Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Lenry #4849 üzenetére

    Ezt inkább te ne írtad volna le. A max. 4 GB megcímzése architekturális korlát, nem a MS tehet róla. Non PAE kernellel a linuxos gépek sem tudnak többet megcímezni, és ebben a 4 gigás címtérben a hardvereszközök ROM-jainak és RAM-jainak a címzése is benne van, ezért látnak az ilyen rendszerek 3.X gigát. Ennek a 3.X gigának az egy része is kernel címtere, amit az alkalmazások nem használhatnak, csak tipikusan 2 gigát, és a történet ezen a ponton is elkezd elég kellemetlen lenni, mikor ma már egy kisebb játék meg egy böngésző is bőven bekajálja ezeket a memóriamennyiségeket.

    Persze, a legtöbb 32 bites proci támogatja a PAE-t, de néhány régebbi a P4/Celeron Northwood és AthlonXP-s, meg még régebbi proci mégse tud PAE-kerneleket meg 7-esnél újabb windowsokat futtatni NX bit támogatásának a hiányában.

    Az MS sok mindenről tehet, de erről nem. Ahogy pl. arról sem tehetnek, hogy a 64 bites windowsokból kikerült a 16 bites alkalmazások támogatása, az is architekturális korlát, és csak emulációs rétegen keresztül lenne lehetséges, de akinek emuláció kell, használ ezekre külön emulátort vagy virtuális gépet, amúgy sem szoktak teljesítménykritikus alkalmazások lenni.

    Amúgy figyelmedbe ajánlom a Torvalds vélekedését a PAE-ről.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák