Új hozzászólás Aktív témák

  • KilgoreTrout

    senior tag

    válasz tothjozsi96 #134295 üzenetére

    Nem volt kinyitva teljesen, csak kb. 80%-ig. Nem tudom, hogy a készülék jó-e, beszéltem a szervizzel, ők lepattintottak, hogy biztos a vízrendszer hibás, beszéltem a vizessel, szerinte nincs semmi probléma, de ha van, a bojler rossz...

    Álljon itt akkor a teljes történet:
    Karácsony másnapján azt vettük észre, hogy tűzforró víz jön a csapból. A régi, 200 L-es Hajdú bojler vezérlőjénél hiába állítottam bármit, ha kapott áramot, akkor fűtött. Így lekapcsoltam a biztosítékát éjszakára, és csak pár órára kapcsoltam be napközben, hogy tudjunk fürdeni. A második bekapcsolás után már egyáltalán nem is fűtött.

    Amint kinyitottak a boltok, vettem egy Ariston Velis bojlert, amit aznap fel is szereltünk a vizessel (aki egyébként villanyszerelő hivatalosan). Nem volt triviális a régi bojler leeresztése, mert nem kád fölött van, hanem külön helyiségben, ott csavargatta a szaki a nyomáscsökkentőt. végül a melegvíz cső lecsatlakoztatása lett a megoldás, így a biztonsági szelepnél kifolyt belőle az összes víz.

    Az új bojler felszerelése a leírásnak megfelelően történt, megtöltöttük, csak utána kapott áramot. Egy hétig ment rendesen (amennyi pont az ECO funkció betanulási ideje). A következő reggel meglepően forró víz jött a csapból, illetve volt érezhető szaga is (nem záptojás, hanem olyan, mint eső után a lehullott leveleknek). Az app nem mutatott magas hőmérsékletet. Ekkor elzártam a sarokszelepét és újraindítottam a bojlert.

    A szerviz azt mondta, hogy valószínűleg a legionella elleni védelem miatt fűtött fel a bojler automatikusan, és azért nem mutatott magas értékeket az app, mivel a hőmérő a tartályok alján van (ez a bojler kéttartályos), így a tetején még maradhat forró víz, míg az alján már jóval hidegebbet érzékel. Azóta a hőmérséklettel kapcsolatban nem volt gond, szóval ez a magyarázat elfogadható.

    Viszont a levegős melegvíz azóta jelentkezett konzekvensen (minél távolabb volt egymástól két használat, annál jobban). Attól tartottam, hogy a forró víztől valahol elroppant a cső vagy szétjött valami kötés, és szivárgás miatt levegős a rendszer. Most megnyitottam teljesen a sarokszelepet, holnap reggel az első melegvíz használatnál kiderül, ha csak a saját bénaságom miatt paráztam :). Köszi a segítséget!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák