Új hozzászólás Aktív témák

  • Bondi

    csendes tag

    válasz zsoltii02 #1083 üzenetére

    Visszatérve még a bankokhoz és a számlanyitáshoz: ahogy már írtuk, a banknak az kell, hogy igazold a lakcímedet és a személyazonosságodat (proof of address, proof of identity). Az utóbbinak elég az útlevél. Az előbbihez lehet jó az angol jogsi, mivel ezen is rajta van a lakcím (ami szvsz marha nagy baromság, de hát ez Anglia :), illetve vihetsz nekik lakcímigazolást a munkahelyedről, de ha mákod van, akkor a bérleti szerződés (tenancy agreement) is elég, ezenkívül kérhetnek három hónapnál nem régebbi gáz-/villanyszámlát, és persze vihetsz másik banktól is számlakivonatot (statement), ha már van máshol számlád. :)

    Erősen ajánlott magunkkal hozni a magyar személyit is, mivel a mo-i lakcímet is szokták kérni számlanyitásnál (mondanom se kell, amúgy aligha néznek utána mindenkinek). Illetve a WRS-be való jelentkezéskor ezt is lehet mellékelni a Home Office-nak, nem csak az útlevelet.

    Plusz a már írtak mellett némi infó egyéb bankok ''alap'' (''basic''), azaz készpénzes számla/kártya ''konstrukcióiról'':

    Lloyds: itt olyan cash cardot kapsz, amit csakis a Lloyds ATM-jei fogadnak el. (Szerencsémre Brumban sok fiókjuk és automatájuk van.)

    Barclays: itt olyan a cash account, hogy csakis a hozzá kapott kártyáddal vehetsz fel róla pénzt (napi 200 font a limit) - ezt úgy kell érteni, hogy bent a pultnál nem adják ki a számládról a saját pénzedet. (Esetleg a szerződés aláírása előtt rá lehet kérdezni erre.)

    Islamic Bank of Britain ([link]): itt Cirrus cash cardot kapsz, minden automata elfogadja, viszont csak pénzt tudsz fölvenni vele, nincs más elérhető opció (se egyenlegmegtekintés, se mobiltel. feltöltés, se PIN csere).

    A cashaccount és -card minden banknál ingyenes. (Az iszlám banknál még a megtakarítási számlát - savings account-ot - is ingyen kapod mellé.) Amúgy szerintem teljesen hasraütésszerű, ki kap normális betéti kártyát (debit card) már első alkalommal, és ki kap csak ilyen ''készpénzes'' vackot. Ami biztos számít, hogy ha van munkád, akkor mindenképpen hagyjál bent a számlán az első néhány hónapban felgyülemleni legalább egy ezrest, mert leginkább ez számít nekik (nem csak az, hogy folyton érkezzen rá pénz), utána végig lehet járni a bank fiókjait, amíg meg nem újítják egy normális számlára + velejáró debit card-ra a számlát.

    Az otthonról hozott és hitelesített számlakivonatot jó ötletnek tartom. :)

    [Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák