Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz zhagyma #4530 üzenetére

    Minden tuner / TV bemenetének egyenáramú szempontból "szakadásként" kell viselkednie.

    Ez a másik hozzászólás, amin kicsit meg kellett lepődni, hiszen a tunerek bemeneténél egyáltalán nem követelmény a DC szakadt állapot. Sőt, általában a hagyományos tunerek (amely antennatápot nem biztosít) bemenetén zárlat mérhető. Ennek oka bemenetnél test felé menő tekercsek, rezgőkörök elhelyezkedése, ami DC szempontból zárlatot mutat, míg nagyfrekvenciás szempontból természetesen 75 ohm terhelőimpedanciát biztosít.

    Ez valójában a sztatikus töltések levezetése szempontjából is jobb megoldás. "Tápos" tunernél persze nincs mit tenni, de a sztatikus levezetés ott is megoldott, csak ellenálláson keresztül.

    Nem véletlen az a szakmai fogás, amikor gyorsan mérni akarunk valamilyen feszültséget egy TV-ben, ehhez a műszer egyik végét testelni kell. De hirtelen nincs hová dugni, ezért az ember bedugja a tuner bemenetébe. Ugyanis hagyományos tévéknél erre szinte biztosan lehet számítani, hogy testpotenciálon van, mert tuneren belül egy vastag tekercs rövid úton lezárja. (Régebbi, galvanikus leválasztós megoldásoktól eltekintve, amelyre az elavultabb tápegységek miatt volt szükség.)

    Külső tápos antennára egy tunernek nem kell tekintettel lenni. Vagyis egyáltalán nem baj, ha a TV rövidzárat képez. Gondoljunk csak a lepkeantennákhoz is mellékelt tápfeladó csatlakozóra. A TV irányába magának a speciális csatlakozónak kell megoldania a kondenzátoros leválasztást. A tápfeladókat eleve így tervezik, hiszen a tervező tisztában van vele, hogy a legtöbb TV/videomagnó stb. úgyis rövidre zárná a tápot, ha nem így tennék.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák