Új hozzászólás Aktív témák

  • #20844032

    törölt tag

    válasz sz.z.csicsi #21230 üzenetére

    Ez a jelenség mindenkinél van, ahol bármilyen szakaszon digitális jeltovábbítás van, azaz mostanra mindenhol.
    A stroboszkópikus váltakozásokra minden tömörítő eljárás eldobja a haját, és ebben mindegy, hogy épp h.264, vagy valami jövőbeli, entropiaenkódolásról beszélünk, maguk a tömörítési eljárások a viszonylag jól kalkulálható, viszonylag lineáris elmozdulásokat, változásokat preferálják, az ilyet nagyon nem.
    A kockák azért vannak, mert minden tömörítési eljárás kockákkal dolgozik, rácshálóra bontja a képet (egyenlő oldal, 8 valamely többszörése pixelszámra, konfigfüggően).
    Ez ma minden médiánál, minden továbbításnál így van, kezdve a szolgáltatódtól, egészen a bluray lemezig. Minél több adattal írom le az egyetlen állóképet, annál kevésbé lesz ez látható, de a ma használt infrastruktúrákon nem lehet bluray minőséget közvetíteni, ez együttjárna azzal, hogy a többségnek sok gigabites internete legyen otthon (ugyanaz a at echnológia, ugyanazon az infrastrukin). Sok szolgáltató éppen azért tömöríti szarrá az adókat, mert ugye ugyanazon a rézhálózaton pumpálja a tévét és az internetet is, és ennek a strukúrának van egy sávszélességkorlátja. Mivel ma piszoknagy verseny megy a piacon a lakossági internetsávszéllel, ezért kénytelen az adókat lejjebbhúzni (merhogy úgysem fog szólni a nyugdíjas, hogy kockásodik a megaszar), hogy többet tudjon adni internetből. De van, hogy jogi szabályozás miatt bele van kényszerítve a szolgáltató frekvenciahasználat miatt, meg száz más oka is van, amit felelesleges kitárgyalni, nem tudunk rajta változtatni. Elég nagy a piac, ha van lehetőség, és van rá igény, a legjobb minőséget biztosító szolgáltatónál kell aláírni a papirost.

Új hozzászólás Aktív témák