Új hozzászólás Aktív témák
-
#65675776
törölt tag
Spec én is dolgoztam tejüzemben, de semmi olyasmit nem tapasztaltam, amire Te utalsz. Maga a tej, az tej.
És én is tudok ám érdekeset mondani. Néhány éve volt egy hír, miszerint veszett tehenet találtak a hajdúságban [link]. Nos a gazda bizony gondolkodás nélkül továbbra is árulta a tejet piacon is, és simán belekeverte a tejiparhoz szállított tejbe is! Tudott róla, hogy veszett a tehén, szóval nem véletlenről van szó. Több mint 300m³ nem lehet véletlen, legalább ennyi tejet fertőzött meg az a ''becsületes és tisztességes'' gazda. Szóval a piaci tej egyáltalán nem biztos, hogy egészséges. Lepasztőrözve (UHT) ez a tej már teljesen ártalmatlan veszettség szempontjából. Mindenesetre az ilyen gazdát minimum tarkónlőném. -
#65675776
törölt tag
Magát a tejet nem hígítják. A többszörös mennyiség pedig az ''italok'' miatt lehetséges. Azok valóban legalább 38%-ban vízből vannak. Emellett a joghurtokba kerül pl lekvár. A vaj- és sajtkrémekbe mindenféle adalékanyagok (a kakaóital mellett ez a két mosléktermék, amibe bármit bele lehet keverni ami nem változtatja meg a színét és állagát, és jelentősen az ízét sem).
Miért szégyen? A savót akár ki is önthetnék, szennyezve a kötrnyezetet. A tejpor pedig nem azonos a permeátporral.
Magyarázza már el nekem valaki végre, hogy mi értelme lenne először leporítani a tejet, majd vízzel felhígítani? Mitől lenne ez olyan hű de olcsó technológia???
Egyébként sem tudom miért hígítanák. A zsírtartalmat fölözéssel állítják be, ha alacsony, akkor pedig tejszín bekeverésével. Ha vizet adnának hozzá, akkor kellene bele emulgeálószer is, amit kötelező feltüntetni a csomagoláson. De nincs rajta ilyesmi. Az ellenőrzés pedig azért elég komoly.
raver: Ez nem sima tejet kibocsájtó technológia, ott nincs miért hűteni a tejet. Az hűtve jön a tartálykocsiból, úgy kerül silóba, felmelegítésre pedig csak pasztőrözéskor kerül, aminek a végén vissza is van hűtve. A dobozba így kerül, mindenféle kád beiktatása nélkül. Túró és sajtgyártásnál használnak kádakat.
Az, hogy hogyan kerül már az üzembe a tej, az nem a tejipari cég sara, hanem a termelőé.
[Szerkesztve] -
#65675776
törölt tag
Ja, hogy ez még a tejgazdaságban van? Akkor elbeszéltünk egymás mellett. Viszont a tej az úgy kerül a piacra is, nem tér el a dobozos tejtől ebből a szempontból. Éppen az ilyesmi miatt biztonságosabb sokkalta a pasztőrözött tej, és ezért kell felforralni a házitejet is fogyasztás előtt.
Az utolsó bekezdés pontosan mit is jelentene? Mintha lenne benne néhány helyesírási hiba. -
#65675776
törölt tag
válasz concret_hp #34 üzenetére
Nem beszélsz hülyeséget, a teljes tejből valóban fölözéssel készülnek az alacsonyabb zsírtartalmú tejek. A fölözéskor keletkezik a tejszín, amiből készül pl a vaj. A túró viszont teljes tejből.
Legalábbis normális helyeken így szokás. -
#65675776
törölt tag
Amit a normális tejipari cégek használnak, az tejként kezdte a pályafutását. Leporításra általában akkor kerül, amikor már nem igazán tárolható tovább. A későbbiekben az esetleges szárazanyaghiány pótlására használják.
Egyébként nincs drágább módja a tej létrehozásának, mint a tejporból való készítés. A tehenek sokkal gazdaságosabban üzemelnek, még a szállítási költségeket bekalkulálva is velük jön ki a legolcsóbban. A tejpor eleve nem lesz tej víz hozzáadásával.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- SSD kibeszélő
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- EAFC 24
- Olasz autó topik (Fiat, Lancia, Alfa)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- További aktív témák...