Új hozzászólás Aktív témák

  • hobbyone

    aktív tag

    Az alábbiakban megosztom a Monster SuperTips gumiharangokkal kapcsolatos tapasztalataimat. Összehasonlítom a gél és a szivacs anyagú harangokat.

    Az ún. sampler pack került a kezeim közé. Ez azt jelöli, hogy a csomag a szivacs és a gél minden méretéből egy párt tartalmaz. Az eltérő méretek eltérő színnel is jelöltek.

    A kétféle anyag (szivacs, gél) közös jellemzője a tömörség.

    Ez inkább a szivacs esetében meglepő. Eltérően más szivacsoktól ez kevésbé puha, nem töpörödik össze a nyomkodástól. Két részből áll: egy belső gumihenger és erre ragasztva egy szivacshenger. Ezt szemléltetni is tudom, ugyanis az a S-es méretű fehér színű szivacs ezen két alkotóelemére esett szét viszonylag rövid idő (2 hónap) alatt.
    A gél tömörsége jobban hasonlít egy radírhoz, mint egy átlagos szilikon haranghoz.

    A mintacsomag jó játék, ugyanis a többféle mérettel és típussal (gél, szivacs) sokáig el lehet babrálni.
    Megtapasztalható, hogy azonos típus esetén a méret változtatásával hogyan változtatható a magas-mély hangok aránya (kisebb harangoknál a magasból jut több és mélyből kevesebb, nagyobbaknál fordítva).

    A hangminőséget tekintve a szivacs egy hajszállal jobb, mint a gél. A szivacsnál ugyanis három méret is megfelelő hangminőséget nyújt, míg a gélnél csak kettő.

    A zajszigetelés terén a gél és a szivacs is jól teljesít.

    A kényelem az a faktor, amelyben a szivacs egyértelműen jobb. A gélből számomra mindössze két méret használható, tehát fér a fülembe és nyújt jó hangminőséget (S, SM), míg a szivacsból három méret is jó (S, SM, M). Emellett a gél, mivel picit keményebb, jobban érződik a fülben (ez főleg a nagyobb méretűre: SM igaz) és mozgás hatására kilazulhat.

    Pár dolog a végére:

    - A szivacs kevésbé tűnik strapabírónak (lásd szétesés), a gyakori le-fölrakást kevésbé bírja.
    - Azoknál a fülhallgatóknál érdemes ezekkel a harangokkal próbálkozni, amelyeknek a kivezetőcsöve és a háza nem zár be szöget egymással, mint pl.: Monster Turbine, UE 700.
    - A harangok csövének belső átmérője kb: 4mm és képes valamennyit tágulni is.
    - Beszerezhető Magyarországon.

Új hozzászólás Aktív témák