Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
csakb
őstag
A Pentacon 4/200-ast és a 2.8/135-öst nagyon tudom ajánlani, de a Helios 44-2 sem rossz. A 3.5/30-as Meyert nem ismerem. A villámárak szerintem korrektek, sőt a Zenit E szettnél nagyon alacsony, de jó lenne tudni, hogy az optikák milyen állapotban vannak (karc, kosz, gomba?). Ez sajnos nem derül ki a képekről.
Természetesen egy M42-Sony adaptert is be kell szerezned, ha nincs még.
Az Auto jelzésű objektíveknél vigyázni kell, hogy a rekeszbeugrató pöcök ne nyúljon be nagyon a vázba, mert a tükör beleakadhat felcsapáskor. A Sony-knál ez nem tudom, hogy mennyire kruciális.
-
csakb
őstag
A pöcköt egy rövid csődarabbal (szívószál, szelepgumi, ilyesmi) elég egyszerű fixálni, de le kell hozzá szedni az obi hátulját.
Sony-nál lehet, hogy annyira nem vészes a helyzet, mert kisebb a váz mélysége, mint az M42-es szabványé.
-
Petzval
senior tag
A német optikáknál a jénai Zeiss optikák a legjobbak a drezdai Pentaconok között vannak jók de többsége közepes a görlitzi Meyer optikák filmen is gyengék voltak de digitre nem érdemes feltenni mert nagyon rossz eredményt fog adni pláne a nagylátószögűek nagyon rosszak. A Meyer optikák régen is a harmadrészébe se kerültek mint egy Zeiss. Nagylátószögben csakis Zeiss optikával próbálkozz igaz hogy azok ma is drágák.
[ Szerkesztve ]
-
Zozzant
addikt
Fülpiszkáló üreges műanyagjából vagy vékony üreges tollbetétből egy megfelelő méretűt kell vágni és leszedni az obi hátulát, ráhúzni a pöcökre a pöcköt visszadugni így belül lesz a pöckön a távtartóként ráhúzott darabka kvázi állandóan benyomva a pöcök.
https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
Petzval
senior tag
Hallottál ilyen optikáról hogy Flektogon? Mert az a világ legjobb nagylátószögűje volt a japánok is azt használták a gépeikre.
Nagyobb gyújtótávolságnál meg a Zeiss Sonnar az ami legendás optika NDK ide NDK oda.
És ne felejtsük el az orosz Jupiter optikákat.
A Jénai Zeiss művek optikáit használták a japánok a gépeikra egészen a 80-as évekig a japánok gépházai voltak nagyon jók. Csak ekkor kezdték a japánok az optikákat nagyban gyártani mert a német optikáknál egyre több volt a minőségi probléma.[ Szerkesztve ]
-
csakb
őstag
válasz Petzval #1711 üzenetére
Képzeld, még használtam is Flektogont, filmes vázon.
Igen, a Sonnarok, és a Jupiterek (némelyik Sonnar-koppintás) nagyon jók, de a "csakis NDK Zeiss" kijelentést továbbra is erősnek érzem. Az tény, hogy a jappán optikák kevésbé terjedtek el Magyarországon az átkosban, így most kisebb is a választék a faterán belőlük, de manapság már nem lehetetlen beszerezni őket.
-
csakb
őstag
válasz Petzval #1711 üzenetére
"A Jénai Zeiss művek optikáit használták a japánok a gépeikra egészen a 80-as évekig a japánok gépházai voltak nagyon jók. Csak ekkor kezdték a japánok az optikákat nagyban gyártani mert a német optikáknál egyre több volt a minőségi probléma."
Ezt alá tudnád támasztani forrásokkal is?
-
kts88
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a tippeket
Ezen a kettőn kívűl még egy nagylátót veszek majd (16-20mm), ha megtetszenek ezek. De az itt folyó vitába nem szállnék be -
BEE
addikt
A régi nagylátókkal vigyázz !
Kevés közülük amelyik tényleg jó digiten, de azok meg ritkák és túlárazottak.
Még a Flektogonok sem mind jók digiten, ennek érdemes utánanézned !BEE
16-20mm között meg alig fogsz találni valamit.
[ Szerkesztve ]
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
killmz
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani nekem egy jó manuális kistelét (105-150mm M42) aminek 2.8as fényereje van?(elsősorban 135mm érdekelne)Azt tudom, hogy 3.5ön válogatni lehet az élesek közül (SMC takumar, CZ sonnar), viszont úgy gondolkozom ha már manuális obira adom a fejem digi vázon, akkor már legyen igazi fényerős is az obi. (elsősorban videó miatt kellene az a +fényerő, mert sok iso minuszt jelent), viszont szeretném ha hozná az SMC Takumárok minőségét fotóban is.
A Sonnarnak is van egy 2.8 as 135mm-es (Carl Zeiss Sonnar T* 2.8/135mm) változata ami lerekeszelve ugyanúgy hozza az élességet, de pl nem szeretnék belefutni egy "Pentacon electric 2.8/135mm" minőségű obiba (ezek mind 5.6os értékek: [link] ) A sonnarnak meg ez a változata már túl drága.
15k alatt szerintetek hozzá lehet jutni, vagy nagy szerencse kell hozzá?Hirtelen 2 változatot találtam(valakinek volt velük tapasztalata?):
Porst Tele MC 2,8 / 135 mm
Tokina RMC 2,8/135mm[ Szerkesztve ]
-
killmz
csendes tag
...jah és az nem lenne baj ha 2.8on gyengébb lenne, a lényeg az, hogy 3.5-től teljesítsen úgy mint a nagyok.
[ Szerkesztve ]
-
kts88
aktív tag
Megjöttek az obik, a pentacon belül elég koszos, de a helois nagyon szép. Sajna az átalakítóm még nem jött meg így kipróbálni nem tudtam.
Viszont ami meglepett, hogy mennyire picik. A pentacon telét sokkal nagyobbnak és robosztusabbnak képzeltem. Legalább ha bevállik, könnyen elfér
-
kts88
aktív tag
válasz Petzval #1719 üzenetére
A 200-ra gondoltam. Volt 70-210f4 minoltám, ahoz képest pici és könnyű, de egy f4,5-5,6-hoz képest mérteben akkora és picit nehezebb.
Csak ahol olvastam tesztet, nehéznek és nagynak írták.Egyébként ma nem bírtam ki, és a telét szigetelőszalaggal felraktam a gépre, hogy megnézzem, hogy a frontlencse sérülése mit befolyásol. Az idő sem jó, magas iso-n kelett dolgozni . Nos az eredmény így sem lett rossz Csak borzalmas nehéz fókuszálni, mert mozgott az objektív a vázon és végül nem oda került a fókusz ahova akartam, de így is jó. Hozza azt amit elvártam tőle, azt a minőséget tudja mint a régi 70-210f4-em, csak hatod árban
[ Szerkesztve ]
-
killmz
csendes tag
Valakinek van tapasztalata, véleménye az alábbi obikról? Elsősorban azt szeretném, h éles képeket adnának...
VIVITAR AUTO WIDE ANGLE 28MM 1:2.5 [link]
Soligor Tele-Auto 135mm 2.8 135 mm M42 [link] olcsónak és jónak titulálták...
SMC takumar 135 mm 2.5 [link] ez sajna kicsit drága
Meyer Orestor/Pentacon 2.8/135 [link] azt hallottam ez a változat nagyon jó
köszi[ Szerkesztve ]
-
Petzval
senior tag
A Takumar csúcs annál jobb optika csak a mesében van! A Zeiss Sonnar hasonló csak. A többiek erősen közepesek. Valahol írtam már hogy a német optikák jósági sorrendje Zeiss Pentacon Meyer. Nyilván a két szűlő se készített csúcsot. A Meyer optikák voltak filmeseknél régen az olcsó optikák digitre nem ajánlom.Amúgy te is látod hogy némelyik optika Takumar utánzat.
[ Szerkesztve ]
-
killmz
csendes tag
Na megjött az AF-confirmos adapterem kínából. Viszont úgy néz ki nem voltam körültekintő, nem tudok a setupjába lépni a chipnek, valószínű, hogy ennek nincs is, rosszat rendeltem
És egyébként is le van fixálva az F (1.4-ről nem moccan, egyik záridőn sem .) pedig ha jobban megnézem a bay-en van olyan aminek lehet állítani.
A másik, meg hogy szerintem az AF- visszaigazolója sem fog működni, mert ahogy rácsavarom az adaptert, MF-en marad a kamera, gondolom át kéne váltani AF-re, mivel hogy a chipnek küldeni kéne az infót.
Hogy van ez?% 560db-ot eladott a srác, gondoltam megbízható lesz....[ Szerkesztve ]
-
-
nesa
veterán
Af nem lesz csak azt hazudja a vaznak mintha lenne, a kezed az AF motor nalam ha jovolt csippant es felvillanat a zold lampa.
Canon vazon tok mind1 mert nincs benne stabilizator, eleg ha visszajelez, azmeg hogy mi kerul az exifbe szinten tok mind1.
En nagyon megbantam hogy eladtam a pentacon 4/200 at total nyitva is szepen rajzolt, valoszinuleg a 135mm es obik kozt is van szepen rajzolo valtozat.
-
killmz
csendes tag
Jah, az engem sem érdekel már, h mi kerül az EXIF-be.
Meg azt is vágom, h a kezem az AF motor, viszont ahhoz a gépnek AF-ben kéne lennie, nem?? (nekem mf-re vált ahogy felcsavarom az átalakítót-és nem hazudik semmit , ilyenkor már nem aktív a fókuszszenzor)
h van ez, tudna vki segíteni?
-
gadam
csendes tag
Carl Zeiss Sonnar 135/3.5, házibarkáccsal Nikon D70s vázon...
-
surami
tag
Új vagyok még a DSLR-ek és főleg a régi manuál lencsék terén. Egy CMOS APS-C (1,6-os szorzójú) szenzoros masinára melyik "gyors" M42-es obikat ajánljátok? Leginkább videózásra használnám. Mire kell figyelni? Javaslatok?
Előre is köszönöm a segítségeteket.
surami
-
johnjohn
addikt
Mire gondolsz a "gyors" kitétellel. Mindegyiket kézzel kell fókuszálni, és manual beállítások mellett használni. Mit szeretnél videózni ?
Lehet, nem a legszerencsésebb gyakorlat nélkül rögtön a nehezebbel kezdeni, inkább valami alap AF objektívvel, automata fényméréssel kellene kezdeni. Nyitott blendével elég kicsi a mélységélesség, és a lágy lehet a kép némelyik régi lencsével.
Milyen gyártmány a DSLR ? A Nikon vázakon csak lencsés adapterrel van " végtelen ", ami ront a minőségen, a Canonnál egyszerűbb a dolog, a Pentax mér fényt is a régi obikkal. -
surami
tag
válasz johnjohn #1735 üzenetére
A fókuszálás tudom, hogy manuális lesz. A gyorsaságnál a blende nyílásra gondoltam, angol fórumok olvasásakor ragadt rám, sokszor így nevezik.
Van alap objektívem a Canon 550D-mhez, egy Canon EF-S 18-55 IS, csak itt ugye a blende nyílás 3.5-5.6-nál kezdődik, amit fényszegény környezetben videózásra és fotózásra is alkalmatlannak látok rövid záridő mellett (videózásnál 1/24, 1/25, 1/30 és ezek dupláját ajánlják a frame-sűrűség miatt), igaz az ISO növelés segít valamelyest, de akkor meg ott van a zajosodás.
Esti/éjszakai város, ég, bulihely és hasonló fényszegény környezet lenne a téma videózásnál. Nyilván nappal is szeretnék majd, akár úgy, hogy egy fénymennyiséget (tekeréssel változtatható) szabályozó ND szűrőt tennék az obi elé, hogy a blende nyílás és a záridő ne változzon, plusz ez fotózásnál se lenne rossz szerintem. -
johnjohn
addikt
Értem. Fényszegény környezetben csak az ISO emelés fog segíteni, mert nyitott blendénél nagyon kicsi lesz a mélységélesség, itt 5-10 cm-re gondolj, de ha a téma közeli, akkor ez 1-2 cm-re is módosulhat.Semmi nem lesz a képen, ami igazából éles, illetve kétséges mit sikerül élesre belőni. Ráadásul fix snittekkel kell dolgoznod, ami egy bulin nehéz dolog. Mindenképpen legalább egy Sigma, vagy Tamron 17-50/2.8-as obi kellene neked,vagy fix 50/1,8, 35/1,8-as amivel jól megy a fénymérés ! Nappal esélyes a manuális objektív is.
Amit említettél témákat, ahoz inkább valami minimum 2-300 000.- be kerülő HD kamera kellene neked.Ezzel nagyon jók a tapasztalataim!
Manuális objektívekről itt találhatsz érdekességeket.[ Szerkesztve ]
-
BEE
addikt
A Kanyonnak van egy 50/1,8-as objektívje. Műanyag, de olcsó és jó a képe.
Sokkal inkább ajánlom azt, mint bármi manuálist a videóhoz.A "gyors lencsét" itthon a szakács főzi, fotósok fényerős objektívről beszélnek.
Nyitott blendével megpróbálhatsz videózni, de szerintem hamar abbahagyod majd.BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
surami
tag
@johnjohn: Köszi a manuál objektíves linket. A HD kamera felejtős az ára miatt, legalábbis mostanában. Az 50/1.8-as szóba jöhet, baráti áron van és viszonylag jókat írnak róla, a 2.8-as zoomok ára...
Itt írnak még régi orosz tecsó gazdaságos gyors lencsékről is, lehet hogy finom lenne a főzet. Ezen a gyors lencsén jót röhögtem, köszi a kiigazítást.
Nézegettem videókat, hogy miket művelnek nagy fényerejű manuál obikkal videózás terén, elég szép eredmények születnek, persze mindent előre meg kell tervezni, csak úgy van értelme. Az AF videózáskor a gépemen amúgy is használhatatlan, szóval totál manuál módon működik minden.
Kis érdekesség, hogy a gépemhez milyen kiegészítő firmware-t gyúrt össze néhány emberke.Lényeg a lényeg, olvasgatok, gyakorlom a fotózást/videózást az alapobival... aztán meg gyakorlok, gyakorlok, olvasok, gyakorlok...
Jöhet mindenfelé ősrégi manuális gyors lencse ötlet, de leginkább a német és japán gyártmányok érdekesek ha jó a szemem.
-
pappcsaba90
csendes tag
Sziasztok.
Eladó: Auto revuenon 200m f3.5 egy kiváló m42-es csatlakoztatású teleobjektív. Gyönyörű rajzolatú, éles és nagyon szépen mossa a hátteret. A belndebeugrasztást át lehet állítani manuálisra. Kézi élességállítás. Nagyon jó állapotban van, nincs rajta karc. Kérésre tudok róla képet küldeni.
Tartozik hozzá egy lencsés (azaz vele végtelenre állítható az élesség) m42-es nikon átalakító.
Ajándékba jár hozzá egy szintén m42-es csatlakoztatású 3 részes közgyűrű, ami segítségével akár makrózni is lehet az objektívvel.Ára: 25.000 Ft - az ár irányár
pár kép a fent említett objektívvel.
http://picasaweb.google.com/109392536789160655017/AutoRevuenon#
-
MODERÁTOR
Helios 44-2-ről itt van egy képsorozat tőlem.
Ugyan nem eredeti méretűek, de pár példa:
Jupiter 37A-val: [link] [link]
MIR-1B-vel: [link] [link]Videózni nem szoktam (lévén a K100D-vel nem lehet), de az elkészült képek minőségével elégedett szoktam lenni. Legtöbbjük ugyan nem MC (multi coated), tehát a szembefénnyel óvatosan kell bánni, vagy különleges effektként is lehet használni a videózás során.
Ennek az egész manuális világnak "feelingje" van, amit valaki vagy nagyon megszeret, vagy nagyon megutál.Harrrr!!!!
-
nesa
veterán
Praktica B bajonett az ugyan az mint a pentax, csakhogy milyen atalakitot vegyek hozza, ill valakinek tapasztalat prakticar 2,8/135 obival?
-
surami
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest