Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Dióhéjban a Mint fejlesztők alapelve az, hogy a kiadott rendszer tesztelt, megbízható, míg egy komolyabb komponens frissítése (pl. kernel) ezt az állapotot megszünteti, akár addig elő nem forduló hibákat is okozhat. Pár éve már volt egy kisebb vita erről, mivel így közvetve biztonsági frissítéseket is visszatartanak.
Ne aggódj, én sem értem. Egyébként már nem használok Mint-et.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Rimuru
veterán
válasz ubyegon2 #7841 üzenetére
Ez a kinek mi egyszerűbb dolog megint csak benézett ide. - persze mert en tudom mit cisnalok.
minden disztrónál vegyíteni + kesobbiek: csak egy distrot hasznalok ami ellat minden feladatot, minek legyen tobb? Az igazi distro hoppolgatast kieltem mar 5 es fel evvel ezelott, amikor vegul megallapodtam. 5 evig Arch user voltam, szep kis ido.
Vigyázat, csalok!
-
nagyúr
válasz Dhampir #7854 üzenetére
Nekem ezt csinálta a 18.1 telepítéskor egy alkalommal, de reboot után többször nem. Nem tudom, miért csinálta, de így nem is érdekelt tovább.
(#7853) colomb2
Lassan én is kinövök a disztróhopperkedésből.....kéne egy kis idő a Debian 9-re, azt szeretném belakni most már rendesen, de ettől kíváncsiságból úgyis felrakok érdekes disztrókat.
Múltkor valami japán ninjás disztró piszkálta a fantáziámat.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
lev258
veterán
válasz Dhampir #7854 üzenetére
Tudod egy baj van ezzel az elgondolással. Egyáltalán nem biztos, hogy az általuk kiválasztott kernel (amire vakon ráböktek), amit elég kevés hardveren tesztelnek, valóban jól működik. Könnyen lehet, hogy a javításai komoly bug-okat javítanak, pl. nekem a dual-VGA-s gépemen így volt.
[ Szerkesztve ]
-
savior
őstag
Hello.
Most raktam fel a legujabb Linux Mint Xfce verziot es olyan problemam lenne, hogy a Google Chromium jelszot ker a kulcstartohoz minden inditasnal. Hiaba nem adok meg semmit, akkor is keri. Hogy lehetne ezt kikapcsolni?https://sites.google.com/view/saviorweboldala/home
-
Alveus
tag
Sziasztok
Lenne, egy olyan problémám, hogy a frissítéskezelő nem kínálja fel a Sonyat, mint lehetőség. Valakinek ötlet? Nem szeretnék tiszta telepítést csinálni még.
-
-
Dhampir
félisten
Az biztos, erről már van némi tapasztalatom. Tavaly a Carrizo dualos konfig miatt szívtam telepítés után is, kernelcserékkel is.
Intel proci mellett egymagában AMD-vel (gyárilag letiltott integrált Intel meghajtóval) sem volt probléma még régebben, Intel+Nvidiával sem. Minél fapadosabb és régibb egy hardver, annál jobban "szereti" a Linux.
Gyárilag módosított Ubi alatt megnéztem a zárt drivereket, ilyen hosszú listát még nem láttam, annyira agyonfoltozta a kernelt a hardvergyártó. Ez a régi HP általi preinstall SuSe Linux Enterprise Desktop-ra emlékeztetett, ott is működött minden hardveresen, de alapból zárt volt a rendszer egésze, mert külön felvett közösségi tárolókkal már megborult volna.
[ Szerkesztve ]
-
-
Sziasztok!
18.2 Mint alatt,de régebbi verzióknál is a Chromium induláskor root jelszót kér amennyiben automatikus bejelentkezésre állítom be a rendszert.Használtam a keresőt,de semmit sem találtam ezzel kapcsolatban.Találkozott vele más is?Létezik rá megoldás?Eléggé zavar.
Köszönöm szépen előre is!
"It was me on that road. But you couldn't see me.Too many lights out, but nowhere near here.It was me on that road. Still you couldn't see me.And then flash lights and explosions"
-
Rimuru
veterán
-
-
sharpner
csendes tag
Üdv!
Teljesen új vagyok Linux téren és telepítés után máris egy falba ütköztem. Adott egy HP 17-X005NH laptop, melyre feltelepítettem a Linux Mint 18.2 Cinnamon-t. De sajnos nem működik a Wi-Fi, mely egy Intel Wireless-AC 3165. Ebben kérném valaki segítségét! Ha lehet privátban, az esetlegesen felmerülő több kérdésem miatt. Előre is köszönöm! -
lev258
veterán
válasz sharpner #7880 üzenetére
Ha nem gond, meg tudnád nézni egy Ubuntu 16.04.2 Live-val? Lehet Mate, Xubuntu vagy bármelyik, a verzió a lényeg. Nem kell telepíteni, csak a kipróbálás mód elegendő.
Ez elvileg egy bug lenne a firmware fájlokban, amit talán már javítottak, de nem kizárt, hogy a Mint még le van kicsit maradva. Ha csak erről van szó, akkor így kiderül és megoldást is tudunk majd javasolni.[ Szerkesztve ]
-
Mtbsrác
senior tag
-
lev258
veterán
Jól sejtem, OEM (gyári) telepítésről van szó. Na most normál esetben ezt a lépést a gyárban (boltban) kellett volna meglépniük, téged indításkor már a felhasználói beállítások procedúrája kellene, hogy fogadjon.
Lehet jobban jársz, ha újratelepíted.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Mtbsrác
senior tag
Igen az. Újrarakom az egészet.
Esetleg tudni mi a jelszava? Maga a rendszer elindul csak épp semmit se lehet csinálni még netezni se . Hogy miért nem adják ki azt nemértem, hiszen egy ingyenes rendszer. Meg ilyenekkel kell még a nagyérdeműt is traktálni. Mellesleg úgy kaptam hogy tegyem újra.Mirr Murr
Linux Mint 16 vagy 17. -
lev258
veterán
válasz Mtbsrác #7892 üzenetére
Az OEM telepítés úgy működik, hogy létrehoz egy ideiglenes felhasználót jelszóval (nem a rendszer választja, hanem a gyár/bolt) azért, hogy még lehessen ezt-azt módosítani a rendszeren. Aztán ha úgy érzi, készen van, akkor nyom rá arra, amit te is említettél és a következő indításnál már tiszta lappal (törölt felhasználóval) várja az új gazda adatait az induláshoz. Tehát egyértelműen az eladónál volt a gond.
[ Szerkesztve ]
-
Mtbsrác
senior tag
Értelek valószinüleg a gyár csinálhatta mert a felh. asus oem név alatt fut. s nemlett eddig hozzányúlva a géphez, így ezért kérdeztem hogy mi lehet a jelszó mert az gondolom ugyan az lehet minden ilyen esetben. De lehet megváltoztatták. Majd keresek vmi kisebb vert amit rátudok rakni.
Más: megpróbáltam csak elindítani a Linux Mint 17.3 MATE 64-bit telepítőt és kiböki vmi nem stimm a bitekel . (csak az volt kéznél). Ja s megnéztem pontosan a mint 18 ciannamon 32bit van most épp rajta. Lehet a 64bit-es ver nemtetszik neki.
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
Az úgy valóban nehéz, de én azt a procit itt 64-esnek látom. Mi akkor a trükk itt?
Csak tippelni tudok, nem lehet a bios-ban állítani vajon az architektúrát?
Itt is azt látni, ha a processzorra kattintok, hogy 64 bites. Tuti, hogy át lehet állitani valahol a 32 bitet 64-re.
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
Szerencsére ezek a mobil eszközök eddig elkerültek, épp elég ez a Toshiba Satellite, aminél nem egyszerű elérni, hogy mindkét magot használja a procija. Szóval még az is lehetséges, hogy nem telepíthető rá, csak 32 bites OS, ahogy láttam, alapból Win7 32 bit volt rajta az imént látott oldalon, de az már régen volt. Minden esetre ez kitolás így eléggé, bár akad még jó pár OS, ami 32 bites, de fogynak erősen. A végén marad a nagy magyar OS a bPhanter, az csak 32 bitre van PAE-s kernellel. Viszont KDE-s létére nagyon kis erőforrás igénye van. Meglepően kicsi.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest