Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
nahunn
tag
válasz Martin97 #16350 üzenetére
külön kell vmilyen melegítőlap a kártya v. lap alá, ami egyben átmelegíti különben vetemedik az egész
a hőmérséklet emelést 150 fokig kb mind1 hogy csinálod, felette már 30 foknál egyszerre nem emelj nagyobbat mert kifröccsen a chip bele és itt a kifújt levegő hőmérsékletről beszélek, ami mindig magasabb lesz mint a chip mag, ezt ki kell tapasztalni (vagy jobb esetben mérni k szondával ) szóval kb 260-280 fok kifújt lesz ahol a chip eléri a 220-at
de az egész tényleg max bohóckodás, de nem azért mert nem progi géppel csinálod, hanem mert a chip nincs újra cserélve, én már jó pár éve csinálom kézi eszközökkel a bga javításokat és mivel csak új chipet teszek fel 0% a fél éves garanciában visszajövő gépek aránya, ez is bizonyítja, h nem a profil meg gép és egyéb marhaságok számítanak, hanem hogy szánja rá az ember azt a 25-30 usd-t egy új chipre..., csak hát sokak szerint jobb több (vagy ugyanannyi pénzt) keresni kevesebb munkával aztán ha lejár a garancia kit érdekel hogy mi lesz, nekem nagyon sok ügyfél jön 1-2-3 év múlva is a rendszeres tisztításra és az általam cserélt chipek teszik szépen a dolgukat évak múlva is...
persze megértem azt is, hogy főleg vidéken sokszor az a szemlélet, hogy gyorsan olcsón most legyen kész,
aztán h mi lesz fél év múlva az tök mind1...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Martin97 #16346 üzenetére
Szia!
Szerezz valahonnét valamit amivel alsó fűtésed is lesz, különben nem lesz sikeres a javításod.
Ha meg van, akkor F27 által javasolt hőprofilt próbáld meg tartani, ehhez kelleni fog egy stopper is.
Nem árt, ha beszerzel jó segédanyagokat is, mert szárazon még a szex sem jó, pedig ott alacsonyak az elvárások
Kelleni fog valami katalizációs anyag és flux is. És egy adag nagy szerencse is!
De nem reménytelen a dolog, de azért óvatosan a festékégetővel, azt nem a mikroelektronikai alkatrészek bűvölésére találták ki, hanem asztalosoknak és tetőszigetelőknek!Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...
-
Martin97
aktív tag
Köszönöm a sok, építő hsz-t!
#16351 nahunn:
Chipet nem tudok cserélni, mert nincs hozzá chipem, reball golyóm és stencillem sem.
Az én szemléletem így néz ki: Csak menjen, ráfordított pénz nélkül. Mindegyik alkatrész saját használatra lesz, másodlagos gép illetve htpc gyanánt.#16352 & #16353 KillHates:
Folyasztószerem van, de nem teljesen tiszta, hogy a mag levétele nélkül hogyan használjam.Nem maxon fogom égetni a chipet és túl sok reményt sem fűzök a sikerhez, de mindent latba szeretnék vetni az érdekében.
#16354 f27:
Nem ismerek a környéken reworkos kollégát. (Tata vagy Pécs)
Egy ajánlott úriembert megkérdeztem telefonon, de annyit nem tudnák ezekre a hardverekre költeni, mint amennyibe kerülne a szakszerű javításuk.Akkor így módosult a terv:
Valami (mondjuk rachlette sütő, vagy főzölap/rezsó) felett alátámasztom a lapot, és átmelegítem 150 °C-ig. Közben figyelve a hőmérsékletet.
Ezután cca. 2 perc alatt felmelegítem a chipet 220-230 °C hőmérsékletre. Folyton figyelve a hőmérsékletet és az időt.
Majd kikapcsolom az alsó melegítőt, és a festékégetővel csökkentem a hőfokot kb. 6 °C/sec sebeséggel egészen minimumig, majd kikapcsolom azt is.
Miután lehült az alkatrész összerakom, és remélhetőleg örülök.Martin
[ Szerkesztve ]
-
nahunn
tag
válasz Martin97 #16355 üzenetére
ha csak erről van szó, akkor fogj egy pákát és jó alaposan küldd meg vele a chip
magot, átlag 2-3 hónapra jó főleg ati chipeknél ,nekem a rekord 12 hó volt egy NIVIDIA-s Dellnél
(elvitte az ügyfél a gépet, hogy használja amíg megjön az új chip és 1 év múlva jött vissza )
.... van aki ezt makkforrasztásnak nevezi én csak arra használom, hogy tutira menjek chip csere előtt -
mobileman
senior tag
-
fero02
nagyúr
válasz martonmiklos #16359 üzenetére
Szerintem pedig ha a makkforrasztástól megjavul, akkor biztosan a forrasztás volt rossz és a chip tuti jó, így ha leveszed és kap egy normális reballt, akkor biztosan jó ideig nem lesz baj a géppel.
-
f27
senior tag
válasz Hunter2 #16361 üzenetére
Igy van.
Az also golyok nem olvadnak meg,csak a mag es a hordozo kozotti.
Ha ugy nem javul meg akkor jon az ujra golyozas,ha akkor sem akkor az alkatresz csere,de azt nagyon rintkan keri user,a cegek inkabb kifizetik,meg ha dragabb a gep akkor kerik egybol a cseret.
Csorok nem kernek.
Sokszor ugy jon be ha belefer 10-12 ezerbe max akkor erdekli,ha nem akkor kuka.
Itt sokan azt mondanatok neki hogy akkor kuka
En meg makkforasztom,mert kell a penz az uj autora -
fero02
nagyúr
válasz Hunter2 #16361 üzenetére
Nemmááár, egy világ dőlt bennem össze. Amúgy meg.
-
f27
senior tag
válasz fero02 #16363 üzenetére
Azota mar o is tudja hogy jo dolog ez,csak odakint nem tamogatott motszer
Van ott € itt meg nincs $ szal marad a makkforasztas.
Es tudod mi a szep benne?
Forraszto allomassal nem lehet makkforrasztani,gyari levegosel sem sajna,a pakas megoldas sem jo
Es miert?
400 fokon olvad meg a mag alatt a golyocskak,de 250 foktol popkorn lesz[ Szerkesztve ]
-
Martin97
aktív tag
#16356 f27:
Googleban nem találtam gyorsan rákeresve kifejezett bga javításra. Tatabányán van egy szervíz de nem hinném, hogy csokiért javítanak. Ha tudsz adni egy kontaktot, azt megköszönném.#16357 nahunn:
A pákás módszer szerintem az esetemben nem játszik, több okból:
A pákám egy igazi békebeli szörnyeteg, olyan amire réz drótból kell hegyet hajtogatni (ami legtöbbször elpattan használat közben). Meg a teljesítménye is nulla: 75 va. Annyi hőt meg szerintem el tud vezetni a pcb. Illetve az egyik javítandó alkatrészen (gtx 470) kupak van.De ha ezekkel is menne, akkor csak annyi, hogy rányomom a hegyet a magra, aztán hevítem, amég el nem éri a 220 °C-os hőmérsékletet? Ebben az esetben ez lenne a legegyszerűbb.
#16362 f27:
Azt honnan lehet tudni, hogy melyik forrasztással van a gond? Vagy ha az egyik módszer után nem javul meg, akkor megpróbálni a másikkal, hátha?Mégegyszer köszönöm az okításokat! Ja és emiatt ne nézzetek kóklernek, mert nem vagyok az (csak szegény).
Martin
-
f27
senior tag
válasz nahunn #16369 üzenetére
Hat nem eppen de hajra
Ugyan ugy hoprofil kell mint az also golyoknak.
Es ugyan ugy visszahutesi folyatamata is megvan.
Siman odaverni neki az karos lesz,vagy nem lesz tartos,sot en mikor egyszer az auejauyeaveval probaltem,lerugta a magot magarol,es kifujta oldalt az ont
Nekem azet 70%-a a magforrasztott gepeknek megy nemelyik 5 eve. -
f27
senior tag
válasz nahunn #16371 üzenetére
magyarázd meg lécci, hogy milyen hatása van a profilnak bármire is
(azon kívül, hogy ne pukkanjon el a chip)?Hát pont ez a lényege a profilnak
én kb 10-15 ezernél
Még a pályafutásom kezdeténél,mikor is csak én voltam az egyetlen Magyarországon aki maszekba cserélt csipeket,akkor még sokat lehetett cserélni,ki is fizették valamiért,igaz a meló is 150-200x több volt a mostanihoz képest.
Manapság már inkább cégek visznek tőlem chipeket,én már kevesebbet cserélek mert kb alig van rájuk igény,kivéve cégeknek akiket nem érdekli úgyis elírja a számlát.A profil ekkora hőfokon rohadt sokat jelent,mivel ha megolvad az ón a mag alatt.és nem jó a hőprofilod egy az egye kifújja az oldalán az ont!
Vagyis a te esetedben akkor lesz olvadt az ón mikor már az oldalán látod hogy kifújta és végeztünk.
Tesommal 1 éve át teszteltük halott chipeken mikor lesz jó a forrasztás mikor nem lesz akkora feszülés hogy megolvad de nem löki ki oldalt.
1 évi munka van mögötte,úgy hogy én bőőőőőve többet tudok itt a chipekről bárkinél!
Ha egyszerű lenne és semmi értelme nem lenne,nem kínlódtunk volna annyit elhiheted,akkor elő veszek egy aouye vackot azt oda tolok neki 480 fokot ahogy te mondodAmúgy nem álltunk meg itt.
Fejlesztések folynak most is
Ráadásul itt már alsó fűtést is tud majd vezérelni külön.[ Szerkesztve ]
-
f27
senior tag
válasz nahunn #16375 üzenetére
Nem tudom mi kamu ebbe,de addig jó nekem még mindenki így gondolja
Dilatáció, felületi feszültség, hőelvonási képesség, egyenletes hőemelés és vissza hűtés, chip felület differenciáinak követése és ez csak pár dolog amit te szépen elfelejtesz..
Ráadásul az egész alaplap hőelvonásával is számolni kell ugyebár ,anélkül hogy az alaplap nincs elő melegítve.
Egyszerűen kell a hőprofil![ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz nahunn #16371 üzenetére
Pl, hogy mekkora feszultseg lesz a forrasztasban es a hordozon. Emiatt a hutesi resze is nagyon fontos a profilnak, mivel ha gyorsan hul, akkor nagyobb a homersekleti gradiens a bga es a pcb felszinen. Ez pedig beleszol, hogy mennyi termikus ciklust visel el az uzemi homerseklet tartomanyban. Hordozhato eszkozoknel a vibraciot is kevesbe viseli el.
Ezekbol nem csoda, ha a forrasztas utan kozvezlenul semmit sem veszel eszre.
-
laika1200
csendes tag
Senki sem beszél az eltérő magméret miatt fellépő eltérő hőtehetetlenségről, ami pedig nem elhanyagolható profilozás szempontjából. Legyen már újabb labda feldobva...
-
nahunn
tag
válasz Reggie0 #16377 üzenetére
akkor valóban nem, én csak azt veszem észre, hogy a reballozott, reflowzott, makkforrasztott
gépek állnak le pár hónap után, amire pedig új chipet rakok, azok nem...de ahogy f27 is írta, jó hogy nem ugyanabban hiszünk, mert úgyis mindenkinek megvan a szabad választás
lehetősége, hogy hol javíttat, hosszú távon szerintem az új chip győz a tudomány felett vagy nem és döntetlen marad[ Szerkesztve ]
-
f27
senior tag
válasz nahunn #16379 üzenetére
Az a baj hogy mindig az van mondva hogy az új chip a jobb.
De ki mondja azt hogy nem ez a legjobb opció?
Itt nem az a kérdés melyik a jobb,mert nyilván a cserélt alkatrész,hanem az a kérdés a megrendelő melyiket hajlandó kifizetni vagy bevállalni!!!
És mivel hogy a vevő a főnök,így az van amit ő mond!
Ha ő chip cserét kér akkor ki lesz cserélve!
Ha ő nem kér chipcserét de csináljuk már meg a gépét hogy kicsit még működjön,akkor sok esélyed nincs!És hogy számokba is igazoljam
100 emberből 20 kér cserét 80 pedig akárhogy csak olcsó legyen!
a 20 emberből 10 céges.[ Szerkesztve ]
-
netzoli
tag
Gyerekek halljátok, nem unjátok még... Meddig lesz még ez téma???
Valamikor régen ez egy tök jó kis topik volt. Volt itt pár ember, aki kicsit tovább látott a saját orránál, egójánál és érdemben is hozzátett a témához. Építette a fórumot, voltak hasznos hozzászólások és időnként még szakmai tartalom is előkerült
Sajnos ez elmúlt és gyakorlatilag a topik meghalt. Ugyanis már jó ideje megy ez az állandó, visszatérő 'pöcsméregetés', hogy kinek jobb a 'technikája' vagy 'görbéje' és a többi. Pedig annyira lerágott csont már ez az egész. Kit érdekel, hogy ki hány ezer, tízezer, százezer, csillió akármit cserélt le vagy nézett bele a varázsgömbbe és látta meg az új világot... Vagy ennyire unatkoztok a műhelyben??? Léteznek kiváló tréningek unatkozó műhely munkásoknak. Tessék: [link] és ha valamit csinálsz, azt csináld rendesen!
[ Szerkesztve ]
Notebook DC és USB aljzatok >>> www.dcjack.hu <<<
-
Reggie0
félisten
válasz netzoli #16381 üzenetére
Szerintem az emberek nem ugy mukodnek, hogy van napi x karakter kvotajuk es ha az kihasznaltak, akkor nem tudnak masrol beszelni. Magyaran, ha azt latod, hogy A temarol beszelnek es nem B-rol, az nem azert van, mert az A miatt nem jut kapacitas B-re, hanem mert A-rol akarnak beszelni es B-rol meg nem.
-
Router
őstag
Volna egy pár, kb. 70 gép DIS to UMA leírásom, hova tölthetem?
www.reballing.hu/forum
-
RolendNice
csendes tag
sziasztok,
annyit kérdeznék hogy "reball" és más BGA-s
munkákat hol tudom kitanúlni, van olyan iskola ahol el lehet ezt végezni, müszaki, és infós végzettség elegendő a felvételhez?a válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
laika1200
csendes tag
Ki tudna valaki segíteni egy HP DV7 bios dumppal? (DAUT1AMB6E0 rev:E)
-
laika1200
csendes tag
-
gabor54
csendes tag
Sziasztok!
Kinek van infoja Amilo Pa3553 masina U44 24 lábú IC-ről sajna kalapot emelt.
Rajzot nem találtam.
Előre is Köszi.
Üdv. Gábor -
gabor54
csendes tag
Sziasztok!
Köszi! Megtaláltam. Üdv. Gábor
-
Router
őstag
DIS to UMA: [link]
www.reballing.hu/forum
-
Jokerx84
csendes tag
Hali!
n10m-ge-s-a2 ic-je van valakinek raktáron, megteszi a bontott is? -
Hunter2
addikt
válasz imi535 #16398 üzenetére
azoknál pont semmi értelme. Az újaknál azért van mert van a prociba inegrált vga ami általában nem szokott meghalni.
A DV6000 DV9000-es széria meg jobb intel Core2 vga nélkül. Rosszabb esetben meg AMD ahola vga a chipsetben van. El kéne már engedni ezeket a gépeket, nincs értelme foglalkozni velük.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban tilos hirdetni!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest