Új hozzászólás Aktív témák

  • tildy

    nagyúr

    válasz rgqjx #7002 üzenetére

    Egy gond van, hogy odahaza köteles vagy a külföldön szerzett jövedelmedet is beírni a személyi jövedelemadós papírodba, az egyik , adóterhet nem viselő sorba. És az bizony fentebb tolhatja a sávhatárt.
    Az alábbi cikk 5 éves, de a tavalyiakban is ezt látom. Illetve érdemes ezt is elolvasni.

    az alábbi cikk forrása az adózóna:
    2. Fiam 2006. szeptemberétől Olaszországban vállalt munkát egy ottani cégnél, ahol hivatalosan bejelentve foglalkoztatják. Olaszországi jövedelme után ott adózott. Kell-e a magyar SZJA bevallásában szerepeltetni a korábbi magyar jövedelme mellett az olaszországi jövedelmet és levont adót is, és ha igen, az SZJA bevallás melyik sorában?

    2.Amennyiben a gyermeke személyi jövedelemadó bevallás benyújtására kötelezett a Magyarországról származó jövedelme tekintetében, akkor az Olaszországból származó jövedelmét adóterhet nem viselő járandóságként be kell vallania a 0653-as bevallás 17.sorában ( tehát része lesz az összevonandó jövedelemnek), de az Olasz-országból származó jövedelemre jutó adó összegét nem kell megfizetni. Általánosságban elmondható, hogy az adókötelezettség megállapításánál az egyes országokkal, a kettős adóztatás elkerülésére megkötött egyezmények az irányadók. A munkaviszonyos jövedelmek általában abban az országban adóznak, ahol a magánszemélyek a tevékenységüket folytatják. E jövedelmeknél az egyezményekben megjelölt hármas feltététel teljesülése esetén fordul csak Magyarországra az adókötelezettség.

    2. Tavaly novembertől munkahelyet váltottam, szlovén céghez helyezkedtem el, és nem tudom, az adóbevallásnál hol kell feltüntetni a két havi szlovén fizetést, egyáltalán fel kell-e tüntetni, mivel az adott országban leadóztam ezt a jövedelmet.

    2. Ha valakinek Szlovéniában és Magyarországon is keletkezett munkabér jellegű (ún. nem önálló) jövedelme, úgy köteles azt Magyarországon adóbevallást adnia, amelyben minden jövedelméről (ezt hívják ún. világjövedelemnek) számot kell adnia (beleértve a szlovén jövedelmet is). Azonban ezután már Szlovéniában adózott, ezért a magyar szja törvény adóterhet nem viselő járandóságként kezeli a szlovén jövedelmet, amit a 0653-as bevallás 17. sorában kell feltüntetni. De az erre jutó adót nem kell megfizetni. Azonban a magyar jövedelmet – esetlegesen – feljebb tolhatja a magasabb adósávba, hiszen a szlovén jövedelem is része lesz az összevonandó jövedelemnek. Abban az évben, amikor már csak Szlovéniában keletkezik – és az egyezmény szerint ott adóköteles – jövedelme, akkor erről az évről Magyarországon adóbevallást sem kell beadnia.

    [ Szerkesztve ]

    "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

Új hozzászólás Aktív témák