Új hozzászólás Aktív témák

  • espat

    tag

    válasz gulyasa #1500 üzenetére

    Általában (most már) minden DVB-T tunerrel ellátott TV-ben van CI slot. Common interface a teljes neve, és arra szolgál, hogy CAM modult (conditional access module
    lehessen belerakni, amibe aztán megy a konkrét dekóderkártya.

    Azért van ez így kitalálva, mert sokfajta kódolás létezik, és minden kódolási rendszer saját algoritmust használ, illetve más-más a mukodési elve.

    Ha a TV gyártók konkrét CAM modult szerelnének a tv-be, akkor leszukítenék a vásárló lehetoségeit kikódolás terén. Ezért a vásárlóra van bízva, hogy olyan és annyi CAM modult vásároljon, ahány és amilyen kártyát használ.

    Persze léteznek univerzális kártyaolvasók, amikbe minden további nélkul be lehet szúrni a kártyát, de ezeket konfigurálni kellene, ami valszeg egy halandó tv-felhasználónák kicsit korulményes lehetne, mivel számítástechnikai ismereteket, és egy kis ezen irányú alaptudást igényel. Pl. linux alapú muholdvevoknél ez normális dolog, de ott a felhasználó tisztában van azzal, hogy PC-hez kotve konfigurálni fog kelleni a kártyaolvasót, ún. EMU szoftvert kell telepíteni, ill, aktiválni, ill, konfigurálni...

    Suma summarum: a CAM modul egy célhardver, konkrét kártyaolvasáshoz. A CAM modul magába fogadja a kártyát, és ezek egyutt egy egészet alkotva vígan mukodnek bármelyik CI slotban. Egy CAM modul ára kb. 30 €-nál kezd, (Cryptoworks, Conax, Nagravision, Irdeto, stb. stb.).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák