Új hozzászólás Aktív témák

  • Lipton

    őstag

    válasz pjen #22841 üzenetére

    Van tökéletesen záródó fa ablak csak régebben egészen más volt a teljes szerkezet és legjobb esetben is töredéke szigetelése volt.

    A másik ok, hogy "régebben nem számított" az energiapazarlás több okból sem (kb senkit sem érdekelt a környezetvédelem, globális felmelegedés, stb. és a fűtési költség is kifizethető volt).

    Azért volt száraz, mert többszöröse fűtési energia lett beletolva egy házba és "magától szellőzött minden" a gagyi ablakokon keresztül. Emlékszem, gyerekként a szobánkban "lebegett" a függöny a csukott ablak mellett.

    Ami nagy probléma, hogy becsomagolta ész nélkül mindenki a házakat és/vagy cserélte a nyílászárókat.
    Ez kevés. Talán 1-2 esetben a szokások megváltoztatása is elegendő a penész ellen (megfelelő szellőztetés, stb.) de:
    - jellemzően kisebb hőmérsékletre fűt mindenki a takarékosság/költségek és egyéb okok miatt
    - nincs a szigetelés "befejezve", a padlásra rámegy még a 20 centi gyapot de falakra már nem jut pénz első körben így felül pont a koszorú részen ott a hőhid és jön a penész vagy fordítva, a falak szigeteltek, de a tető marad ki. Jellemzően problémás rész az északi(bb) fekvésű szoba "külső felső" sarka, ahol 2 külső fal és a tető is hűti
    - a hőhidasra épített szerkezetekkel nem foglalkozik senki, a mai napig sokat ilyet építenek/építtetnek, sok helyen láttam, hogy nincs a beton szerkezetek (födém, koszorú) körül szigetelés
    - nincs gépi szellőzés mert drága, pedig itt lehetne hőcserélővel és szűrt bejövő levegővel tuti megoldást csinálni
    - régen sokan külső téren teregettek, én ezt is látom csökkenni, sokkal több párát viszel be már ezzel a lakásba/házba.

    Amikor jön a penész, sok esetben nem a valódi okot keresik/találják meg hanem látszatintézkedések jönnek vagy a "legolcsóbb megoldás" mert nincs másra keret.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák