Új hozzászólás Aktív témák

  • Aljasvip

    senior tag

    válasz helgi #152032 üzenetére

    Lépjünk vissza egyet a Tuning témában, mert manapság másképp megy.

    A 35W nem értem miért fontos cél...
    Az 5700GE-nél is szépen néz ki a gyártói adatlapon a 35W TGP, de nem reális fogyasztási adat, inkább csak irányadó szám. A szomorú valóság az, hogy pl. az 5600X a megadott 95W helyett simán eszik 120W-ot, ha minden szálat teljesen tehrlesz (pl CineBench). De játékban, átlagos felhasználással 95W körül leszel mindig, de kell az a kis plusz amit a gyári beállítás megenged, hogyha kell, akkor ki tudja futni magát.
    Itt ha 35W-ra veszed a max fogyasztást, pl. az ECO móddal, akkor 2 generációval visszább lépsz teljesítményben egy 5600X vagy 5700X esetében.

    A másik oldalról, a mai közepes lapok (B450, B550) is már 150W+ VRM részt kaptak, és pár extrém esetben (pl. B450 és B550 Tomahawk) 200W+ konstans fogyasztást is bírnak.

    Én azt mondom, hogy bármilyen teljesítmény fojtás felesleges rá. RAM beállítás mellé CO "-15" és viszont látást lehet inteni a BIOS-nak.

    Persze nem árt egy jó hűtő se rá (nálam az Arctic Freezer 34 Duo vált be), a pasztát hajszál vékonyan kenni, különben el fognak szállni a hőfokok. De ez nem a fogyasztás miatt van, hanem a kis csíkszélesség (7nm) hozománya, sajnos. Meg kell barátkozni a "max 85°C" értékekkel, idle is (mert ha kell, akkor teljes boost és gyorsan felszalad a hőfok, de azonnal vissza is esik) lesznek ilyen csúcsok, de egy jó hűtővel az átlag 70°C alatt marad, ami már egy nagyon jó érték.

Új hozzászólás Aktív témák