Új hozzászólás Aktív témák

  • brd

    nagyúr

    válasz cigam #14134 üzenetére

    Tehát pl. a "napi 8 óra munka, a hálózatról üzemeltetve", legalább 7 órás részét kiteszi a "nem fogyasztó és töltő sincs rádugva" rész? (A töltő sincs rádugva, gondolom, olyankor is értendő, amikor vagy 100%-on van az akku' és ezért nem tölti a töltő, vagy olyan okos software jár a géphez, hogy ki lehet kapcsolni a töltést benne, de ha nem így gondolod, miért nem; szerinted kémiailag mi történik másként az akkuban, amikor a töltő azért nem tölti, mert az elektronika ezt mondja neki, vagy azért nem tölti, mert nincs is a gépre dugva?)
    Sorold nyugodtan az úgynevezett "mindennapi" felhasználás eseteit, de én még mindig olyasmi helyzetről beszélek, amikor pl. van egy fix áramforrásod, és emiatt jellemzően nem akku'-ról működik a gép. ;) (Mint amit a kérdező is írt.) Ekkor általában (kivéve persze, ha 3-4 órás áramszünetek is vannak :) ) felesleges, és káros minden áramszünet után 100%-ra töltögetni (és ilyen töltöttséggel utána nem használni) az akku'-t. Ilyenkor ugye altatva hurcolás jellemzően nincs, és ha elmegy fél percre az áram, csökken mondjuk fél %-ot a töltöttség, akkor az a jó megoldás, hogy nem tölti vissza rögtön, csak sok ilyen után; mondjuk amikor már 20-25%-ra csökkent a töltöttség, és nem 100%-ra, hanem 40 körülre csak, mert ha nincs merítve az akku, akkor ez jobb neki. Értem én, hogy sokan nem így használják a notebookot, de ők úgyis lemerítik 100%-ról is viszonylag hamar alacsonyabb töltöttségre, így náluk ez kevésbé öregíti az akkumulátort, ezért nem is nagyon kell foglalkozniuk vele.

    A kérdést nem igazán értem. Arra gondolsz, hogy ha nem figyelsz így oda rá, akkor 2 év használat után, amikor még 2 órát bírt tegnap, ma egyszer csak paff, összeszarja magát, mintha elvágták volna, már nem használható, ha pedig odafigyelsz rá, akkor 3 év után is még 40 percig bírja? Nos, nem erről van szó, hanem arról, hogy ha odafigyelsz ilyen módon is az akku'-ra, akkor 3 év után is még másfél órát fog bírni az, ami 2 évesen 2 órát bírt. De persze mindenki úgy használja a dolgait, ahogyan akarja, engem nem nagyon érdekel. Azt tudom, a környezetemben (is) tapasztaltak alapján, hogy az ilyen módon (is) gondosabb notebookgazdik akku'-ja tovább bírja.

    Tudom, hogy szarkazmus volt, én viccelni próbáltam, nem gondoltam komolyan, már csak a hozzászólásaid alapján sem, hogy ne ismernéd a copy/paste "mágiát", elnézést, ha "nem ment át". ;)

    Nem tudok ilyen gyártót mutatni, mert nem végeztem ilyen felmérést. Ám ez miért is ellenérv? Azok a cégek, amelyek nem kifejezetten érdekeltek ebben is (vagy nem ismerik fel a jelentőségét), általában nem foglalkoznak az igényesebb végfelhasználó jóérzésével, hanem a tömegeknek termelnek.

    Értem én hogy ez papíron jól mutat, csak gyakorlati haszna nincs.

    A gyakorlati haszna pont annyi, amennyi olyan speciális eset előfordul egy akkumulátor felhasználása során, amikor lehetőség van így kezelni, semmi több. Amennyiben nincs ilyen, nincs ilyen, de akkor nem is kell erre odafigyelni, mert nem lesz 100% közelébe töltve egyfolytában, hónapokon át.

    1 év alat többet veszít a kapcitásából a töltési ciklusok számossága miatt, mint azért mert 100%-on van a töltöttségi szintje.

    Pont arról van szó, hogy el lehetne kerülni a felesleges töltési ciklusokat (is), ha az adott notebookgyártó olyan akksi'kezelő software-t (és hardware-t) készítene, ami képes lenne arra, hogy a user óhaja alapján csak bizonyos szint alatt töltsön, és csak bizonyos szintig (legyen mondjuk 25-45% a két határ, vagy bármi más, az adott felhasználáshoz igazodó, akár 50%-100%, ha mondjuk minden másnap terepen dolgozik/játszik/akármi a notebookkal valaki), mint ahogyan pl. az IBM (Lenovo), vagy a Dell teszi.

    Soha egy szóval nem álítottam, hogy a 40%-os rosszul viseli a polcot, de a mindennapi használatban a 100% a jó, elfogadható/elvárható.

    Így van, de én nem is ezt mondtam, csak azt, hogy bizonyos speciális helyzetekben nem üdvös a mindig 100%-ra töltés, mert van helyette jobb stratégia az akku' élettartama szempontjából. Ilyen speciális eset pl. a közel állandó hálózatos működés, vagy amikor mondjuk 2 hetente 1x veszi elő az ember a gépet (és akkor is tudja pár órával előre, hogy kell majd), de az is, amikor jellemzően olyan típusú a felhasználás, hogy az akksi'-ról használathoz elegendő (időben) a 40% körüli töltöttség. Az én notebookom pl. kb. 2 és fél órát működik 40%-os töltöttséggel, és ez többnyire elegendő a hurcolászós felhasználásom esetén is.

    The only real valuable thing is intuition.

Új hozzászólás Aktív témák