Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Látom a probléma egy részét, az fstab meg init eltünését, de ez az androidos Remix OS dualboot nekem is tök ismeretlen. Gondolhatod, hogy ha tudnám a megoldást, akkor csak leírom vagy linkelem.
Meg vagy te áldva ezzel az androidos OS-sel.
A linkelt yt video alapján nem nagyon mernék kutyulászni, de t bártabb vagy nálam sokkal!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
illetve azt nem irtad, hogy efi v legacy a boot?
illetve gpt-s a disk?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
válasz ubyegon2 #7501 üzenetére
Az ember leginkább saját tapasztalataiból okul, ki tudja, melyik videó igaz, melyik nem. Például a saját csatornámon nem fogok hülyeséget művelni, mert miért is tenném? Inkább okítom, kit érdekel. Szóval a bátorság itt nem erény. Én abban a tudatban ugrok neki mindig mindennek, hogy amit el tudok rontani rendszerből, azt helyre lehet hozni egy másikból. Mint itt is, nem működött a Grub recovery, de manuálisan kitéptem a nem oda illő részeket és voila'.
A rendszerrel való megáldás meg... Alapvetően komoly, hogy egy konkrétan teljes értékű rendszert, melyet nem is átváltással, hanem Boot-olással indíthatsz be, miért csak Windows alól lehetne telepíteni... ugyanis saját Boot-szekciót hozott létre, mikor felment a Linux is, akkor az első választás 2 lehetőség közül volt; Linux vagy Windows, ha rámentem a Windows-ra, akkor ott volt még egy lehetőség; Remix vagy Windows...sonar; A Linux, mint rendszer guberálásába csak most kezdtem bele. Azonban hajt a vágy, hogy mihamarabb a lehető legtöbbet megtudjam róla. De hiába keresek rá ezekre a szavakra, akkor sem tudom megmondani, melyiket használom. GPT-Disk vagy MBR-Disk -ezeknek hozza a különbségét a google keresője, de itt mindkettő egy lemez... ne nézz emiatt hülyének, szeretnék okulni, ezért is vallom be az igazam, hogy nem értem a kérdést. A mókolt grub pedig;
#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
# menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
insmod part_gpt
search --file --no-floppy --set=root /remix/system.sfs
linux /remix/kernel root=/dev/ram0 androidboot.hardware=remix_x86_64 androidboot.selinux=permissive CMDLINE
initrd /remix/initrd.img
insmod part_gpt
linux /remix/kernel root=/dev/ram0 androidboot.hardware=remix_x86_64 androidboot.selinux=permissive CMDLINE
initrd /remix/initrd.img
insmod part_gpt
initrd /remix/initrd.img
menuentry "RemixOS"{
insmod part_gpt
search --file --no-floppy --set=root /remix/system.img linux /remix/kernel root=/dev/ram0 androidboot.hardware=remix_x86_64 androidboot.selinux=permissive CMDLINE initrd /remix/initrd.img
}[ Szerkesztve ]
But who is watching the guardians?
-
Mtbsrác
senior tag
Megtudnátok adni a stabil wine 2.0 offline telepítőjének a linkját? Már ha van ilyen persze. Ezzel tökéletesen múűködik az a pár program amit használok vele és ezt szeretném használni máskor is, ha véletlen vmi lenne a géppel.
-
Röviden
mbr/bios - ez a klasszikus páros. MBR (egyes helyeken msdos) azt jelenti, hogy lehet 4 primary particiód és max 2TB-s particiót tud kezelni.
gpt - itt nincs megkötés, nincs olyan, hogy primary... nincs méret limitáció (mai léptékkel)
uefi - ez meg a bios leváltása, hogy a gpt is tudja kezelni meg egy csomó minden mást.Az, hogy a winyód gpt v mbr rendszerű a legegyszerűbben (szerintem) Gparted -> View -> Device lInformation és utána a Partition Table.
Ugyanez parancssorbólsudo parted -l
Model: ATA SAMSUNG MZ7LF192 (scsi)
Disk /dev/sda: 192GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
[B]Partition Table: msdos[/B]
Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 524MB 523MB primary ntfs boot
2 524MB 146GB 145GB primary ntfs
4 146GB 186GB 40,0GB primary ext4
3 190GB 192GB 1918MB primary ntfs diagHa szeretnél linux-szal mélyebben megismerkedni akkor ajánlom figyelmedbe a linuxakademia.hu-t
nagyon jó oktató videóik vannak. Magyarul! Nekem is egy rakat megvan. (Fizetős)
Vagy Youtube, bár ott azért képbe kell lenni, meg nem térnek ki mindig minden részletre...A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Csavargoo8
csendes tag
Sziasztok!
Lenovo P2-es telóm csatlakoztatásával szenvedek. Telepítettem az MTPFS-t és az MTP-TOOLS-ot az itt olvasottak szerint. Csatlakoztatom a telómat MTP módban. Erre megjelenik a Double Commanderben egy Lenovo Suite nevű meghajtó, rajta 3 exe fájlal. Ezekkel lehet Usb drivert és programokat telepíteni. Windowsra . De én linuxon mit kezdjek ezekkel? Segítenétek, hogy hogyan lépjek tovább? -
Bohus
aktív tag
válasz Csavargoo8 #7508 üzenetére
Telefonfüggő, hogy mi hol fog megjelenni. A Xiaocai telómat látja a DC (sd-t és belső tárhelyet is), de a párom LG D410-ét nem látja. Ugyanakkor beépített fájlkezelő alól (KDE és Xfce alatt legalábbis) elérhető a telefon, és semmit sem kellett telepítenem.
Nálam a DC az első számú fájlkezelő, az ilyen ritka esetekben kell a beépített fájlkezelőhöz nyúlnom.A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
Roxkex
senior tag
válasz Dr.FantastiK #7484 üzenetére
Nos, ez természetesen nekem is eszembe jutott már..
Csak erre egy olyan megoldás kéne ahol nem szükséges az, hogy újra rakjam a Mint-et. - Esetleg erre nincs valami ötleted ?Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"
-
Foose
addikt
Sziasztok! Ki-mit használ?? Eddig Firefox párti voltam,(oké,jó dolog a követés tiltás,de emiatt sokszor nem tölt be képeket bizonyos oldalakon)tegnap hosszú idő után elindítottam a chrome-ot,de három nyitott ablaknál szinte megfagyott. Oké,lehet kevés a RAM-om mert csak 2GB van.... Ha most kizárom a sorból a tűzrókát,és teszem azt,nincs chrome,akkor mit javasoltok? Sokat netezek,zenét hallgatok online oldalakon. Mi az amit még érdemes? Vivaldi? Opera? (vivaldi esetében megőrülök attól,hogy akárhogy állítom be,minden linkre kattintásnál új fület nyit)
[ Szerkesztve ]
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
A vivaldi és az opera is chrome motorral megy, nem biztos hogy sokkal előbbre leszel velük.
Nálam FF a fő. Aztán ha problémás oldalra szaladok (nem nehéz, lévén az ublockban minden be van kapcsolva és még a noscript is itt van), akkor jön az "open with" kiegészítős jobb klikk a linken és nyitom chrome incognito módban.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Firefox csak néha meg kell regulázni. Reklám blokkoló mindenképpen legyen fent, hogy a flashes ótvaros reklámok ne zabálják fel a ram-ot. Illetve attól függ milyen a gép és mit tud a proci lehet még a YT videókon optimalizálni. ( pl.: [link] ) illetve hát 2Giga az nem sok. Ott ne akarjon sokat az ember.
Lehet ugrálni és váltogatni, de tapasztalatom az, hogy egyik sem tartós.
Egy ideig én is cserélgettem a böngészőket, de 2-3 frissités után mindig változik a helyzet.
Szóval ennyi.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
fecus
őstag
Kösz a jó módszert! Be is állítottam.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Foose
addikt
Nem is várok sokat 2GB rammal,de netezni azért ettől gyengébb géppel is lehet. (elsősorban emiatt váltottam linuxra windowsról,annak még ennyire sem volt elég a 2GB) uBlock origin telepítve... Hálistennek youtube gondom nincs...
-
-
Foose
addikt
-
fecus
őstag
Sikerült. Kiírja, hogy "biztonságos" a link elé.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
-
Rimuru
veterán
"melynek töredéke fogyasztása sincsen a másikhoz viszonyítva?" - itt definialni kene mit jelent a fogyasztas, de amugy se olyan egyszeru a helyzet. pl az hogy az egyiknek kell X ram a masiknak meg Y semmit nem arul el.
Sokkal inkabb szamit a driverek minosege, milyen energiagazdalkosasi lehetosegek erhetoek el a kulonbozo rendszereken, stb.
Nekem pl jo dolgom van nincs szignifikans kulonbseg egyik rendszeren se, viszont siman elofordulhat olyan kornyezet ahol a gyarto beleszarik linux tamogatasaba es csak ugy zabal az eszkoze (mert pl nem lehet energiaprofilt valtani), mig windows ala az alapfunkciokat megcsinaltak.Vigyázat, csalok!
-
Hát mondjuk mi máson, mit Laptopon lehet tapasztalni, ha Windows rendszeren használom a gépet, a proci pörög alapjáraton 18-25%-on, a RAM használatot akkor most ne nézzük. Bármilyen egyéb munkálat ezt ugye csak növeli, de így is meg vagyok vele elégedve, a maga 9 órás teljesítményével. Azonban, ha Linuxot használok, 7-8% a proci alapjáraton és alig-alig emelkedik, emellett a munkaóra tekintetében 12-13 óra az alap.
Tehát ebből én logikus következtetésnek veszem, hogy bizony kisebb mértékben terheli a Linux a hardvert, vagyis az akkumulátort is kevésbé meríti. Pont.But who is watching the guardians?
-
-
nagyúr
Minap foglalkoztam épp egy laptopra telepítéssel és a gazdája azt mondta, mióta Mint Cinnamon van rajta Win7 helyett, nem hallotta a ventillátor hangját. Én nem mértem semmit rajta, de azt figyeltem meg meglepetten, hogy teljesen ugyanaz a Mint 18.1 Cinnamon majd feleannyi memóriával elvan a laptopon, mint az én desktopomon.
Az előttem leírtak és ezen telepítés alapján azt szűrtem le, hogy ha jó a hardver támogatottság Linuxhoz, akkor az laptopon jobban kell fusson minden szempontból a Winnél! Fura is lenne, ha nem így lenne, mert ha egy rendszer 10 secundón belül feláll, szinte semmit nem futtat folyamatosan a háttérben, ami zabálja a rendszer erőforrásait, az csak nem fog többet fogyasztani egy olyan rendszernél, ami ettől teljesen eltérően működik és percekig tart, amíg mindent betölt, hogy egyáltalán valamire kattintani lehessen!
Ha többet fogyaszt, akkor ott valóban a hardver támogatottsággal van baj.
Ja és a gép gazdájának is kellett office, mondtam neki, hogy van fenn alapból Libreoffice, neki az teljesen megfelelő volt. Egyszerű home usernek miért is ne lenne megfelelő a LO...
[ Szerkesztve ]
-
-
Üdv. Akadt egy gond egy del inspirion mini 1018-as géppel. Feltettünk rá egy 18.1et, az intel drivert átállítottuk intel-microcode ra, azóta nem bootol be a rendszer, csak lefagy...ilyenkor csak a reinstall segít?
Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...
-
Fenyő
őstag
Milyen gép pontosan, ill. milyen felület (64 bites Cinnamon az kb 3-4x-er annyi ramot bekajál mint egy 32bites xfce, +64 progik is többet esznek, szóval a 64 bites Cinnamon mondjuk karcos tud lenni 2gb-on, főleg több nyitott lappal)? 3 lappal nemigen kéne még fagynia a Chromiumnak, oké, hogy több ramot eszik mint az FF, viszont, sokkal jobban kihasználja a vga hardveres lehetőségeit.
st3v3np3t3r: Megfagyás alatt mit értesz, csak nem jön be az X, ctrl+alt+fx-re re reagál, mert akkor parancssorból le lehet törölni a csomagot, bár ezt elvileg recovery módban is megteheted.
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
lev258
veterán
válasz st3v3np3t3r #7534 üzenetére
Az intel-microcode újabb proci firmware-t tesz fel. Ha azt nem eszi meg a gép, az igen érdekes.
Ctrl+Alt+F2-re bejön a konzol?Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Mint logónál az első 2 pötty után kakukk, semmire nem reagál...még esc-re sem ami tünteti a betöltőképet
Nekem az otthoni gépemben egy több mint 10éves P4 HT van intel-microcode driverrel, a dell netbookban intel aton n455 van ami 64bites
Elsősorban 64bites cinnamon-t szerettünk volna feltenni
Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...
-
Damateo
aktív tag
Üdv,
BIOS frissítést szeretnék Egy Dell Latitude E6230 gépen.
Ez alapján a leírás alapján indultam el.
[link]
Viszont nálam nincs BIOS Flash Update menü rész. A jelenlegi Bios 2013-as.
Merre menjek tovább? -
Foose
addikt
Sziasztok! Mint 18-am van,a képen látható frissítések már jó ideje itt vannak,de mivel piros jelzést kaptak,nem mertem még frissíteni. Érdemes? Szabad? [kép] És ha már frissítés,18.1 is kint van már ha jól tudom,érdemes arra frissíteni,vagy bőven jó a 18 is? Semmi extrára nem használom a gépet,zene,net,film,kb ennyi.
-
-
nagyúr
Szia! Ezek a frissitések Mint alatt vannak csak igy, nyugodtan frissitheted ezeket. Már a 18.1 is teljesen stabil amúgy, az első hónapot kell kivárni, ha megjelenik a .x, de már lassan kijön a 18.2 is.
De ha a 18-on maradsz, akkor sincs semmi, én a helyedben kipróbálnám.
-
growler
őstag
Ha már csináltál kernel frissítést, és utána nem volt probléma, akkor ezeket is telepítheted.
Főleg, hogy biztonsági frissítések.
A biztonság kedvéért (és egyébként is) ha nincs telepítve a Systemback > telepítsd !
És csinálj egy rendszer-visszaállítási pontot.
Ha verziót frissítesz, (18 > 18.1) előtte is csinálj, és ha a frissítés után minden OK.
akkor utána is. -
Fenyő
őstag
válasz Damateo #7538 üzenetére
Biost legegyszerűbb biosban pendrive-ról frissíteni (FAT32-re formázott drive gyökerébe kell tenni ált. a friss bios fájlt), ha nincs a biosnak ilyen beépített "instant" flash opciója, akkor a pendrive-ot dosos (freedos) boot pendrive-nak kell megformázni és a bios fájlt és flashellő progit rámásolni, majd parancssorból indítani.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Legegyszerűbb olyan OS (Windows) alól közvetlenül frissíteni, amelyre natívan elérhető ehhez a gyártó által biztosított tool. Csináltam már ilyet és csak pár kattintás, majd automatikus restart és utána szintén automatikusan lefut a frissítési művelet. Nem kell pendrive-val és egyéb dolgokkal sem szórakozni. Na pl. ezért is jó és hasznos a dual-boot!
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz King Unique #7546 üzenetére
Csak ahhoz kell Win is , ami nem biztos, hogy van a kérdezőnek, nameg Win alóli frissítésnek mindig van némi kockázata, a sok futó processz, driver és védett mód miatt, dos/bios alól valós módban csak az áramszünet miatt lehet max aggódni. Persze én is csináltam már Win alól, de a jó öreg Dosos/bios módszert jobban szeretem, gyorsabb mint megvárni míg feláll a Win, meg biztonságérzetem is jobb.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Lehet nincs, de erre mondtam, hogy ezért is előnyös a dual-boot. Illetve pl. az ilyen esetek miatt is. Egyébként meg nem hinném, hogy annyival kockázatosabb lenne. Ilyenkor alap, hogy a művelet előtt mindent bezár az ember. Valamint a gép itteni topikjában is azt javasolták, hogy ha már van a rendszerre natív tool, akkor használjam azt! Nem muszáj a pendrive-os módszerrel vesződni. Ami láthatóan a kollégának is problémát okozott, hiába csinálta a hivatalos leírás szerint. Ellenben a másikat már többször is próbáltam és soha nem volt vele gond. Egyébként ez a míg feláll a rendszer szöveg gondolom az "átbootolásra" vonatkozik. De, mivel manapság már mondhatni nem nagy szám az SSD, így pláne nem téma...
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz King Unique #7548 üzenetére
Persze az olyan toolok amik kilövik a Wint és bios boot alatt oldják meg a frissítést az nem para, de ez ált. a brand gyártókra jellemző, amúgy a kedvencem az Asrock féle bios alól hálókarival módszer, ott még semmiféle op sem kell a bios frissítéshez, ahogy a pendrive-oshoz sem feltétlen ha akad másik gép amin letöltöd, az még inkább jellemző, hogy több gép van egy háztartásban, mint, hogy minden gépben SSD lenne.
Ettől függetlenül nem árt ha van Wines dual boot, de speciel csak ezért nem szükséges.Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Dhampir
félisten
válasz Damateo #7538 üzenetére
Én így csináltam, de később behülyült a Mint. Nem tudom, hogy ennek volt-e köze hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest