Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz kolopele #105465 üzenetére
Azért már egy 12400 is jobb a nagyobb cache miatt, én már elfelejteném a korábbi intel generációkat.
A minimum ajánlás tőlem az Intel 12. generációja, vagy a Ryzen 3. generációja.Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz kolopele #105575 üzenetére
"Egyes PC-gyártók ugyanis már azt fontolgatják, hogy gépeikben inkább átállnak az AMD Ryzen lapkáinak használatára"
ugyan , Intelesből nem lesz szalonna. Tippre arra megy ki a játék, hogy néhány vendornak lejárt a szerződése, és a következő időszakra próbálnak kedvezőbb árat kipréselni az Intelből. Mindenki tudja, hogy az AMD nemképes nagy tételben szállítani.
[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
addikt
válasz kolopele #105812 üzenetére
De a 0,1% nem azt jelenti ,hogy 1000 másodpercenként van 1 rossz másodperc ahol totál szétesik minden és van 999 másodperc ami elképesztően stabil, folyik mint egy csoda.
Tehát, vegyünk egy 120 fps-es átlagot.
1000 másodperc alatt ez 120000 frame, képkocka.
Ennek az 1%-a 1200, 0,1%-a 120.Legyen mondjuk az 1%-os adat 12ms (90fps), a 0,1%-os adat meg 16ms (60 fps).
Ezek egyébként szintén átlagok.
Az leglassabb 1%-nyi frame time átlaga 12ms. A leglassabb 0,1%-nyi frame time átlaga 16ms.120 fps-es átlag, az 8ms frame time. Ennyi ideig látszódik az adott képkocka és utána cserélődik.
Minden századik frame time 12ms és minden ezredik frame time 16ms.Az 1000 másodperces, 16 perces játék alatt, 120 lassabban frissülő képkockánk lesz. Ami átlagban 8ms helyett csak 16ms múlva tűnik el.
Amikor meg a tesztelő az adatokat a diagramon ábrázolja, ott a progi eleve a frame time-ot fps-ként ábrázolja. Tehát a 16ms, az 60 fps, az 50 ms az 20 fps.
Röviden tömören, 1000 másodpercet nézve, ha nagyon szar a 0,1%-os értékünk, akkor az 120 darab röccenést okozhat. Bizony, 8 másodpercenként egyet, ha teljesen elkülönülnek egymástól.
Márpedig ezek azért eléggé szétoszlanak. Azt nem tudom ,hogy menyire, frame time graph-ot csak fél szemmel szoktam nézni, tesztelők meg kb egyáltalán nem jelenítik meg. Ha igen, akkor is csak az 1%-ot. A 0,1%-ot nehéz ábrázolni.Nyilván ez a 120 fps-es átlaggal.
[ Szerkesztve ]
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
-
addikt
válasz kolopele #105815 üzenetére
Na itt jön a cpu limit.
A cpu limit okozta stutter, alacsonyabb 0,1% és 1%-os érték az zavaróbb mint a vga okozta minimum értékek.A vga sokkal szebb görbét rajzol. Konstansabb. Minden jobban közelít az átlaghoz. Még akkor is ha teljes a vga limit.
A procit bármikor tudja basztatni a windows a háttérben.Amikor te single player játékban a 60 fps-t célzod meg, akkor sokkal nagyobb eséllyel leszel vga limites.
Vérpisti, Apex Legends veterán meg a 200 fps-t célozza meg, aminél a proci lesz a limit.
Lehet okosabban tenné, ha lekorlátozná 144 fps-re, mert akkor az átlagot jobban tartaná a görbe. Kisebbek lennének a kilengések.Na innen jött az egész cpu limit mizéria.
Sokkal jobb élményt nyújt az, ha a vga az ami csutkán megy, az határozza meg nagyrészt, vagy teljesen ,hogy mennyi fps-ünk van.
Vagy esetleg még egy fps limitert is rá lehet nyomni.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz kolopele #105817 üzenetére
Amikor te single player játékban a 60 fps-t célzod meg, akkor sokkal nagyobb eséllyel leszel vga limites.
Itt úgy értettem ,hogy vagy vga limites leszel, vagy szimplán az fps limiterben megadott érték lesz a limit.
Ilyenkor sem a proci, sem a vga nem dolgozik 100%-on.De ugye az fps limitert be lehet állítani 60-ra akkor is, ha a proci tud 100-at átlagban, a vga meg 70-et, de akkor is lehet 60-as limiter, ha a proci tud 100-at, a vga meg 50-et.
Első esetben a vga is az idő nagy részében nem lesz teljes terhelésen, második esetben viszont nagyrészt a vga fogja megadni ,hogy mennyi fps-ed lesz.
Ezt ugye nem írtad, hogy a 60-at ,hogy éred el.
Egyébként úgy is szokták kerülni az emberek a cpu limitet ,hogy nem fps limitert állítanak be, hanem szimplán a beállításokat feljebb csavarják. Akkor a vga-nak nehezebb dolga lesz és a cpu limit átfordul vga limitbe.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz kolopele #105819 üzenetére
Nem lettünk beljebb. A limitert értem. De közben a vga belét kihajtod vagy sem?
Ha nem és tudna valamennyivel többet, akkor nyilván a 60 fps még simább lesz. Mert a minimum értékek se mennek ez alá. Ez lenne a tükörsima játék.szerk
Na igen, akkor ez volt a lényeg. Akkor nálad tükörsima így.[ Szerkesztve ]
-
Csokifalo
senior tag
válasz kolopele #105817 üzenetére
Hogyan tudna maxon futni egy erősebb VGA amikor eleve 60 fps - re van korlátozva?
Magamból indulok ki, ha teszek limitet a 4K-n a gpu-ra mert a tv-m 120 fps maxot bír, konkrétan mondjuk 120 fps-t, akkor 120 lesz a max, de az 1% mondjuk 80 amit megérzek mert a 120 hirtelen bezuhan. Viszont ha hagyom futni, akkor a maximum mondjuk 220, az avg 170, az 1% pedig 125. Vannak zuhanások a 220 ból mondjuk 125-re de én ebből semmit se veszek észre, mert 120 nál többet nem tud a tv megjeleníteni...Namost Nálad ugyanaz, ha 60-ra korlátozod, akkor a mélypontok lehet hogy 40-et fognak hozni, de ha kifuttatod mondjuk 150 maxra, akkor a minimum lesz mondjuk 100, az 1% meg 70, még mindig fluid lesz a játékod -
4264adam
veterán
válasz kolopele #105822 üzenetére
Nem gyógyul akkor az a szem Sajnálom.
Próbáld meg a 144Hz vásárlást mert azt tudod 75-80FPS-re limitelni és megmarad a 48-80Hz Freesync is.
Én is csupán Singlepalyer-es vagyok és ott is limitálok 90-100FPS-re. Játékmotortól függűen. Pl: Fallout 4 motorja ősrégi 60FPS neki a legjobb de nekem a smooth érzés 75FPS felett van (90-re limitelek).
Ghost Of Tschusimna: elsőnek 120FPS-el hajtottam, de a 120-->80FPS droppot megéreztem és a kártya is melegebb volt. 100-as 90-es limittel kevesebbet dolgozik még a proci is mert nem kell magas FPS számot tartani így van tartalék a droppok enyhítésére amennyire csak lehet.
Utolsó irat: Sokat fog jelenteni a 48-90 Freesync tartomány a fix 60Hz monitor helyett szemfáradtságra is
[ Szerkesztve ]
-
gejala
őstag
válasz kolopele #106019 üzenetére
9900K vígan tudja még 60 fpst, csak pár játékban van gondban. Pl. Starfield, Baldur's Gate 3 Act 3 vagy Ultra RT mellett Hogwarts / Spiderman. De ezekben egy 3080 is szenved BG3 kivételével, szóval vegyes limit lesz.
Ráadásul most már szinte minden játék UE5-re vált, az meg brutál GPU limites motor, minden mai kártya elfogy alatta.Nálam 4070 Super előbb fullad ki 1440p-ben, mint a 10700K. Még az olyan CPU igényesebb játékokban is, mint Last of Us vagy RE4 is tud 85-90 fpst a proci, 4070 Super is kb. ott áll meg.
De mivel 60 fps lock mellett játszom, így a játékok 99%-ában a 4070 Superen áll a vásár. Alan Wake 2-ben például simán kevés is, de UE5 alatt is keményen küzd a 60 fpsért.Ráadásul mostanra már Ubi open worldok is enyhültek CPU igény tekintetében. Avatar 8700K-n is hasít. Nem hiszem, hogy olyan nagyon aggódni kellene manapság procin, bármilyen modern hat-nyolc magos elvan 60 fpshez. Persze mindig lesz egy-két játék, aminek semmi sem elég (lásd SW Outlaws).
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz kolopele #106081 üzenetére
Tesztek alapján masszívan cpu limites a játék.
1440p Ultra is az. HUB tesztben 1440p-nél egy hangyafasznyit se számít az ,hogy 4080 vagy 4090 van a gépben.
1080p Ultra egy 3080 ugyanannyit tud mint egy 4090.
7800x3d-vel teszteltek és ez alapján ez se tud 120-as átlagnál többet.A szokásos 1080p cpu tesztekben eléggé nagyot fog menni a Warhammer.
[ Szerkesztve ]
-
DudeHUN
senior tag
válasz kolopele #106083 üzenetére
Nincs baj. Sok ellen, sok minden történik. Ahhoz kell a processzor. Ez már a konzolkban lévő Zen 2-höz lett igazítva. Azok a minimumok, amin mennie kell legalább 30fps mellett.
Teljesen jó ez. Végre egy játék, ahol van játékmenethez, magához a játékhoz köthető értelme az erősebb CPU-nak és nem csak a stream, töltési sebbesség és magasabb frame rate miatt.
Ezekből egyre több lesz, ahogy jönnek a PS5/XSX és S only címek.Gamer for Life
-
owen23
tag
válasz kolopele #106163 üzenetére
Megveszem az i7-8700K 39.500 ft-ét.
A kérdésem még az lenne, hogy miután beszerelték, kell e Bios frissités, illetve újra kell e rakni a rendszert?
Régen vettem már ilyet, és kiestem mi a folyamata.Köszönöm előre is, és lszi ne kövezzetek meg a kérdésért.
http://hardverapro.hu/apro/elado_egy_uj_logitech_x-530-as_hangfalszett/hsz_1-50.html
-
owen23
tag
válasz kolopele #106168 üzenetére
Csak azt írják nem nagyon éri meg a 8700K megvenni, inkább alaplap és proci csere és olcsóbban kijövök.
A tesztek alapján sztem elég a 8700K nem akarnám nagyon szétszedni a gépet.
Az RX570 4GB kártya marad, sztem azzal én az FC25-el nyugotan eljátszom, meg filmezésre jó lesz!
Szerintetek?http://hardverapro.hu/apro/elado_egy_uj_logitech_x-530-as_hangfalszett/hsz_1-50.html
-
-
bobalazs
nagyúr
válasz kolopele #106284 üzenetére
Egy 10700as lassabb egy 5600Xnél is.
Egy bővebb Anandtech teszten kimérve a 5600X 12/13 tesztben jelentősen odapirított a 10700Knak.
És ez nem Vér István féle kamu teszt a youtuberól.
Mellesleg még reszeltek a Ryzeneken, frissítésekkel, optimalizáltak játékokat. A Comet Lake rég halott platform nincs rá semmi optimalizálás.
Az lenne jó ha befejeznéd már a népszerűsítését. Elhiszem hogy jó, mert a tied, meg jól szuperál, de inkább ne javasold itt.[ Szerkesztve ]
-
emiki6
veterán
válasz kolopele #106363 üzenetére
Jaja, nagy rajongója vagyok az undervolt underclock-nak is. Bár ahogy látom a PBO2 tud gyári undervolt-ot, ami miatt az auto OC engedi a procit akár magasabb órajelre adott feszen. [link] (remélem tudja a lapom újabb bios-a).
RX 5600 xt-m meg ugye 800 mV-ra 1675 MHz-re van cap-elve, fogyaszt úgy állítólag 120W-ot (?).
A ramom amúgy ballistix sport LT 3200@16 gyárilag, nálam megy 3466@15-öt de elvileg tudna többet is. Redditen talán azt írták, hogy a 3400g vezérlője nem a legjobb, valszeg az 5600-al lenne még a ramban, bár nem tudom, hogy akarok e vele még szüttyögni, mégha bírná is a ram (RECSKA elég komoly eredményeket ért el ilyen ramokkal).
5700x3d amúgy kecsegtető lenne még, mert az kb kimaxolja az am4-et, tartósabb lenne a konfig csak igazából nincs rá szükségem, annyira nem comb a vga-m. Ha lenne 5600x3d 60-65-ért na akkor valszeg afelé hajlottam volna.
[ Szerkesztve ]
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
hajraolaj1
tag
válasz kolopele #106471 üzenetére
Én is így vagyok/voltam ezzel. De annyi pénzem meg igényem nincs, hogy 2-3 évente cserélgessem az alkatrészeket a PC-ben hogy 10-20% teljesítményjavulást elérjek. Akkor inkább visszábbveszem a beállításokat stb. Elhiheted, hogy meg van az oka, miért 8-9-10 évente veszek új gépet. A most összerakott gép meg a 2016-ban összerakott ég és föld, az már az 1440p 10 bitet sem tudja 144 Hz-en, és akkor még nem is játékról beszélek, csak sima Windowsról . Egész egyszerűen eljárt felette az idő. Sok dologra tökéletesen megfelel, sok dologra sokkal jobb, mint egy átlag usernek a gépe, de sok játékkal kapcsolatos dologra meg már nem képes, akkor sem, ha ilyen-olyan orosz módszerekkel rábírom a gépet arra, hogy egyáltalán elindítsa a gép az adott játékot. Több játék pl. kiírja, hogy frissítsem a GPU drivert, de mivel 2021 óta nem kap több verziót, így a registry átításával kell kijátszanom a rendszerkövetelményt. Hidd el, tudok egyet s mást a gépekről, ennél többet már nem nagyon lehet tweakelni rajta szoftveresen, a leglowabb beállítás is kihívás egy 380X kártyának...
Nagyjából úgy gondolkodsz, mint én szerintem, hogy akkor adsz ki pénzt alkatrészcserére, adott esetben új gépre, ha nagymértékű, érezhető a változás. De feltételezem ilyen esetben te is az ár-érték arányt figyeled, mint én. Tehát az adott összegért a lehető legjobb teljesítményt akarod kapni. No én így vagyok ezzel, azzal megspékelve, hogy személy szerint abban is gondolkodom, hogy 5 éven belül biztosan ne kelljen benne cserélnem semmit. Így időarányosan biztosan kevesebb pénzt adok ki egy elfogadhatóan jó teljesítményt adó gépért, mint az, aki 2 évente cserélgetni non-stop az összes alkatrészt amiatt, hogy neki mindig legyen mondjuk 20%-al erősebb gépe 3 évente. Nekem erre mint írtam sem igényem, sem pénzem nincs. -
-
Lizard0828
tag
válasz kolopele #106492 üzenetére
Én is lockolom amúgy az fpst. Én riva tunert használok lockolt 75 fpssel, a driverbe pedig valóban V sync bekapcs,játékban pedig ki és borzasztó smooth élményt kapok így, és semmi tearing jelenség.
Amúgy igen a 75 hz nálam fix ,hogy marad,inkább single játék kedvelő vagyok,ahova számomra bőven elegendő,én inkább a beálltításokat szeretem kimaxolni
Van 1 2 cím amik elfogyasztanak bármilyen kártyák natívban,de nyilván sok esetben az ultra és high között szemmel nem igazán látható különbségek vannak,így azokat el lehet engedni,hogy csak "High" beálltítást használsz[ Szerkesztve ]
"All The Best And Fuck The Rest"
-
brabbitz
tag
válasz kolopele #106676 üzenetére
Sapphire 6800-am van, nem is mertem alább adni ennél, szintén féltem a Coil Whinetól.
Redditen olvastam olyat, hogy állítólag ez az AMD kártyák jellegzetessége... hát velem most fordult elő először, pedig 570,580-at is hajtottam (Mondjuk azok is MSI-giga- meg Pulse volt).
Nálam akkor kezd egy kicsi, halk coil whineba kezdeni ha elengedem a kezet az FPS-nek pl. R6-ban, ami 9 éves game, tehát annyira nem pörgeti a kártyát, de van fps dögivel, cserébe van coil whine. Ha lockolom 144-re, akkor eltünik. Ha gépigényesebb játékokkal hajtom akkor csöndben van. Egyébként korrekt kártya, 65 fokon még nem volt tovább.
5600X mellett tökéletesen megvan. -
heavygrip
senior tag
válasz kolopele #106771 üzenetére
Általában a tesztelők le mérnek egy adott szakaszt a játékban, tök jó,100ra teker a VGA, aztán meg vannak olyan részei a játéknak hogy 60-70re tudja kihajtani a GPU -t.
Én ezért sem veszem alapul a teszteket,mert ugyan tényleg ki rajzolódik a CPU-k ereje,de majd úgyis aki játszik az adott játékkal az fog róla átfogóbb képet mondani.
They are rage,brutal, without mercy,but you,you will be worse, Rip and Tear until it is done.
-
-
Curtain
senior tag
válasz kolopele #106857 üzenetére
Figyi ezen nem fogok veszekedni. Hiszel amit hiszel, a call of duty 4 óta multizok. Tudom miről beszélek de ha megkérdezel erről más játékosokat ugyanazt fogják mondani mint én. Kérdezz be ezzel kapcsolatban a counter strike fórumon pl. Nem játszol online játékokat de mégis jobban tudod....
[ Szerkesztve ]
"Ne legyetek bátortalanok, bátorak legyetek!”
-
pandras83
senior tag
-
d@minator
addikt
válasz kolopele #106865 üzenetére
Az hogy ki milyen játékos az sok összetevős egy kis szelete a technika része amiben ez a fórum (is) próbál segítséget nyújtani a tagoknak. A humán része más lapra tartozik.
Ebben a videoban csináltak teszteket érdemes végignézni: [link]
Amit kifotóztam belőle:
Shroud játékos:
60Hz monitor / 60 fps - 0.67 találat
60HZ monitor / 300 fps - 6 találat
144Hz monitor / 144 fps - 7 találat
240Hz monitor / 240 fps - 7.66 találat -
válasz kolopele #106857 üzenetére
Látod, te rossz következtetést vontál le az egészből, mert nem igaz, hogy elég a 60fps multi játékokhoz, ha valaki versenyszerűen tolja, és ez független a monitor frissítési frekvenciájától. A haverod nem azért alázott le mindenkit 60 fps-sel, mert tök mindegy, hanem mert ő volt annyira jó.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Videoteszt Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel