Új hozzászólás Aktív témák

  • gyapo11

    őstag

    válasz qqzs #41443 üzenetére

    Azt hiszem kicsit keverednek a mértékegységek.
    A lumen a fényforrás által megtermelt fény mennyiségét jelöli, fényáramot jelent. Ez független a távolságtól.
    A kandela fényerősséget jelöl, nagyjából egy gyertya lángja 1 kandelának felel meg. Ez is független a távolságtól.
    A kettő között egyszerű az összefüggés, 1 kandela fényerősségű, minden irányban egyenletesen sugárzó pontszerű fényforrás 1 szteradián térszögbe sugároz 1 lumen fényáramot. Ugyanez a pontszerű 1 cd erősségű fényforrás a teljes gömbfelületre, ami 4 π szteradián, 12.57 lumen fényáramot sugároz.

    Ami a távolságtól függ, az a lux. Ez a megvilágítás erősségét jelenti. Ebbe már nagyon beleszól a tükör, lencse, üveg, hogy a lámpa mennyire tudja a led összes fényét előre vetíteni. Beleszól a levegő szennyezése, a köd, a por.
    Ha 1 lámpa x m-en y lux megvilágítást hoz létre, akkor 2 (ugyanolyan) lámpa x méteren 2*y luxot, ebből következően a visszavert fény mennyisége is kétszeres lesz.

    Ha a lámpa hatótávját úgy határozzuk meg, hogy hány m-es távolságon hoz létre z luxot, akkor mivel a megvilágítás erőssége a távolság négyzetével fordítottan arányos, két lámpa négyzetgyök 2-szörös távolságra hozza létre ugyanazt a z luxot, vagyis 1.41-szer annyi m a hatótávja.

    menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Új hozzászólás Aktív témák