Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
-
tildy
nagyúr
válasz dabadab #1447 üzenetére
Nincs is ott hideg. Én nem fáztam. Sötét meg télen du 3-4től reggel 8-9ig. Kibírható.
Aesir: okt végétől március közepéig van tél. Ez nem 10 hónap.
Májusban már szoktak fürdenia tengerben, sőt még olyan vizicsúszdás parkjaik is vannak , mitn ami itthon van. Július-augusztus 25 fok körüli , szerintem legjobb[ Szerkesztve ]
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
válasz fokukac #1458 üzenetére
Emlékeim szerint mintha a Golf áramlat miatt lenne Európában jóval melegebb, mint máshol ugyanazon a szélességi körön. Ezért is paráznak azon, hogy leáll az áramlat a globális felmelegedés miatt.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
nagyúr
tudom, hogy más a klímája, de télen hosszabbak a nappalok.
egyébként voltam én már svédországban november végén, és jelentem, semmivel sem volt hidegebb,mint itthon. sőt, itt volt hidegebb.
azért a golf áramlat sokat dob a dolgon, tényleg.Pleased to meet you - hope you guess my name
-
veterán
válasz Kalandor #1443 üzenetére
Ha meg nem szűnik majd szó nélkül, vagy nem vált nevet, és tagad le mindent. Itthon minden véghezvihető, csak kapcsolatok kérdése
Amikor pedig állami szinten milliókon szőrösködnek, az sok jót nem jelenthet a közeljövőre.Bocs, hogy ennyire pesszimista vagyok, de sajnos a tapasztalatok...
どんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。
-
-
Róth
aktív tag
válasz #53246592 #1466 üzenetére
"a teli sötet az ami inkabb megviseli az embert."
Erre találták fel a vodkát
Tnyleg: gödény módra isznak még az északi rokanaink? Egy ismerősöm azt mondta, hogy úriasszonyokat is látott a járdán ülve segg részegen. Hazudott?[ Szerkesztve ]
Tiit, tiit, tibadam, tibadam!
-
nagyúr
most jöttem haza, egy ilyet se láttam.
igaz, még nem volt tél meg sötét.az az igazság, hogy az alkohol annyiba kerül, hogy nem éri meg berúgni.
(valami 14 ezer ft egy üveg jéger átszámolva)
általában átkompoznak észtországba, pétervárra vagy dániába, és a hajón tax free isszák halálrészegre magukat.[ Szerkesztve ]
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
törölt tag
az alkohol drágasága eléggé viszonylagos, az itteni fizetésekhez képest nem olyan vészes. persze ha valaki le akarja inni magát, érdemes otthon melegíteni hogy a kocsmában csak 1-2 italt kelljen venni bár manapság már nem ritkák az olyan kocsmák ahol igen baráti áron kínálnak egy fajta sört.
a kompokon sem igazán olcsóbb berúgni, inkább a tax free boltban érdemes jól bevásárolni (amit ugyebár a hajón nem lehet elfogyasztani). -
nagyúr
válasz dabadab #1473 üzenetére
itt nem csak a jövedéki adóról van szó, hanem arról, hogy italt is csak az állami monopólium árulhat, és ez ellentétes az eu szabad versenyével.
Berci : ezt az árat norvégiában láttam, svédországban már nem fárasztottam magam ilyenekkel, finnországnban pedig nem jártam.
-
erdey_a
addikt
aki gondol(t) a saját és családja jövőjére, az kapni fog. Nem is keveset. Mondjuk ez esetemben nem 15 évet jelent, hanem inkább negyvenet.
A nyugdíj előtakarékosság számítási rendszere miatt aki minél előbb elkezdi rakni, annál több pénze lehet. Aki késlekedik, minden elvesztegetett takarékoskodási évvel akár milliókat bukhat.
Most persze mondhatjuk, hogy jajj, hát ki lát előre negyven évre... Erre mondom, hogy ez legalább örökölhető, szóval ha engem el is gyúr majd egy csészealj 10 év múlva, akkor legalább a gyerkőcömnek odaadják apanázsnakVérboci
-
lajafix
addikt
válasz erdey_a #1477 üzenetére
sajnos a nyugdíjjal szembeni elvárásaid túlzóak.
1. az egyre kevesebb újratermelődő munkaerő jóval drágább szolgáltatásokat fog nyújtani. Kereslet-kínálat. (Vagyindiai fog kiszolgálni a boltban, kínai lesz az orvos, vietnami a buszsofőr)
2. Az állam papírjaiba nyomják bele a mnyp-k a befizetéseid jelentős részét. Hogy csökkenő aktív munkaerő mellett hogy fog az állam ezért jótállni az sejthető...
3. a gyerkőcöd is nyugdíjalapnak fogja megkapni az örökségedet. Neki ez olyan lesz, mint nagyszüleinknek a Békekölcsön.Keynes lassan 70 éve tartotta híres előadását a nyugdíjrendszerek makro szintű fenntarthatóságáról. Keress utána.
Rock'n Roll
-
Carpio
tag
válasz lajafix #1480 üzenetére
A nyugdíj előtakarékosság nem feltétlenül jelent mnyp-t. Lehet önkéntes pénztár is és ott már Te magad választhatod meg (bizonyos keretek között persze), hogy mibe fektessen a biztosító, ez lehet akár 50% részvény is.
De gondolom ezt Neked nem kell magyarázni, mindössze csak arra akartam rámutatni, hogy takarékoskodni igenis kifizetődő lehet mikorra a mai huszon-, harmincévesek nyugdíjasak lesznek.A legnagyobb télben tanultam meg, hogy legyőzhetetlen nyár lakozik bennem.
-
lajafix
addikt
hát ha te a 30% nyugdíjárulékod (meg a 40% egyéb adó) mellett még tudsz érdemben takarékoskodni, akkor lehet gyűjteni természetesen.
Csak a pénz nem fog neked kenyeret sütni meg biuszt vezetni önmagában.
Inkább legyen 3 gyereked minimum, valamelyik csak eltart.[ Szerkesztve ]
Rock'n Roll
-
törölt tag
válasz fokukac #1474 üzenetére
Akaratom ellenere ugy adodott hogy hetvegen jartam az osloi repteren. valami szuper-hiper akcio kereteben a literes jäger 150 korona, azaz 5000 forint körul volt. viszont a cimkere oda volt irva az is hogy a Vinmonopolet (a norveg alkoholmonopolium) ar 450 korona köruli, ami valoban több mint 14 ezer forint.
az alkoholmonopolium leginkabb csak az EU-nak nem tetszik, de szerintem se a finneknek, se a svedeknek nincs eszuk agaban sem megszuntetni.
-
nagyúr
válasz #53246592 #1489 üzenetére
jaja, én is ott jártam, egy interspar méretű tax free shop van ott, ráadásul az érkezési oldalon, ahol európai áron mérik a piát.
volt is tömeg rendesen.
Ui. szar lehet, ha az embernek akarata ellenére oslóba kell mennie...
[ Szerkesztve ]
-
corlagon
senior tag
-
törölt tag
válasz fokukac #1490 üzenetére
szar volt: pentek este töröltek a jaratot amivel repultem volna, szombat reggel meg osloi atszallassal kaptam uj jegyet. de ez mar baromira off.
corlagon: tegnap Parizsban vettem 30 euroert 1 literes 12 eves Glenfiddich-et. mar alig varom hogy kiprobaljam
[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
"......az íreket ismerem a legjobban; egy normál 'middle-middle class' ír család (2 szülő, 2 gyerek) egy nagyobb város csendes kertvárosában lakik....."
Vajon az utcai "rálátás" alapján lemérhető-e az életszínvonal? Arra gondolok, hogy drámai különbség van az egyes népek pénzköltési és megtakarítási szokásai között. Mifelénk, a balkánhoz közeli országokban a szegény ember is bevásárol 20 kiló húst a karácsonyi ünnepekre, és alig van olyan karácsonyfa, amely alatt ne figyelne egy-két mobiltelefon, aranyékszer és lapostévé. A németeknél üveg bor az átlagos ajándék.....
-
ThuG4LifE
senior tag
írekről jut eszembe, van egy ír ismerősöm, kérdezte mennyit keresek, mondtam, hogy 400 euro körül és ez kezdőként egész jó nálunk, a következő kérdése egyből az volt, hogy hetente? mondtam hogy havonta, na ott nézett egy nagyott és azt írta, hogy most már akkor érti, hogy miért megy hozzájuk annyi magyar vendégmunkás
''I'm seein nuttin' but my dreams comin' true while I'm starin' at the world through my rearview ...'' RIP 2Pac
-
Róth
aktív tag
válasz ThuG4LifE #1498 üzenetére
Erről beszélek. Az autótípus és a lakáskultúra csak egy szelete az életszínvonalnak. Hozzá kéne adni a nyugati országokban honos, generációkon átívelő nyugdíjpénztári és egyéb megtakarítási szokásokat, de az nem látszik. Nálunk olyan emberek tartanak 6 milliós autót, amit nyugaton csak a módosabbja enged meg magának. De nem azért, mert nincs pénze. Van rá pénze, de nem vesz drágábbat, mert az adott kategória tartozik a jövedelméhez.
Némi túlzással azt szoktam mondani, hogy a magyar átlagcsalád 2 milliós autót tart, 9 milliós lakásban lakik és a nullához konvergál a megtakarítása, addig a nyugati átlagcsalád 5 milliós autóval jár, 20 milliós lakásban lakik és 200 milliója!!!van a bankban.
Mi azt látjuk, hogy 5 milliós autó a 2 millióssal szemben, 20 milliós kéró vs 9 milkás pannel, és irígykedünk, pedig nem itt van a lényeg, hanem a megtakarítási volumenben és az évszázados kontinuitásban. A bizalomban...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest