Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #11100 üzenetére
Oké, eddig meg van. (Meg még azt is értem, hogy a napot fényképezni olyan, mint sterimoval fogatmosni.) Az lenne a fontosabb kérdés, hogy hova tekerjem az apertúra ringet. Függ ez a szenzor mérettől például? Vagy a pixelsűrűségtől? Vagy akkor mitől? A lencse méretétől? (Mert ugye az én locsolóm se pocskol annyira, mint egy elefánté. Persze, nem is próbáltam még átlocsolni egy tű fokán....)
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
fattyu
veterán
válasz tvamos #11101 üzenetére
szenzormért a legfőbb meghatározó. apsc f8 felett kezd el lágyulni.
m43 f8on már belép ott 5.6 6.3 környke a sweet spot.
ffen meg 11még oké felette kezd el puhulni.
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Rapid136
őstag
-
tvamos
nagyúr
válasz Rapid136 #11104 üzenetére
Oké. Ha úgy van, hogy hosszabb expozíció kell, akkor inkább szűrőt tegyek rá, mint rekeszeljek? Így érted?
(Nem több ez a gép mint egy kompakt, csak le lehet cserélni az objektívet. Nem a system kamera ligában játszik.)"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Rapid136
őstag
válasz tvamos #11107 üzenetére
Gyári 2x-ező gyári fixobival még fogyasztható kellene legyen. Egy noname mondjuk egy zoom alá rakva valószinűleg élvezhetetlen.
Az objektiveket ugy tervezik hogy magukban jók. Minden előtét vagy lencsés közdarab ront rajta. A gyári konverterek is inkább csak néhány fixobihoz ajánlott.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
MrChris
nagyúr
válasz tvamos #11107 üzenetére
Apám vett klf kétszerezőt OM-hez, egyik szarabb mint a másik, croppal és felinterpolálva jobb a kép Aztán vett egy eredeti Olympust. Azzal már jobb lett. Viszont ahogy csökkented a szenzorméretet változatlan pixelszám mellett, egyre nagyobb felbontásnak kéne megfelelnie az obinak. Tükrös obi?
-
fattyu
veterán
-
Muerte68
addikt
válasz Mr.Csizmás #11100 üzenetére
tvamos Ezek alapból nem élesek a tükrös csak hozzátesz hogy még a közepébe is belerondít
Általában aki ilyet vesz használja egy két hónapig utána eladja Jól hangzik a brutális gyutáv de a kép az nem lesz jó.[ Szerkesztve ]
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
tvamos
nagyúr
válasz fattyu #11112 üzenetére
és emg vagy lepve hogy nem éles a kép?
Nem vagyok meglepve! Szertnem ezt kitanulni, hogy mi miert van. Engem nagyon foglalkoztat a fenykepezes muszaki resze, es ezert kerdezgetek. Most pl. azt szeretnem megerteni, miert nem csinal jo kepeket.Az obi azert van, mert olcso volt, ereztem, hogy birtokolni akarom, megvettem. Nincs kulonosebb minosegi igenyem vele kapcsolatban. Ez egy hosszu bazoka, ami tok jol mutat. Nekem tetszik. Kirakom a polcra. Ennyi.
Szoval a kerdes az, hogy ez a fenyelhajlas dolog csak az apertura hatasa, vagy amugy is letrejon, a lencserendszeren is? Vagy nyitott aperturaval mas miatt lenek lagyak a kepek?
Igy mondjatok? Lagy?
[ Szerkesztve ]
-
Muerte68
addikt
válasz tvamos #11114 üzenetére
nyitva alapból lágy,utána túlzottan rekeszelve jön a diffrakció.Kicsit rekeszelt és a max 6 között érdemes álligatni álltalában ott a legjobb.Mondjuk egy alap 8-as fényerejű obinál ez kb lehetetlen Szóval közepes rekesznél nem érdemes tovább tekerni
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
tvamos
nagyúr
válasz Muerte68 #11115 üzenetére
Igen, az lenne a jo, ha elkezdenem rekeszelni, es ugy probalgatnam, hogy hol a legelesebb
Erre eddig lusta voltam, mert nincs exif adat az aperturarol, es igy fel kene irogatni, hogy melyik kepet mennyire rekeszelve keszitettem. A masik gond, ha a fokuszt allitom be rosszul, akkor meg azert lesz nyitva lagy, es rekeszelve egyre elesebb, mert valtozik a melysegelesseg a rekesz zarasaval, es ennek ugye semmi koze a lencse minosegejez, meg a difrakciohoz. Szoval ilyen gondolataim vannak."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Muerte68
addikt
válasz tvamos #11116 üzenetére
Hát ez egy ilyen sport Én is csak próbálgatom és ha néha jól sikerül azt próbálom megjegyezni hogy csináltam Több kevesebb sikerrel
A diffrakcót pld kb 1 éve kezdtem először figyelembe venni[ Szerkesztve ]
-
Rapid136
őstag
válasz tvamos #11118 üzenetére
Az objektivek minősége a szar és a tűéles között változik. Ez nyilván az árban is megmutatkozik, dönteni kell.
Függ a kezdő fényerőtől, általában a legjobb élességet 2-3 rekeszértékkel szűkítve adják le. Egy drága, minőségi objektiv már nyitva is nagyon jó képet ad, rekeszelve meg brutális.
A fixeknél nincs kompromisszum egy adott gyujtótávolságra van tervezve az objektiv. A zoomoknál meg gyujtótávolság függvényében romolhat a kép.
Rekeszelni azért rekeszel az ember mert szeretne játszani az éles/életlen területekkel a témán. Ha 8 fölé rekeszelsz akkor annyi erővel egy kompakt géppel is megcsinálhattad volna a képet, szinte minden éles lesz. Persze extrém esetben van amikor érdemes behúzni a rekeszt.
El kéne olvasni egy fotós tankönyvet, mert nincs best practice...
Helyzet van amit meg kell oldani a tudás és a felszerelés lehetőségeinek ismeretében és persze sok gyakorlás is segít. De ezt nem lehet a fórumról összegyüjteni.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
tvamos
nagyúr
válasz Rapid136 #11119 üzenetére
Elolvastam ket konyvet, meg megneztem egy video sorozatot a fotozasrol, nehol sajnos nem latom at pontosan az ossszefuggeseket, ennek ellenere. Persze, lehet, nem a megfeleloket valasztottam. Meg ezek inkabb a fotozasrol szolnak, engem meg az foglalkoztat, hogy a fenykepezogep hogyan mukodik.
Az meg van, hogy mi a dof, csak meg nem mindig esik le, hogy pontosan mit is csinalok.[ Szerkesztve ]
-
Matska
senior tag
-
tvamos
nagyúr
válasz Matska #11121 üzenetére
Nem kötözködni akarok Nem veszem annak...
Az megvan, hogy mit akarsz?
Szeretnem megismerni a fenykepezogepet, meg a fotos konyvekben olvasottak fizikai alapjait, amiket kozepiskolaban tanultunk, mert hajt a kivancsisag. Igen, tudom, jelen esetben a fotozasban is, meg fizika oran is ugyan az volt a jelenseg neve, marmint difrakcio, ennekem megsem esett le, hogy ugyan arrol van szo, de na!... nem ertettem meg pontosan mi is ez, es milyen fontos.Masodlagos cel, hogy van itt egy csomo regi, nagyon olcso objektiv, es szeretnek veluk kepeket kesziteni, nagyobb beruhazas nelkul. Ezert kerdezgetek itt, a manual topicban. (Nagyon szertnek persze egy Sony A7-et ehez a projekthez, de ez egyelore tul nagy beruhazasnak tunik.)
Ami most kozvetlen kivaltotta a kerdezoskodest, hogy a heten megprobaltam fenykepezni a napot. Termeszetesen tettem fel napfiltert, megis csak maszat lett. Rekeszeltem, hatha jobb lesz, de semmi. Ekkor jutott eszembe, hogy olvastam ezt a difrakcio dolgot, gondoltam nem lesz gond, ha itt kerdezek.
Szoval, ha tudtok olyan konyvet, ami nagyon roviden (mernoki megkozelitesbol) kifejti, hogy a fotos fogalmak mogott pontosan milyen fizikai jelenseg van, akkor azt kerlek, mutassatok meg, mert nagyon erdekel.
-
Matska
senior tag
válasz tvamos #11125 üzenetére
A "Mit akarsz?" kérdésnél arra gondolt a költő, hogy mit akarsz elérni az elkészült fényképen Mi legyen rajta? Mi legyen a téma? Ez mint kiderült, a nap.
Én az 500px-et és a flickr-t szoktam nézegetni, akár azon belül egyes csoportokat, és ha megtetszik egy kép vagy téma, akkor megnézem azt, és ahhoz hasonlókat, hogy milyen expozíciós értékekkel dolgozott, milyen géppel, üveggel csinálta, és mi kell ahhoz, hogy valami hasonlót reprodukálhassak stb
Könyv ami ilyen fizikai dolgokkal foglalkozik: Dr Sevcsik Jenő és Hefelle József - Fényképészet c. alkotása.
https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
tvamos
nagyúr
válasz Matska #11126 üzenetére
Köszönöm az ajánlat, próbálom nézzétek ezt a könyvet.
Nem tudod, létezik digitálisan?Látom már, antikváriumban kell keresni.Igen, most a napot fotóztam, mert ott van, és olyan szép fényes, de nem az a konkrét cél. Persze, nagy kihívást látok benne.
[ Szerkesztve ]
-
boomba335
tag
Sziasztok!
Megéri szerintetek a Pana 25/1.7-et lecserélni az 1.4-re? Mégri a külnbséget? Esetleg valaki használta már mind a kettőt?
Bocs, hogy nem manuál, de ez a topic aktív, itt van értelme kérdezni
Modding mindenek felett!
-
Rapid136
őstag
válasz tvamos #11125 üzenetére
Napot fotózni szerintem pont lehetetlen speciális cuccok nélkül. Meg úgy igazán értelme se sok.
A holdnak van felülete az kinéz valahogy, de a nap?
Lehet nincs végtelen az obin, vagy túlfut rajta, szemre meg ugye nem tudod belőni. Remélem nem tükrös géppel kisérletezel, mert az nem tesz jót a szemnek. Amúgy meg állítólag az érzékelőt is tönkre vághatja.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Rapid136
őstag
válasz runnner #11130 üzenetére
Hát ha rá van írva...
Nem volt nagy választék az Olympus bajonettben, pláne egy régi manuális Sigma esetében. A filmes AF korszakot a futottak még kategóriában hamar feladták néhány saját obi után.
Aztán jött a digit 4/3, de nyilván ott már az AF és az érzékelősor a bajonetten evidens lett.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Muerte68
addikt
kicsit sportoltam az m39-es industar-al még szokni kell
-
Muerte68
addikt
válasz Matska #11135 üzenetére
ez jó-itt jön ki a nagyobb szenzor,az örvény bokeh nekem a m4/3-on sose fog előjönni
Mikor a Canon-on használtam ott megvolt rendesen.Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Matska
senior tag
Így-így. Megéri a befektetést. A Zhongy Lens Turbo II, két közepesen drága MF obi árából kijön
-
MrChris
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #11142 üzenetére
Majd ha 50-ért lesz, nem sürget semmi, úgy sincs időm fotózni 60-ért már többször előfordult.
-
Matska
senior tag
Valóban, de mostanában sajnos még fórumra pötyögni is bajos, nem hogy rawokkal foglalkozni meg képelni Tud ettől sokkal jobbat is ez a lencse, az előző 44-2-höz képest meg egyenesen karcol
Chris: Ha megszületett az elhatározás szólj nyugodtan (lehetőleg jövő tavasszal leghamarabb ), egybe eladom
Még nem döntöttem el, hogy A7-re cseréljek majd vagy X-T20 + Lens Turbo II-re
-
Tua
tag
válasz jjeahh #11149 üzenetére
Na, akkor lássuk:
Olympus E-M10 vázam van, és kétféle reducerem jelenleg.
Eddig legtöbbet egy 50-es SMC Takumarral (f1.4) használtam, a kettőt is ezzel hasonlítottam össze.
Pixco (Roxsen):
- középen egész éles, a széleken már kevésbé
- a látószögön valóban sokat dob
- nem vettem észre, hogy különösebben vignettálna
- blue dot és hasonló problémákkal nem találkoztam, ellenfényben is egész jóZhongy Lens Turbo II:
- fizikailag picit másabb, még az üvegek mérete is más benne, mint a Roxsenben
- állítólag jobb minőségű a bevonat rajta
- nyitva a Takumar vignettál kicsit (enyhén sötétebb képszélek)
- kicsit élesebb középen, mint a Roxsen, ugyanakkor a széleken határozottan jobb
- kontrasztban nincs hatalmas különbség
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest