Új hozzászólás Aktív témák

  • Alx.Mercer

    aktív tag

    Köszönöm a tanácsokat. Pénteken volt alkalmam kipróbálni három típust is: egyik a Vanguard Alta Pro 263 volt, a másik kettő a Manfrotto 055XPROB és a 190XPROB.

    A 055XPROB-re voltam leginkább kíváncsi, de normál állásban, leengedett középoszloppal és egy alap gömbfejjel is túl magas volt (nem túlságosan, de pont annyira, hogy ne legyen kényelmes a keresőbe belenézni). Tovább nem is nagyon nézegettem...

    Második volt a Vanguard Alta Pro 263. A magassága pont jó volt, de egyetlen okból le kellett mondanom róla: instabil, de nagyon! A középoszlopot leengedtem, és minden csavart meghúztam rajta, de még így is nagyon sokáig vibrált a 200mm-es tele képe, amikor picit megpöccintettem az obit (szimulálva a gép mozgatását, gombok nyomogatását stb) Arról nem is beszélve, hogy amikor megfogtam a leengedett középoszlop alsó végét, akkor nemes egyszerűséggel "lötyögött" a bilinccsel együtt, ami összeszorította... Nem a középoszlop rögzítése volt laza, hanem a csukló, ami kifordítja a középoszlopot... Nagyot csalódtam benne... Bár lehet, hogy gyártástechnológusként a fémiparban nekem a "stabil" szó hallatán más jut az eszembe. :-)

    Harmadik volt a 190XPROB. Első felállítás után érződött, hogy sokkal stabilabb, mint a Vanguard pedig a gyári paramétereik alapján egyforma a terhelhetőségük. A 496RC2 fejet tettük rá. Ugyanúgy 200mm-en, (belenagyítva az élőképbe) megmozgattam az objektív végét, meg a vázat is, és itt is érződött, hogy sokkal hamarabb visszanyeri a "merevségét" az állvány, mint a Vanguard. De ettől is el tudok képzelni még jóval stabilabbat is... Volt karbon kivitel is, de annak az ára számomra nem elérhető (a fotós felszerelések egyébként is túl vannak árazva és ez igaz a karbon állványokra is) A középoszlop nagyon elegáns megoldással fordul ki, masszívan rögzül is (bár gondolom a por nem lesz a barátja…).
    Összességében elégedett voltam vele, és mivel kedvezményes akcióban lehetett megvenni, így meg is rendeltem. :D

    Sajnos nem volt raktáron így várnom kell majd rá...

Új hozzászólás Aktív témák