Új hozzászólás Aktív témák

  • vmilan

    csendes tag

    Sziasztok!
    Szeretnék másodlagos gépnek vásárolni egy használt, régebbi MacBook Pro-t és egy kicsit tanácstalan vagyok. Érdekelne a véleményetek ezzel kapcsolatban.
    Zenei producerként dolgozom, gyakorlatilag a házi stúdióban vagyok napi 14-16 órát amin a jelenlegi helyzet nem sokat javított... :)) Azért volt minden nap egy 2-3 órás kinti elfoglaltságom, sportolás és egyebek ami most nincs meg. Emiatt kicsit átértékeltem a helyzetet és amint vége ennek a helyzetnek egy "életmódváltást" szeretnék eszközölni, ami esetemben azt takarná, hogy heti 1-2 alkalommal napi pár órára kimozdulnék itthonról és máshol dolgoznék. Tehát ehhez keresnék egy használható, de nem elsődleges MacBook Pro-t.
    Jelenleg egy 2019-es 27"-es CTO iMac-em van i5-8500-as procival, 64GB RAM-mal (ezt én raktam bele), és egy 500-as SSD-vel (ez a CTO keretein belül került bele). Gyakorlatilag nem sikerült még laggolásra bírnom a Logic-kal.
    Korábban egy mid-2010-es 21.5"-es iMac-em volt i3-540-es procival, 16GB RAM-mal, a gyári 500-as HDD-vel és ott már azért 60 sáv felett volt (amiből 15-20 VST/AU és csatornánként azért volt 4-5 effekt átlagosan), hogy a playback gyakorlatilag egyáltalán nem ment és folyamatosan ki kellett mentenem audio fájlba a projektet, hogy vissza tudjam hallgatni. Ez az állapot nem tudom, hogy a vinyó lassúságának volt-e betudható, vagy a CPU erőtlenségének, emiatt nem is tudom, hogy mennyire fontos ezeket figyelembe venni, de ha veszek egy gépet, akkor biztosan rakok bele/kicserélem a vinyót SSD-re.
    Ezeket a szempontokat és az árakat figyelembe véve a 2012 és 2015 közötti MacBook Pro-n gondolkozom.
    A 2012-es modell sok szempontból jobb választás lehet és nagyon sok fórumon, youtube videóban beszélnek róla, hogy a mai napig egy nagyon jól használható gép. Ráadásul konfigurálható a RAM, könnyen lehet SSD-t cserélni benne, bár az csak SATA-s, nem M.2-es. Ez mondjuk nem annyira lényeges, mert a gyakorlati tesztekben nem látható akkora különbség egy M.2-es SSD és egy SATA-s között, mint egy SATA-s SSD és egy hagyományos HDD között. A 2013-as és ezek feletti modellek mellett szól, hogy már van Thunderbolt 2 csatlakozó amivel relatíve gyors külső tárhelyet is tudok rá csatlakoztatni és akkor ha kifogok egy legalább 256-os SSD-s modellt, akkor elég egy külső SSD-t vennem hozzá. Viszont a RAM ezekben már nem bővíthető sajnos. Illetve papírforma szerint nyilván minél régebbi gépet választok, annál rosszabb lesz az aksi idő. Persze ha nem cserélték ki még előtte.
    Ami nem számít az az, hogy retina kijelzője van-e vagy sem, nem számít a grafikus gyorsító egyáltalán, illetve a kinézete sem igazán (a 2012-es ugye vastagabb). Ellenben a proci nagyon számít, a bővíthetőség nem hátrány és a jó/jobb aksi idő sem. És mindenképpen legyen jobb, vagy legalább olyan jó a teljesítménye a procinak, mint ami a mid-2010-es iMac-emben volt.
    Gyakorlatilag ezek lennének a fő paraméterek. Nem tudom, hogy ezek alapján érdemes lehet-e a sima MacBook-okat is nézegetni bizonyos generációtól, vagy esetleg az Air-eket is? Olyan nagyon komoly munkára nem kellene, hogy alkalmas legyen, de azért jó lenne, ha legalább vázlatosan tudnék benne dolgozni. A végső simításokat ígyis-úgyis a stúdióban kell végezni a megfelelő akusztika és lehallgató rendszer miatt.
    Ja, a büdzsé az esetleges bővítéseket nem beleszámolva nagyon maximum 150ezer magyar forint lenne.
    Köszönöm előre is a véleményeket! :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák