. Van hozzá egy Topeak racsnis bitkit a többi csavarhoz, elég kompakt. Majd teszek fel róla képet hogy lásd, úgy jobban érthető amit körül akarok írni. Nagyon praktikus tokja van, pár egyéb motyó is belefér.
[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
Mutatok nektek egy új szerzeményt.
Régóta szerettem volna már egy Skeletool-t és nagyon örülök neki, hogy meglett. Ami a különlegességét adja a dolognak, hogy innen a topikból származik, FBLLMAG fórumtárstól vettem.
Nagyon korrekt és becsületes ember, köszönöm neki a segítségét, a türelmét és a bizalmát.
[kép]A dobozt a fórumtárs adta hozzá külön pluszban, hogy a szállításkor ne sérüljön.
Nagyon örülök neki, régi vágyam volt már egy ilyen! -
lugosi
MODERÁTOR
válasz Melorin #10445 üzenetére
Nekem is egy 1000/6000 vizes kövem van, eddig csak arra nem volt elég, amikor nehezebben élezhető acélból készült teljesen életlen (legömbölyített) kést kellett totál újraélezni, oda kellett egy durvább gyémánt bevonat. De egyébként normál mindennapi használatra teljesen jó. Esetleg annyi, hogy a 6000 már tényleg elég finom, talán szükségtelen is, ha létezik olyan kombi kő, ami nem 6000, hanem mondjuk 3000, az is teljesen jó, például esetleg egy 800/3000 ha létezik ilyen.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz gyapo11 #10450 üzenetére
Igazából szerintem pont jól leírtad. Én is faragókések meg a borotvakés miatt használom a 6000-est, normál használatú késeknél nem. Egyébként jópár hónapja a bőrön fenéssel is leálltam (a borotvakés kivételével), mert felesleges és/vagy direkt nem jó sokszor, ha nincs egy kis mikrofogazat az élben.
-
lugosi
MODERÁTOR
Én egy Svörd peasant kést keresek már egy ideje fa nyéllel, de nem nagyon látok raktáron.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz petipetya #10619 üzenetére
A gyémántos élező nagyon bevált nekem is, viszont én újabban teljesen leszoktam a bőrös fenésről (kivéve a borotvakésemet). Egyszerűen feleslegesnek érzem a finom borotvaél kialakítását a késen, és a mikrofogazat hiánya sokszor egész egyszerűen kontraproduktív is. Ha nagyon finom élt akarok, akkor az 1000-es kő után 3000-es, és ha nagyon-nagyon finomat akkor még a 6000-es, de ezt is csak akkor, ha nagyon nem tudok mit kezdeni az időmmel általában nem szükséges. A legtöbb késemnél a spyderco sharpmaker finom köve bőven elég befejezésnek.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz gyapo11 #10628 üzenetére
Így tapasztaltam én is, pont ahogy írod, pont konyhai helyzetekben jött elő a legtöbbször. És ugye arról is beszéltünk már itt, hogy a recézett él mennyivel tovább használható marad még kopás esetén is. Csak eleinte fél az ember az élezésétől, de ha belejön, akkor már teljesen jó. Nekem a legnehezebb a spyderco-féle recézett él élezése volt, de nem kell tőle tartani, és nem szabad hagyni nagyon elkopni, mert onnan visszahozni sok idő.
Van egy recés élű victorinoxom, na annak a vágóképessége elsőrangú. -
lugosi
MODERÁTOR
válasz Sanyi.mTs #10667 üzenetére
Nekem az első kövem egy 1000/6000 volt és nagyon bevált sokáig, nagyon sokoldalú így. Annyira durván életlen kést éleznen egyszer kellett ami az 1000-essel nehéz volt (gyakorlatilag lekerekített volt). A normál késekre az 1000-es nekem teljesen elég volt kezdésnek, a 6000-est a borotvakésemhez használom, régen a rendes késekhez is, de ma már azt feleslegesnek tartom.
Viszont ma már általános dologra, egyetlen kőnek én is a 400/800-asat venném, ha csak az egyiket lehetne választani a kettő közül (ahogy petipetya írja, viszont azzal én személy szerint nem értek egyet hogy afelett már ott a pasztás bőr, szerintem a pasztás bőr az e feletti köveket egyrészt nem váltja ki, annak nem alternatívája, másrészt szerintem a bőrön fenés túlértékelt, túlmisztifikált dolog, késeknél én le is álltam vele). -
lugosi
MODERÁTOR
válasz Ereshkigal #10697 üzenetére
Auchan kovászos kenyér például. Még több napos korában is jó. Vagy Lipóti pékség parasztkenyere.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz eldoble #10700 üzenetére
Egyébként biztos van különbség recés kés és másik recés kés között. Nekünk olyan van, amin relatíve nagy hullámok vannak, azzal jó. Meg attól is függ, hogy milyen kenyérrel próbálom, van olyan kenyér, ami már "friss" korában is totál morzsalékos. De van itthon egy egyenes kenyérvágó kés is, ki fogom próbálni, és elfogadom, ha neked van igazad, beszámolok majd.
-
lugosi
MODERÁTOR
Iszonyat módon túl van ez misztifikálva. Már-már ideológiai alapon közelítik meg és adják elő az élezést. Félre ne érts ezeket most nem azért írom mert az én zsebemben van a bölcsek köve és én biztos jobban tudom, de úgy érzem tapasztaltam már ebben a témában ezt-azt és van rálátásom. Szerintem valahol kb 10-12 éve élezgetek “komolyabban” ha lehet így mondani, és kb olyan 40 éve használok napi szinten zsebkést a mindennapokban és a hobbijainhoz. Gyerekként se más élezte, úgy volt nálunk hogy akinek kése van az tudja melyik vége mire való vagy ne legyen neki.
Az elmúlt kb 10 évben éleztem mindenféle élkialakítást kb, konvextől a konkávig, skandináv, vésőél, egyenes leélezés, a skála egyik felén a balta a másik felén a borotvakések. (Orvosi szikét viszont pl nem.) Amitől tartottam azt is igyekeztem megtanulni, pl egy-két éve a spyderco fogazott éle (meg tudom csinálni kővel és kúpos reszelővel is ma már de akármelyikről is van szó, ezt az élt a mai napig utálom élezni.) Egyszerűen úgy alakult hogy ma már nincs a környezetemben senki akitől segítséget kérhetnék ebben a témában úgyhogy kénytelen vagyok megtanulni. Ez a tanulás nálam is olvasás, videó nézegetés és legfőképpen próbálkozás révén valósul meg. Sok olyan dolog van, amit a videók is egymással ellentétesen adnak elő, és vannak olyanok is amikkel a magam részéről tapasztalati úton is nagyon egyetértek de olyan is amivel ellentétesek a tapasztalataim.
Ez az áztatás az egyik olyan amit kicsit városi legendának tartok, és azzal sem értek egyet hogy csak vizesen kell ezeket a köveket használni. Ha már japán kő, akkor van olyan King kövem, aminél kifejezetten hangsúlyozták az ismertetőben, hogy tilos áztatni mert a kő elrepedhet, csak nedvesíteni szabad.
A fenti bevezetőt azért írtam ilyen hosszan, hogy így jobban látod hogy honnan indulok ki az élezésnél. A tanulási folyamatomból adódóan tehát nagyra tartom a tapasztalati úton történő tanulást ha élezésről vagy bármilyen kézi munkavégzéssel kapcsolatos dologról van szó.
Így például Révész bácsi több évtizedes tapasztalataira jobban adnék, ami egybeesik a saját tapasztalataimmal. Tudom, sok youtuber javasolja a beáztatást és a vizezést. Én is szoktam vizesen is használni a köveket de gyakran nem. Nem kell ennek ekkora áhítattal hozzáállni, lehet egy kicsit rugalmasabban próbálgatni. A YouTube még egy késemet se élezett meg száraz vagy nedves vagy olajos kő meg már igen. De fára feszített smirglipapír is, kaszakő is, kerámia tál alja is, és tenyérnyi méretű kavics is, de gyerekkoromban fentünk meg bicskát vonatsínen is (megmagyarázhatatlan de működött - valószínű valami puha acélból készült penge volt).
[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
-
lugosi
MODERÁTOR
Ezt szerintem inkább példának hozták fel. Egyébként arra figyelj, hogy a japán számozás (finomság), a JIS nem egyezik az ANSI szerinti finomsággal. (Ha a 220 JIS, akkor az nagyon durva.)
A nagyon fényes élhez valószínűleg tényleg finomabbat használnak. Én még nem éleztem 8000-essel, csak 6000-essel, de a borotvakéseken kívül a 6000-est is teljesen feleslegesnek tartom.[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
Meghajolsz? "A japánok" tudása előtt? Kezd már kicsit vallásba hajolni a téma.
De értem, ha már "japánok", akkor az már maga a tutiság. Tök mindegy, hogy kicsoda-micsoda az illető, az a lényeg hogy japán! Egy egérhangú japán csajszival narrált videó az maga a márványba öntött I.G.A.Z.S.Á.G., de egy évtizedek óta ezt csináló késkészítő mester az nem számít. Ő nem japó.
Kezd már gáz lenni ez a fenntartás nélküli japánozás.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen