Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
Akkor kábé úgy csináld, ahogy leírtad. Egyedül az ellenállással lehet gond, mivel azt nem lehet lefixálni minden egyes ventilátorhoz, csak adott áramú példányokhoz. Szerintem IC utálat ide vagy oda, használj helyette 6V-os stabilizátort (pl. a 7806-oa a Lomexben alig 50 Ft), mindig állandó kimenőfeszt kaphatsz. Ha felcsavarozod a házon belül mondjuk a HDD-keretre, akkor rögtön meg lesz oldva a GND csatlakoztatás és a stabkocka hűtése is. Javasolt még ez a topik: [link].
#5919: De ismerős nekem az a rajz .. -
And
veterán
Akkor soban:
- Attól függ, hány darab ventit táplálsz róla. A 78xx sorozat általában legalább 1A áramot tud biztosítani. A PC-s ventik névleges árama nyilván 12V-ra van megadva, ezért 6V-on kb. a névleges érték felét fogják felvenni. Kisebb áramú fajtákból ezért többet is elvisz.
- GND, másnéven a 0V-os, vagyis a 'közös' (ground) vezeték. Ez egy PC-ben a tápágak fekete vezetéke, galvanikusan összekötve a ház fémrészeivel.
- Stabkocka: a TO220-as tokozású háromlábú stabilizátorok összefoglaló neve. Ezek már 20 évvel ezelőtt is így néztek ki: [link]. A 7806 egy ilyen stabkocka..
- Hűtőborda: terhelőáram függvénye, azért több ventilátorhoz már illik. Ha a lehetséges 1A árammal terheled, akkor a stabilizátor P= (Ut-Uout) * Iout= (12V-6V) *1A= 6W teljesítményt disszipál, ami hűtést igényel. De azért már 1W-nál is szépen melegszik.. Azért írtam a felcsavarozós módszert, mert a hűtőborda össze van kötve a chip 0V-jával, így a hűtés is megoldódik, és a középső vezetéket sem kell külön bekötnöd. Csak a szélső (Ube és Uki) lábakat kell szépen elszigetelni, pl. zsugorcsővel.
- Mint említve volt, minimum 1A.
- Igen, csak ennek 3 kivezetése van (bemenet, 0V, kimenet), lásd az adatlapot.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bontatlan Lenovo ideapad 3 "Kis Gamer" Laptop -25% 15,6" RYZEN 7 5700U 16/512GB FHD Radeon 2GB!!!
- Honor 200 Lite 256GB, 1 Év Garanciával, Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával,
- Samsung Galaxy S24 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest