Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz mobilemaster #24211 üzenetére

    Igen, 4Kn illetve 4Ke logikai-fizikai szektormérettel megoldható, hogy MBR alapon a GPT-t nem támogató 32 bites Windows XP is kezelni tudjon 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású USB-s meghajtókat egészen 16 TB-ig (pontosabban TiB). Az 5 TB-os tárolókapacitásig elérhető 2,5"-os WD My Passport külső merevlemezekhez pedig biztosít a gyártó olyan programot, amivel átállítható "XP kompatibilisre" a szektorméret, lásd más példáját. Ahol a példában ugyan NTFS fájlrendszerű volt a külső meghajtó, de pl. egy fájlkezelős formázás után vélhető exFAT esetén is működne. Az viszont egy más dolog, hogy az exFAT fájlrendszer támogatása kissé problémás a 32 bites Windows XP-nél, mivel alapértelmezetten nem kezeli és egy frissítés telepítése szükséges hozzá.

    Ez a topik elsődlegesen a gyárilag készre szerelt külső merevlemezekkel és az általános kérdésekkel foglalkozik, a külső házaknak vannak külön társtopikjai mind a 2,5"-os, mind 3,5"-os formátumnál, ami az itteni téma összefoglaló elején is le van írva.

    Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
    Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja

    Viszont manapság már egyre kevésbé találni 4Kn (4Ke) logikai-fizikai szektorméretet használó külső házakat / dokkolókat, aminek oka a Windows XP támogatásának megszűnése és elterjedtségének jelentős csökkenése is, nem igazán aktuális már a gyártóknál a GPT partíciós sémát nem támogató őskövület rendszerek kiszolgálása, amiről a társtopikban is már volt szó. Ahol ha dokkoló is megfelel, akkor más ott említett 4Kn (4Ke) példákat. Viszont mivel a gyártók időnként cserélni, módosítani szokták a dokkolóknál, külső házaknál a chipet és firmware-t, ezért nem 100%-osan biztos, hogy azoknál a dokkolóknál a majd 3 évvel korábbi információk most is helytállóak a szektorméretre vonatkozóan. Na meg van amelyik már kifutott termék és nem is kapható.

    Másik lehetőség értelemszerűen a már rég nem támogatott Windows XP használatának - ami ilyen formában online eleve nem javasolt és komoly biztonsági kockázat lehet - a mellőzése és helyette modern, GPT partíciós sémát eleve kezelő Windows / egyéb operációs rendszer használata lenne.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák