Új hozzászólás Aktív témák

  • AVhelper

    senior tag

    válasz szepi0808 #27302 üzenetére

    Nemcsak a Sony rendelkezik natív 4K panellel. Sok-sok éve tudna 4K házimozi vetítőt gyártani az Epson, a JVC meg is tette, (sőt már túl is lépett a 4K-n), és ha valaki nagyon akar, vehet 4K felbontású DLP "házimozi" vetítőt is, de az igaz, hogy az utóbbi projektorok nem tömegfelhasználásra készülnek. Szóval nem technológiai, hanem piaci okokból nincs a Sony-n kívül más márka a piacon megfizethető 4K házimozi vetítővel. Felteszem még nem tartották időszerűnek.

    "Ebben az évben szerintem megindul a 4K anyagok és lejátszók dömpingje" 10 nappal az év vége előtt ez azért bátor kijelentés, talán inkább a jövő évre gondoltál, és ebben egyet is értünk. Ezért aztán erre készülve jövőre már minden bizonnyal lesz Epson natív 4K házimozi projektor, és azt olvasom kész a 4K házimozi vetítők DLP chipje is. Talán a januári CES-en már be is mutat valamelyik márka egy erre alapuló projektort.

    A lézer és LED fényforrások pedig nemcsak azért fogják kiszorítani a ma használatos lámpákat, mert hosszabb az élettartamuk. Hanem azért, mert csak ezekkel lehet gazdaságosan előállítani olyan házimozi vetítőt, ami képes nagyobb (DCI-P3 vagy Rec.2020) színtartományt és a HDR-hez szükséges magasabb és jobban szabályozható fényáramot produkálni. Ebből a szempontból szerintem igenis jó döntés volt, hogy az Epson az EH-LS10000-el bátran belevágott a lézer fényforrás használatába, akárcsak tapasztalatszerzés céljából is. Ha ebbe a vetítőbe most beletennének egy új, a HDMI 2.0 specifikációt a „Level a” szerint teljesítő, azaz 18 Gigabit/sec sávszélességgel fogadó interfész chipet, ami kell a 10-bites 4K@60p/50p, 4:4:4 színkódolású, széles színtartományú és HDR (a HDMI 2.0a verzióval specifikált) tartalmak fogadásához, akkor máris lehetne velük vetíteni a 4K Blu-ray filmeket. Mert még ha a kép nem is lesz natív 4K, de 100%-ban tudja a DCI színteret és talán a kontrasztaránya is elegendő ahhoz, hogy egy nem túl nagy képfelületen a nagy dinamikatartományt is reprodukálja, és mindezt továbbra is 2,5 millió Ft-ért.

    A Sony VPL-VW520ES hiába natív 4K és van HDMI 2.0a bemenete (ami a HDR tartalom fogadásához kell), ha a HDMI chipje csak 10.4 Gigabit/sec sávszélességű (így csak 8-bites 4K@60p/50p 4:2:0 színkódolású jelet fogadhat) és a lámpájával sosem lesz képes akárcsak DCI-P3 színteret előállítani.

    Márpedig a jövőben a széles színtér és a nagy dinamikatartomány megjelenítése legalább olyan fontos lesz (ha nem fontosabb), mint a 4K felbontás.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák