Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
-
Reggie0
félisten
válasz Shkiz0 #20452 üzenetére
Igazabol csak a lepcsohazba a szobakhoz kell nekem jo passziv eszkoz, a lenyegi rendszer a garazsban van rack szekrenyben. Tul nagy eszkozt nem valoszinu, hogy vennem kell. De ha talalok szabad csovet akkor pont-pont optika mindenhova aztan egy wifis 10/2.5g-s rezes valamit egy sfp+al berakok.
[ Szerkesztve ]
-
silver-pda
aktív tag
Sziasztok!
Megoldható-e egy új config:
hap-ac3 -> caplite
Most az van, hogy caplite-n az ethernet a wan és a wifije a lan (ez a bridge is). Fut rajta egy dhcp szerver is, wifi innen ad ip-t.
Lehetne-e úgy, hogy a hap-ac3 dhcp serverét használja a caplite, tehát onnan kapna ip-t?
Kell-e a caplite-ra tűzfal szabály? -
kis.zsolt
tag
válasz kammler #20447 üzenetére
Ez az "EoIP tunnelt csináltam SSTP-n VPN-en át" dolog érdekelne, mert most ugyanezt csinálom, és a bridge hiányzik. Nekem mAP2lite van.
Vagy privátban, vagy itt légy szíves szólj már 1-2 jó szót, hogy okosodjak.
Előre is sok köszönet érte.(Most ott tartok, hogy a mobilteló Hotspotja ad netet 2,4 GHz-en a mAPLite-on, majd az Ethernet csatlakozójáról megyek az uniFi routerem WAN portjába, de ott már nem látszik a valós IP a NAT miatt, hanem csak az, amit a mAP2lite DHCP-je kioszt neki).
Szóval a segítségért nagyon hálás lennék!
Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!
-
stopperos
senior tag
válasz kis.zsolt #20459 üzenetére
EoIP-t csak két Mikrotik eszköz között tudsz csinálni. Ez egy Mikrotik protokoll, talán működik OpenWRT-n is, de másik gyártónál még nem láttam.
Létre kell hozni mindkettő eszközön egy-egy EoIP interfészt. A "Remote Address" a VPN tunnel másik végpontja legyen, hogy azon keresztül menjen a forgalom. A "Tunnel ID"-nak meg meg kell egyezni, pl 42. Ezek után úgy kell kezelni, mint egy Layer2 interfész: csinálsz neki egy saját bridge-t, és ahhoz hozzáadod azt az interfészt, amin ki akarod lógatni (pl ether1 vagy wifi1).
Mi wireguard alapon VPN-ezünk a cégben, az egyszerű megoldás csak route szabályokkal játszik, de ha valamilyen szoftver miatt el kell játszani a Layer2 kapcsolatot, akkot ott EoIP van beállítva az egyik fizikai interfésszel bridge-be rakva."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
kammler
senior tag
válasz stopperos #20461 üzenetére
Nálam megy a wireguard miki és telo közt meg miki és pc közt. Oké az openvpn is, meg az összes vpn istennyilát kipróbáltam. De a két mikim közt nem megy a wireguard. Van handshake, számol, és újra is kezdi a számolást (last handshake vagy mi) de forgalom az pár bájt van.
-
kammler
senior tag
Pontosítok. Ha egy hálózatban vannak nálam (10.X.X.X, meg 192.X.X.X) ott működik, de ha a másikat is kirakom mobilnetre ott nem. Valami dinamikus szabályt létrehoz a rout-ban, ha jól néztem, de valami nem ok ott szerintem még, mert pingelni se tudok, handshake az van. Az IPSEC a másik mumus, azzal régóta küzdök. Felépül pl. telo meg miki közt a kapcsolat, vpn, adatforgalom nulla. Ha az EoIP-nél bekapcsoltam az ipsec-et, ott jól bekonfigurálta magát, az ok. Kicsit pihenek arra most. Meg kikapcsoltam, mert mindig próbálkoztak, logban láttam.
[ Szerkesztve ]
-
Osiris
őstag
Sziasztok,
Sok éve működött nálam egy Mikrotik hAP ac RB962UiGS-5HacT2HnT. Pár napja azt vettem észre, hogy a netem nagyon lelassult, felfele irányban kb. 2-3Mbit/s a megszokott 22 helyett. Volt frissítés, alaphelyzetbe állítás, tápcsere, de semmi nem segített. Minden esetben az első teszt alatt azonnal belassult a router. A modem mögött közvetlenül nincs gond a sebességgel, tehát nagyon úgy tűnik, hogy a hiba a Mikrotikben van.
Lehet, hogy hardverrel van valami gond? Diagnosztikáért/javításért hova érdemes vinni egy ilyet?
-
őstag
-
kammler
senior tag
Említettem már múltkor, hogy itt szptam az ipsec-el. Nézem ma telóról Ikev2 ipsec megosztott kulccsal, bakker működik. Semmit se csináltam. Telo újraindít. Megint egyirányú csak a forgalom. Teló küldi, számol, mikrotik nem. Na, ha most felépült vpn-nél kikapcsolom a mobilnetet egy másodpercre, aztán vissza, elindult mindkét irányba a forgalom.... Ugyan azzal az ID-val épül fel két kapcsolat, persze a helyi dinamikus ip az más lesz. Ezt akárhányszor el tudom ismételni. Kapcsolódok, egyirányú forgalom a teló felöl. Mobil net ki-be. Már megy is. Méghozzá gyorsan. Ez mi?
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Egy ideje nem működik a wireguard elérésem. Elkezdtem bogarászni, de nem találtam semmi különösebb hibát a beállításokban. Annyit vettem észre, hogy a router a cloud résznél kiírja alul, hogy "Router is behind a NAT. Remote connection might not work." Ez okozhatja azt, hogy nem működik a wireguard elérés?
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
kopogo
tag
Sziasztok
Adott 1 Mikrotik hAP ax2
A wifi ez alapján van beállítva.
How to configure WiFi on RouterOS 7 (using wifiwave2 package) : Go Wireless NZ Help Centre (gowifi.co.nz)Ki milyen finom hangolást végez még el a wifinél a jobb jeladás érdekében?
2,4 illetve 5 GHz.
köszönöm -
addikt
válasz kopogo #20473 üzenetére
Mit jelent a jobb jeladás?
Gyorsabb vagy stabilabb legyen?
2,4GHz vagy 5 GHz fontosabb?
Hol használnák?
Hányan használnák?
Milyen eszközök vannak?
MIlyen zavaró wifiket lehet ott venni?
Hol van elhelyezve az eszköz?
AX vagy AC is kell?Nincs olyan,hogy sokkal jobb beállítás. Jól kell elhelyezni az eszközt és olyan frekit választani ahol nincs szomszéd zavarás. Otthoni környezetben nem nagyon kell más beállítás 1 AP esetén.
-
kopogo
tag
válasz grabber #20474 üzenetére
Köszönöm szépen
Mit jelent a jobb jeladás? nagyobb hatótávolság
A frekvencia kiválasztás az milyen módon vagy programmal lehetséges?
Gyorsabb vagy stabilabb legyen? stabilabb
2,4GHz vagy 5 GHz fontosabb? 2,4GHz
Hol használnák? Társasházban
Hányan használnák? 3 személy 9 eszköz
Milyen eszközök vannak? vegyes telefon, sz.gép, tv box
Milyen zavaró wifiket lehet ott venni? ezt nem tudom
Hol van elhelyezve az eszköz? központi helyen nappali
AX vagy AC is kell? mind kettő -
Lenry
félisten
válasz kopogo #20475 üzenetére
milyen módon vagy programmal lehetséges
a router konfigurációs beállításai közt. van scanner tool is, amivel láthatod az egyes frekvenciák terheltségét.Hol használnák? Társasházban
ha csak nincsenek tizenéves eszközeid, akkor erősen javaslom az 5GHz-et, mert a 2,4-esnek az a három(!), egymást nem fedő csatornája, valószínűleg százszorosan lesz túlterhelve a szomszédok által.Milyen eszközök vannak? vegyes telefon, sz.gép, tv box
amit lehet, kábelezz be, sz.gép, tv box pl jellemzően ilyenMilyen zavaró wifiket lehet ott venni? ezt nem tudom
ismét csak a scanner toolt ajánlom vagy pl Androidon ott a Wifi Analyzer, ami szépen mutatja, hogy van-e valami az egyes frekvenciákonGvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
iceQ!
addikt
A hAP AX3 egy 55 nm-es panelt a két antennájával körbe tud lőni? Mindenhol lesz rendes jelerősség?
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
addikt
válasz kopogo #20475 üzenetére
Androip wifi analyzer app. Nézd meg melyik frekiken melyik csatorna van használva.
Pl itt a 2,4GHz van kiválasztva(Ezt 5GHz-en is meg kell tenni)egy ilyennél a piros jó ahol nem érnek össze a csatornák. Valszeg nálad olyan lesz mint a baloldali kupac. Olyan csatorna kell ahol nincs összeérés ha van ilyen egyáltalán. Ha nincs szabad hely,akkor ahol a legalacsonyabb jel oda kell berakni a te csatornádat.Ha sok a wifi akkor 2,4 GHZ-en 20mhz sávszél kell.
5GHz-en azért a 80MHz jó lenne,de szintén kérdéses a szabad helyek.Aztán ha ez megvan körbe kell menni a programmal a házban és megnézni mekkora a te jelszinted bizonyos helyeken. Aztán meg lehet egyeztetni hogy mit lehet tenni hogy jobb legyen vagy ha elég jó akkor mekkora sebesség érhető el a fontos helyeken.
-
kammler
senior tag
Ért valaki a chateu-hoz (LTE6)? Szereztem egyet. Az egy dolog, hogy gyárilag félig le volt szabva a LAN aktivitásjelző LED. Bántotta a szépérzékemet, hogy nem villog. Felraktam egyet helyette két perc alatt, de szétszedni. Nem három forintos műanyagból van, ezt szétszedni, egy órámba került. Nade. Mi ez a sim locked ujraindításnál? Ha utána letiltom, engedélyezem akkor felmegy hálóra. Nade, nehogy már egy áramszünet után arra várjon, hogy belépjek, letiltsam engedélyezzem. Ezt vastagon eltolták és nem vallják be, vagy csak egyszerűen mélyen hallgatnak róla, vagy kapcsoljam ki a PIN-t, vagy lehet állítani valamit? Az LTE interface kap IPV6-ot, a gép felé hogy tovább? Ez nem lényeges annyira, teszt eszköz lesz. 16 mega tárhely, ezt is elbszták, csak gondolom hallgatnak mélyen ha szóba jön hogy mi szükség volt fillért bszni. Ennélfogva wifiwave2 se lesz, hiába 256 RAM meg ARM. De a lényeg, mi ez a sim locked?
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Valaki konfigurált már MikroTik OpenVpn Server-t IPv6-ra?
Azaz, a csatlakozás IPv6-on megy.
Az, hogy a tunnel-en belül mi megy, az egy másik kérdés :-)
Az most szereintem mindegy is, hogy UDPv6 vagy TCPv6.
Sajnos csak NAT-olt publikus IPv4 cím áll rendelkezésre :-( -
janos666
nagyúr
válasz Mr Dini #16314 üzenetére
Azt hittem, hogy a RouterBoard firmware-ben csak a bootloader van, ami boot után érdektelen. Ha ez igaz (van hatása boot után is), akkor lehet, hogy átgondolom azt, hogy mikor OpenWRT-t tettem a hAP AP AC^2-re (köszönöm Mikrotik, hogy sohasem lesz Wave 2 driver 128MB-os verziókra, OPenWRT-vel ez valamiért nem gond...), akkor ahelyett, hogy downgrade-eltem volna az utolsó v6.x ROS-ra (v7-el nem boot-ol az OpenWRT) bepipáltam, hogy mindig a backup bootloader-t használja, ami ezeken v3.x
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Matefon
csendes tag
Üdv!
Valaki tudna segíteni WireGuard beállításban?
Telefonon sikerült beállítani és jól működik, de laptopon észrevettem, hogy egyes Wifi hálózatokról hiába van beállítva a Masquerade a tűzfalban, nem érem el a router helyi hálózatát (telefonról mobilnettel megy).
Gondolom ez IP ütközés vagy egyes routerek beállításai miatt lehet, ezért szeretném az otthoni szerverem helyi IP-jét egy VPN-es IP-re irányítani. Próbálkoztam vele de nem sikerült.
Tehát van egy szerver 192.168.0.50-es LAN IP-vel és ezt szeretném elérni WireGuard-on keresztül úgy, hogy 10.8.0.50, lehetőleg anélkül, hogy a szerverrel csatlakozni kelljen a WG-hoz.
Köszi -
himi007
csendes tag
Sziasztok! Mit kell beállítanom, hogy működjön a DDNS? Valamiért nem kapcsolódik és a külső ip sem látszik. Telekom router van előtte Passthrough-ban, a Mikrotik csatlakozik PPPoE-val. MikroTik C53UiG+5HPaxD2HPaxD Router. Köszi
himi007
-
kammler
senior tag
válasz himi007 #20487 üzenetére
Nekem aztán három mikrotiken se semmit. Megy a pppoe a mikrotiken, mondjuk be van állítva az add default route a ppoe beállításoknál, aztán megy is. Ezzel dinamikusan megcsinálja ugye a 0.0.0.0/0 pppoe-out, meg a külső ip cím ppoe-out routokat. Meg aztán beállítja a T dinamikus DNS szervereit: 84.2.44.1, 84.2.46.1. Mondjuk nálam ez mind kézzel van beállítva, mivel pi-hol-t használok. De totál idegen DNS-el is meg az IP Cloud
[ Szerkesztve ]
-
Kenderice
senior tag
A droidos mikrotik alkalmazásban hol lehet megnézni, hogy éppen melyik mobil sávot használja az eszköz?
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI GTX 1660 GAMING X 6gb újszerű
- Panasonic CF-20 ütésálló, ipari notebook & tablet számlával, garanciával
- Arctic P12, P14, Slim, Max, PWM, PST
- Lenovo ThinkPad E495 Ryzen 5 pro 3500U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, szép állapot, számla, garancia
- Lenovo ThinkPad X395 Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 256GB SSD, jó akku, szép állapot, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest