Új hozzászólás Aktív témák

  • BlacKSouL

    addikt

    válasz Fred23 #1001 üzenetére

    Igen, medúza. Van rózsaszín-lila árnyalatú, kb. kézilabda méretű, de van majdnem víztiszta áttetsző, mintha nejlonzacskó lebegne. Van olyan is, ami egész kicsi, kb. 3-8 cm közötti, és jellemzően teljesen átlátszó a vízben. Felszínről nem, csak szemüveggel venni észre. Esetleg lassan úszkálva hozzáér az ember, és hirtelen nem tudja mi az, csak érzi hogy valami van a vízben.
    A nagyobbak ritkán mennek a part közelébe, leginkább csak miután elpusztultak. De a mozgásukról ez kiderül. Egyik sem veszélyes, bár én Horvátországban testközelből még csak a kisebbekkel érintkeztem, a nagyot nem szívesen fogdosnám. Tunéziában más fajta kicsi, jellegzetes célkereszttel a fején már okozott 2 napig tartó gyulladást az ujjamon, szóval inkább elkerülöm őket ha tudom is hogy nem veszélyes. Menjenek útjukra.

    @pit stop: Dalmácia főleg Sibeniktől délre azért korlátos, mert a tengrpart egy keskeny sáv. Ha az ember kirándulni akar, akkor vagy a part mentén megy végig É-NY vagy D-K irányába, vagy sokat kell autózni, vagy keresztül a hegyeken. Nem mondom, hogy nem érdemes szétnézni, és akad látnivaló is, de ahogy írták már, Sibenik-Trogir-Split-Makarska inkább olyan nagyváros a tengerparton jellegű vidék, és a parttól távolodva 2 km-re már mindenhol ott van a meredek szikla. Szépnek szép, meg látványos, meg ilyesmi, de egy nagyon keskeny sávra korlátozza az élhető teret. Aki nem akar nagyon kirándulni, annak jó.

    Én egyszer voltam 2 hetet Gradacban, nem kirándulós nyaraláson, nem volt rossz, de akkor csak ennyi is volt a cél. Közben átutaztam Spliten, meg megállt a busz Trogirban, akkor egyik sem vonzott, hogy majd visszamennék. Évekkel később Montenegroból hazafelé átutaztam arra, akkor tűnt fel mennyire néhány száz méter az élhető sáv. Akkor is csak átrohantunk Spliten, Trogirban volt a szállás, de nekem nagyon zsúfoltnak, városiasnak tűnt, bár ott el lehet nézelődni néhány órát. Makarskán mindkétszer csak átutaztunk, őszintén szólva az égvilágon semmi nem maradt meg belőle. Sibenikben meg egyszer átutaztam, megálltunk megnézni az Unescos templomot, meg egyzser üzleti úton ott volt a szállásunk, de igazából 40-50 perces sétával fel is volt fedezve a város történelmibb része.

    Egy előnye lehet, hogy talán melegebb van, és kevésbé érik azok a nedves hatások, légtömegek, amik az északibb részeket még igen. De ez meg inkább szerencse dolga, mert pl. a két évvel ezelőtti augusztusi nagy hideghullám egész Montenegroig leért, előtte meg Isztrián is 8 hét kánikula volt, meg Magyarországon is.

    Aláírás (nem kötelező megadni)

Új hozzászólás Aktív témák