Új hozzászólás Aktív témák

  • Vistaboy

    veterán

    Sziasztok. Azért írok ebbe az összefoglaló topikba, mert a lapspecifikus eléggé inaktív, ahogy látom. Nos, egyetlen kérdésem lenne csak. Van egy Z77X-UD5H típusú alaplapom, benne egy Radeon R9 280X VGA-val. Jelenleg alaplapi hangkártyát használok, de holnap - vagy holnapután - érkezik a megrendelt, 1x-es PCI-express csatolófelülettel ellátott hangkártyám.

    A gond a következő: Mivel a lapon csak a legelső X16 slot tud X16 módban üzemelni, így a VGA-t nem tehetem máshová. A gond ezzel csak az, hogy a három x1 csatolóból egy fölötte van, kettő meg alatta, ráadásul a VGA hűtője az egyiket eleve kitakarja, a másikba pedig nem akarom tenni, mert megfojtaná a VGA-t, hiszen eltakarná a hűtőventilátorokat.

    Marad a harmadik, de az meg felette van, talán beférne a kártya a VGA és a procihűtő közé, a kérdés itt is az, mennyire lenne útban - elég szerencsétlenül van kialakítva a dolog.

    Itt egy közeli kép a PCI-express slotokról.

    De a lényegre térve: Van három x16 slot az alaplapon, egyik X16, másik X8, a harmadik pedig x4 üzemmódban képes működni. Én úgy tudom, hogy bele lehet tenni az x1 kártyát az x16 slotba, mert lefelé kompatibilis. Megoldható-e úgy, hogy az x1-es hangkártyát beteszem a legalsó slotba, ami ugyan csak x4-es, de neki bőven elég lenne. Egyedüli gond, hogy ekkor a x16 slot csak x8-ként működik, mert egy sávszélen osztoznak egymással.

    Tehát, mit tanácsoltok? Rakjam be a legalsóba (hűtésileg ez lenne a legjobb megoldás), vagy próbáljam meg a VGA és a CPU hűtő között használni?

    Előre is köszi a választ. :R

    [ Szerkesztve ]

    "A battle has been fought, and is now over. Place your sword upon the ground, and rest in the temporal peace. After dozing in the warmth of a dream, a new day will begin." - Fate/Stay Night. Diablo III: Vistaboy#1222

Új hozzászólás Aktív témák