-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
And06
aktív tag
elfogyott a CasMo etiop. jó volt végig, bár a végére öregedett kicsit ami annyiban merült ki, hogy vékonyodott a crema.
az utsó adagot, egy szimplát, a gaggia nagyobbik szimplaszürővel húztam, kb 13 grammból. (az őrlést bemákoltam) Már szerintem vagy egy éve nem használtam ezt a szűrőt, de igy teljesen jó volt. Most azt mondom, használható, nem egyenes fal ide vagy oda. (persze 1 próba nem próba, de ez jó lett)[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
nálunk most casmo san augistin van csapon. ez már kicsit kényesebb eset mint az előző etiop gedeb y... (nem birom megjegyezni a nevét). igazából 3ikra meglett a frankó beállitás, szóval annyira nem vészes. Sós pisztáciás, ahogy a zacskó irja, narancshéjat egyelőre nem sikerült beazonisitani, de van valami gyümis iz benne az biztos. Nekem tetszik, amolyan kuriózum, hogy ilyen izü is lehet a kávé az asszonynak ez a sós izvilág nem annyira jön be, inkább az előző etiop tetszett neki.
-
And06
aktív tag
casmo san augustinnak milyen a cremaja nálatok? 2hetes pörkölés ami nálam van, de újhullám szinten is vékony foszladozó a crema. izre nincs baja.
-
And06
aktív tag
olyan ez a kávé hobbi mint a hifi, olyan eszközök, amik az átlagember számára elérhetetlenül drágák és jók lennének, egyes hifisták szerint "fillért nem érnek/hallgathatatlan fos/gyújtsd fel stb "
javaslok mindenkinek otthonra egy "kontroll" ikeás kotyogót, lehetőleg minél szarabb 1,5éve lejárt téglával, csak hogy az értékrend visszaálljon néha, ha gurulna a gyógyszer -
And06
aktív tag
kinyilt a CasMo Chelba. őrlő joker álláson, "joker" álláson a termosztát: jó lett az első lefolyás. jók ezek az etiópok nem is állitgatok tovább.
-
And06
aktív tag
ma csináltam egy 19grammos 40 másodperces dupla ristrettot a Chelbából. Brutál jó lett igy!
ui: mármint 19g kávét használtam, az italt nem mértem le.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz feco0000 #9639 üzenetére
mekkora az a pohár?
a kávéfőző nem hozzá, hanem át! engedi a kávén a vizet, de az engedi sem túl jó megfogalmazás, ugyanis átpréseli rajta a vizet egy pumpa segitségével!
ha megvan elektronikus formában az angol verzió, akkor meg tudom nézni, hogy mit ir. ide linkeld!
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
Casino Mocca Chelba: azt kell mondjam, odabasz! minden szempontból hibátlan: lefolyás, állag, iz!
már rég vártam igy a következő húzást egy baj van, már csak egy adag van
azért utána sem fogok szomorkodni, mert megkezdem a 1,5 kilós paljoc szállitmányt -
And06
aktív tag
válasz vendingo #9839 üzenetére
ez véleményes. egyrészt kell hozzá megfelelő hely, nem mindenkinek van. másrészt én inkább élvezem a más által kikisérletezett kávét, és mindig jót iszok. Továbbá arról sem vagyok meggyőzve, hogy anyagilag megtérül, és nem az egyszeri befektetésre gondolok, hanem a félresikerült/épp iható adagokra, amit inkább kihagynék! hatványozottan igaz ez az újhullámos kávékra, márpedig van aki azt is szereti! (belegondolva klasszikus vonalon mozgó kávét kb fél éve nem ittam, és annak is vártam a végét... ) Ez egy szakma, valószinüleg egy élet sem elég a kitanulására, közepes kávét meg nem kérek, még ha én csinálam akkor sem. **
** ne vegye senki magára aki otthon pörköl, de nem hinném, hogy CasMo(/paljoc/kapucziner stb) szintü kávékat tudtok otthon csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
Paljoc Suke Quto, február 4.-i pörkölés:
Már elfogyott 20 deka, de még nem jutottam dűlőre vele, ami biztos, a többi sidamonál nagyobb hő kell neki és muszáj csöpögös lefolyást adni neki. Tulajdonképpen izre nem rossz, de a lefolyás amit produkál olyan csúnya, hogy nem hagy nyugodni. Crema is vékony foszladozós, bármit csinálok. Szinre jó. Elővettem hát a nyitott kart. 19 grammal alig van a VST szűrőben, felmentem 20,5ig, de akkor sem lett tele, viszont az ital már túl tömény lett. Elő a dupla gaggia szűrőt, 19g-ben állapitottam meg izre az optimális adagot, ez a szürő sincs tele, igy a szintezést elfelejthetjük, de ez nem is gond szerintem. A lefolyás szépen lassan teljesen egyenletesen indul meg, csöpögve, olajfesték szerüen, ahogy kell, majd amikor összeáll a "kúp" (nyitott kar), akkor hirtelen 0 másodperc alatt átcsap szőkülésbe, ideges, vizes, spriccelős lefolyás lesz. kb mint másik kávé 40 másodperc után. Rövidebbre nem tudom venni, mivel ez igy már befulladás -1, de 25-30 másodpercet képtelenség végigengedni belőle. Nem vagyok egy lefolyás fetisiszta, de ez már bántja a szemem, vélemény? -
And06
aktív tag
ha lehet tudni, mi volt az óvás tárgya?
-
And06
aktív tag
válasz ronin s8 #9923 üzenetére
mentségükre szóljon, hogy a sárgacsibó és társainál azért jobb kávét ad kotyogóban a lavazza meg a sega is
arra jutottam a nagy kisérletezésben a paljoc S.Q.val, hogy letojom, hogy folyik le, csöpögős ristrettonak egész türhető amúgy a lefolyás. inkább az elfogyasztásra koncentrálok. (már kezdett az agyamra menni a nyitott kar)
-
And06
aktív tag
nem tudjátok a mintás/festett csészéket lehet mosogatógépben mosni? (pl a moak mintás csészéje van nekem most)
-
And06
aktív tag
válasz komarci #10016 üzenetére
a betanulási fázis ott is meglesz
attól függ, hogy elég-e a GB/GC, hogy mennyi kávét akarsz egyszerre húzni, és mennyi tejet akarsz gőzölni.
Általában igaz a single bojleres gépekre, hogy ha 2nél több capput akarsz egyszerre csinálni, az macerás lesz. illetve 2 duplát még le lehet húzni rajta, de annál több már köztes várakozást igényel. (vagy a minőség rovására fog menni)[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
cégnél volt szerencsém inni egy kávét egy Jura X90ből. először ristretto gombot nyomtam, őröl, tömörit, kattog, kijött 1 csepp zacclé. na mondom, ennél azért hosszabbra kérném, espresso gomb. újra lezajlik a folyamat, de most kijött a megfelelő mennyiségü nedü. tetején fehér foszladozó ál-crema, 2 sec után el is tünt, a sötét csészében átláttam az "espresson" olyan hig volt. egy korty után ment a csapba. mindezt gondolom egy E61es gép áráért, viszont van rajta LCD kijelző, meg 2 babtartály
összehasonlitva a PODos gépem, amit eddig az "éppen iható" kategóriába soroltam, klasszisokkal jobb espressot készit! felértékeltem a podost ma magamban
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz komarci #10214 üzenetére
az a 30sec 50ml pont ideális a gaggiának, de ez inkább espresso. 40ml már ristretto lesz.
úgy emlékszem le kell szerelni róla a gőzölő fejet, hogy csak a csonk legyen, úgy jobb állitólag. (nekem fém cső van a primo babyn) a habositásnak vannak trükkjei gaggian, lévén nem egy gőzgép!
a nyitott szürőtartó tanulni jó (persze van aki állandóan azt használja). -
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #10250 üzenetére
Gaggia karon máshol vannak a fülek, lesz olyan verzió is?
milyen magas?
-
And06
aktív tag
bekapcsolás után minimum 15 perc várakozás(de 20-30 sem árt meg), utána fejöblités nélkül kell csapolni. a hütőcsapolás összeboritja a gaggia lényegét, a nagy hőtartó képességü fejet. hő beállitása alap helyzetben a fütésjelző lámpa kikapcsolása után eltelt idő mérésével történhet. (PID oldja meg ezt)
-
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #10257 üzenetére
oké. ugye megtartja a kart magában?
ha igen, akkor én is beneveznék 1re, ha az ár marad az emlitett tartományban! -
And06
aktív tag
Paljoc! ez a CM ami most nálam van, ez az igazi! remélem megvan a recept még (CM light van a zacsira irva)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Asztrofotózás
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- bambano: Bambanő háza tája
- Óra topik
- Ukrajnai háború
- Megérkezett a legújabb és eddigi legátfogóbb 3DMark teszt
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 6/7/8 topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen