Új hozzászólás Aktív témák

  • runner 125

    nagyúr

    válasz stickermajom #106429 üzenetére

    Arról pont nem. :D
    De nem kell nagy dolgokat elképzelni.

    125-ös narancssárga szennyvízcsővel van összegyűjtve a 2 eresz vize. Az ereszek a már sokat emlegetett bekötőidomokba csatlakoznak. Legfőbb előnyük h szűrővel ellátottak. Így az ereszbe belehulló dolgokat megfogja és nyilván nem tömíti az ülepítőt. Tehát direktbe semmiképp ne kösd bele az ereszt!
    A szikkasztót ugye méretezni kell. Az éves csapadékvíz és a tetőfelület alapján. Nekem kb 1,6 x 1,6 x 2,7m (mélység) lett, ez durván szárazon 7m3. A gödör után az egészet legalább 30-40 cm átfedéssel geotextillel ki kell bélelni. Bőven úgy h a meglévő talajszintre is ki lehessen hajtani legalább egy fél métert a geotextilt. Érdemes ilyenkor körbe lesúlyozni a kihajtott részeket.
    Ha kavicsos, homokos a talajszerkezet sokan csak a legnagyobb méretű kaviccsal feltöltik az egészet. Amennyiben viszont vízzáróbb, agyagosabb, érdemes venni néhány szikkasztó box-ot, amelyek db-onként (nyilván ezer meg egy típus létezik ezekből is) 120 liter vizet bírnak "elnyelni". Nekem ebből belekerült még 6db pluszba ugyanúgy geotextilbe csomagolva külön, tehát az 720 liter. Illetve a sarkaiba, ahol még volt hely, a házszín masszív 25 literes Baumit-os vödreiből is raktam bele vagy 10-et. :D Nyilván úgy, h kb 20 mm-es körkivágóval a fedőket és a doboz alját megperforáltam. Tehát így a tényleges, azonnali vízfogadó kapacitása durván 1m3. A gödör nagy része viszont a legnagyobb méretű gömbölyű kaviccsal lett feltöltve. Ebből belement még 4 m3. Tehát a kavicsok közti űr is minimum van 1,5m3, az-az összesen 2,5m3 vizet simán be tud nyelni.
    Ami fontos még, h túlfolyót biztos ami biztos elven érdemes rakni bele. Én is beraktam egy 2 méteres 110-es csövet (megmaradt cső, csak azért nem 125-ös..), így ha netán akkor zuhé van, h 2,5 m3-nél több esik bele és nem tudja elnyelni a föld, akkor ezen a csövön a felesleget kinyomja. Mivel az egészet a házfaltól 9 méterre ásattam, ráadásul ellejt a talaj onnan, így gyakorlatilag bármennyit kinyomhat, ott már elfér a plusz víz..
    Annyi még, h a szikkasztót én a telekhatáron lévő kerítésszakaszhoz ásattam. Ide valamilyen kerítsétakaró (babérmeggy, leylandi) növénysort tervezek, tehát a túlfolyó nem fog látszódni..
    Végezetül pedig a kavicsréteget érdemes a kész talajszint alatt legalább 70-80cm-rel hagyni, így felhajtott geotextileket behajtva (ergo becsomagolva az egészet) azt a 70-80cm-t fel lehet tölteni földdel, így ültethető oda nagyjából bármi, és persze a fű sem fog kiégni ott. Sőt, ennyi földnél már gyakorlatilag teherviselő marad ugyanúgy az a terület is.

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák