Új hozzászólás Aktív témák

  • tildy

    nagyúr

    válasz engine88 #11785 üzenetére

    1. TB. Amint kulfoldon munkat kapsz, az elobb linkelt papirt ki kell toltened, es elkuldened az OEPnek. Erdemes kikerni az itteni EHIC-et is (NHS-nel ingyenes) , es lemasolni, es csatolni a levelhez.

    2. Alapesetben nem kene a Navnak szolnod, de tapasztalataim alapjan ( hiaba jelentettem be az OEPnel, megis "fenyegettek" a NAV-tol) , erdemes nekik is elkuldened a fenti doksit, vagy a visszaigazolast az OEP-tol. Ez is lehet valtozott idokozben, regebben APEH-nak csak a vegeleges kulfoldre tavozas eseten kellett szolni, akkor vegelszamolast keszitettek .

    3. Okmanyiroda, 3 honapot meghalado kulfoldon tartozkodas bejelentese. Elvileg eleg az ideiglenes is, gyakorlatban viszont, ha haza akarsz menni itteni rendszamu kocsival, jobban jarsz, ha a veglegest x-eled be, ebben az esetben le kell adni a szemelyit, megszunik a magyar allando lakcimed. Ideiglenesnel ezek megmaradnak, nekem ideiglenes van.

    4. Szinten auto eseten johet jol, ha van itteni jogsid, mert az tartalmazza az itteni cimed.

    5. Ez nem tudom mennyire valtozott 2009 ota, de regen ugy volt, hogy a kettos adozast kizaro egyezmeny miatt bar nem adoztathattak az itteni jovedelmedre, de ha ev kozben jottel ki, akkor az otthoni adoalapodat megemelte, mas savba kerultel, az otthoni kereseted igy magasabb adosavban adozhatott. Volt akinek tobb szaz ezret be kellett volna igy fizetnie, azt nem tudom, megtette-e.

    6. Ha meg gyereked is van, akkor vegleges kulfoldre tavozas eseten a gyamhivatalt meg a volt iskolat/ovit is meg kell keresni, sot, meg itteni igazolas is kell, meg kornyezettanulmany.

    Mondjuk itt eleg jol osszeszedtek, bar ez igaz, inkabb csaladosoknak szol: [link]

    Erdemes amugy mindennek utanajarni, mert pl. 2009 elott nem kellett a TBvel igy vacakolni, de akkor hoztak egy torvenyt, es hiaba korabban jottel el, akkor is koteles vagy lejelenteni.

    Na majd jon Peter80 mindjart, o biztosan jobban tudja, vagy kiegesziti:)

    [ Szerkesztve ]

    "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

Új hozzászólás Aktív témák