-
GAMEPOD.hu
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
addikt
Mostanában úgy csinálom, hogy szombaton este feletetem a hűtőből kivett kovászt, és vasárnap reggel bedagasztom, majd 1 óra fermentolízis után hozzáadom a sót. Kiolajozott lefedett tálba kelesztem a ~ 30 fokra előmelegített sütőben, 40 percenként hajtogatom, ha kerül bele valami sajt, reszelt torma, aszalt paradicsom, hagyma, kurkuma-mák stb..., akkor laminálom az elején. Általában 3szor hajtogatom, de ha igényli, akkor 4szer. Ha már ilyen "pillecukorszerű" szerkezete van, akkor elég a 3, ha nem akkor kell neki egy hajtogatás.
Formázás után kiteszem a teraszra, és másnap kora reggel kerül kisütésre, ha melegebb van, akkor a hűtőbe kerül.
Hosszas kelesztésnél érdemes kevesebb kovászt felhasználni, mert így nem lesz savanyú és túlkelt. (666 gr liszthez 150 gr 100% hidros kovászt szoktam adni, mondjuk az én kovászom elég fickós, ha gyengébb a kovász, akkor érdemes felerősíteni.)
Sokféleképpen készítettem már, de ez a módszer eredményezi a legjobb kenyeret eddig.
A jó minőségű liszt is nagyon fontos a jó eredmény eléréséhez.Ezeket ajánlom:
- Garat Malom lisztek leggyakrabban használt (innen szinte bármi jöhet) :
- KBL 100, KBL200 (Nagy kedvencek, kivételesen magas a fehérjetartamuk),
- BL80, ( A teljes kiőrlésű liszteket érdemes keverni vele, de önmagába fehérkenyérnek is kitűnő. )
- BL200 (Nagyon karakteres íze van, péksüteményekhez is szoktam használni),
- Kamut(ebből csak kicsit érdemes használni, szintén magas fehérjetartalmú),
- Tönkölybúza( Ezeket inkább zsemle sütésére használtam, vagy nagyon minimálisan kenyérbe, mert terülős nagyon)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Agugiaro lisztek
Olasz lisztek, nagyon szeretem őket, különösen a Manitobát, a kovászkám is nagyon szereti, mondhatni a kedvence, valamit pizza sütésre is gyakran használom. Croissanthoz ez a legjobb.
Egyébként, ha valaki Olaszországban jár mindenképpen érdemes hazahozni onnan liszteket, mert azokból valami isteni kenyereket és pizzát lehet sütni.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Artizán kenyérliszt
Ehhez eddig csak a saját pékségükbe tudtam hozzájutni, Pásztón őröltetnek, egyébként, a Pásztói lisztekkel is nagyon elégedettek szoktak lenni, én egyszer próbáltam egy nagyobb mennyiséget, de nem igazán volt szerencsém vele, mint utóbb kiderült friss őrlés volt, és emiatt adódtak vele gondok.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Pesti Malom lisztek
Korábban sokat sütöttem a lisztjeikből, manapság már csak a rozsfélékre, zablisztre, kukoricalisztre, és rizslisztre van igény onnan.Hirtelen ezek jutottak eszembe, de biztos kimaradt valami.
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Dragon Age: Origins
- Horgász topik
- Motoros topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Politika
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Hardcore café
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest