Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz SityiSXT #108193 üzenetére

    Csatlakoznék más tapasztalatokkal (szintén M1 Air 8/256GB):

    Davinci Resolve videóvágó szoftverben gyakorlatilag bármilyen 4K anyagot adtam eddig neki, mindet nagyon simán vitte, simán megy a színezés, görbék csavargatása, LUT-ok alkalmazása, meg általában véve minden, ami alapvetően 2D grafikus gyorsítást igényel és inkább CPU-ból oldja meg a szoftver. Még a 8GB RAM is elég neki, mert ügyesen tud a swap memóriával sakkozni, de nyilván aki napi szinten vág ezen a gépen (én nem), az ne adja 16/512 GB alá. Amikor már kicsit kezd sűrűbb lenni a timeline és néha meg-meg döccen a lejátszás, akkor átváltok 1080p timeline-ra (de az export már továbbra is 4K-ban történik és ez nem kódolja át 1080p-re az anyagot).

    Ezzel gyakorlatilag árban azonos asztali PC-ket állít sarokba, ahol eleve úgy kezdődik a feldolgozás, hogy proxyt hozol létre, ami a teljes nyersanyag mennyiség átkódolásával jár kisebb felbontásra. Az M1-en erre nincs szükség.

    Ahol fordul a kocka, az a komolyabban GPU-t fingató dolgok (3D effektek, zajszűrés, stb), ebben egy komolyabb GPU-val rendelkező PC/notebook el tud húzni. Ilyenkor teljesen megkotlik az egész, nem tudja rendesen lejátszani real time render mellett (a PC sem feltétlenül, csak kevésbé erőlködik). De erre van a "Render in place" funkció, ami az effektezett clipet rendereli és a timeline-on megőrzi a helyét, onnantól megint minden tükörsima.

    A gép csak render alatt melegszik, akkor viszont throttlingba fut. Szóval a tényleges munka során semmi baja, tök normális a hőmérséklet, de amikor exportálsz vagy a "Render in place" funkciót használod, akkor bizony 90+°C és eldob kb 20% sebességet az aktív hűtéssel rendelkező tesóhoz képest. Még ezzel együtt is gyors és pariban van a kortárs Core-i5 + jobbféle GPU asztali gépekkel. Az eldobott 20% miatt azt gondolom, hogy aki még tud szerezni 13" MacBook Pro M1-et, jobban járhat vele, mint az Air M2 gépekkel (amik szintén kb +20%-ot adnak papíron, de nem tudod kihajtani belőle).

    Komolyabb videós igényekre jobb az asztali gép vagy egy sokkal komolyabb M1 Pro, M1 Ultra-val szerelt MacBook. Érdemes tudni mire akarod használni, de mondjuk utazós videók, vlogok, esküvői videók és hasonlók esetén a sima kis M1 is bődületesen erős. De aki dolgozni veszi, semmiképpen ne adja 16/512GB alá, mert annyit fog swapolni, hogy hamar kinyírható. De akinek ez nem napi szintű feladat a géppel, ne aggódjon ezen sem.

Új hozzászólás Aktív témák