Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz hcs57 #15535 üzenetére

    Továbbá, mint ahogy nálad is, úgy lakások ezreiben ott van ez a feszültség, készülékek ezreiben soha nem okoz kárt (boxok, TV-k).

    A szervizgyakorlatban nem létező fogalom a tuner meghibásodása emiatt.

    Bedugáskor általában először a csatlakozók külső fémrésze érintkezik egymással, ami ezt a feszültséget letesteli a fémvázra, innen kezdve ártalmatlan. (A feszültség a fémharisnyán van jelen, nem a belső ér és a harisnya között.)

    Közömbös ilyen szempontból, hogy a számítógép a hálózati csatlakozón keresztül földelt vagy nem, sőt földelt számítógép esetén azt is tapasztalhatjuk, hogy nagyobb feszültség mérhető a kábel és a gép között, mint amikor a gép földeletlen.

    Ha bedugáskor először mégis a középső tű érintkezne, a tunerek ilyen hatások ellen védettek. Egyik lehetőség a kapacitív csatolás, főleg a One Chip tunereknél lehet ezzel találkozni. Másik, amikor a bemeneten egy rezgőköri tekercs és / vagy sávszűrőtekercs található, ami egyszerűen rövidrezárja a bemenetet. Természetesen csak alacsonyfrekvenciás szempontból, RF-jelre ez hatástalan. Viszont tökéletesen megvédi a tuner bemenetét a káros feszültségektől. Ilyen konstrukciónál mérhető is a rövidzár, a tuner bemeneten, multiméterrel.

    Nem véletlen, hogy bár rengeteg villámkáros készüléket javítottam már, ahol elszállt a tápegység és a fél TV, csak pont a tunernek nem lett semmi baja. Néhány százalékra tudnám tenni a tunerhibák arányát. Ennek persze egyéb okai is vannak, amit most hosszú lenne részletezni.

    Harmadik variáció azok a tunerek, ami 5V antennatápot képes biztosítani, emiatt a közvetlen bemeneten sem soros kondenzátor, sem párhuzamos tekercs nem helyezhető el. De itt is vannak egyéb áramköri megoldások és eszközök a védelemre, Zener-dióda stb. Viszont a szóban forgó tuner ilyen táplálást bizonyára nem tud, ezeknél nem szokás.

    Nem szokás olyan tunert sem gyártani, ami a gyakorlatilag mindenhol jelenlévő kábelfeszültségtől – ami a földelési hálózat fizikai természetéből adódik –, tönkremehet. Főleg komoly gyártó ilyen gagyit nem engedhet meg magának.

    Mindamellett kétségtelen, hogy az itt leírt hiba a bemeneti fokozat, előerősítő meghibásodására utal. Az eszközt gyártás után bizonyára ellenőrizték, nehéz elképzelni, hogy hibásan kerülne forgalomba. Hacsak nem használt kártya, ami már villámot kapott valahol.

    Esetleg a leválasztó is lehet hibás

    Ahhoz az túl egyszerű alkatrész. Aki tudja, miből áll egy ilyen leválasztó, nem nagyon számol ilyen opcióval. Villámcsapás okozhat kárt benne esetleg. Vagy kisebb különbségek lehetnek esetleg, csillapításban.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák