Hirdetés
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Diablo IV
- Call of Duty: Black Ops 6
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- EAFC 25
-
GAMEPOD.hu
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Géjza
őstag
Sziasztok,
Lassan upgradelném a gépem, hosszútávban gondolkodom (min 5 év), esetleg később majd Zen 3-as proci menne majd bele. Következőket gondoltam:
- Ryzen 3700x
- MSI B550 MAG Tomahawk
- G.Skill Trident Z 2x16GB 3600MHz CL17 RGBRAM-mal kapcsolatban: árukeresőn sima Trident Z van 60k körül. Alzán meg van ennek a CL16-os kifejezetten 3000-es ryzeneknek készített verziója. Jó a sima is vagy a ryzen edition az ajánlott? Milyen más 3600-as ram ajánlott, ami árban jó és szereti 3700x? RGB nem must have.
-
Géjza
őstag
Friss júzer vagyok AMD fronton (messziről jöttem, 3770k-t váltottam). Kombó: MSI B450 Tomahawk Max + 3600 + 2x8GB Crucial Ballistix 3200 + Scythe Mugen 5 .
Elkezdtem finomhangolni (hát nem egyszerű a sztori, annyi minden beleugathat), jelenleg itt járok:
- 4.2GHz all core @ 1.2V (fix fesz), PBO on
- Ramok 3733-on CL16-talÍgy tol CB R20-on 3720 körül (70 fok körül van a proci alatta), CPU-Z benchben 508-at SC-n és 4300-at MC-n. Ezek kb rendben vannak, vagy többnek/kevesebbnek kellene lenniük? Cél a minél jobb, optimálisabb összehangolás. All core-t aztán kerülném majd, hogy ne mindig fixen maxon menjen, csak még idegesít (vagyis szokatlan nekem), hogy össze-vissza boostolgat. 3770k-nál tök jó volt, hogy nagyrészt 1.5GHz körül ketyerészett aligfesszel, de ha kellett szépen felugrott 4.6GHz-re. Itt Zen2-nél van hasonló beállítás/végeredmény?
Másik, amitől qrvára elszoktam: ha pl beadok egy agyament mem beállítást, ez az ultramodern B450-es deszka kifekszik. Csak a fizikai bios reset (ház oldala le, áramtalanít, csavarhúzóval reset). Annyi esze nincs, hogy legalább default beállítással újrainduljon és lehessen normálisan, kultúráltan korrigálni a beállítást. Ezt az előző 10 éves lapom tudta. Ez látszólag nem (vagy én vagyok balfax és nem jöttem még rá, hogy 21. századi módon is elindul a gép default beállításokkal valahogy rossz beállítások esetén is). Ez a full általános AMD fronton vagy ez a Tomahawk annyira fapad (azért nem mondanám annak, főleg hogy híres tuninglap hírében áll), hogy ez nem áll helyre ilyen esetekben?
-
Géjza
őstag
válasz CJ4567 #28660 üzenetére
Új vagyok, így nem vágom. Szóval nem elég az, hogy fix frekin pörög, PBO-n limitek ki vannak tolni, mégis a CPU fesztől még mindig függhet a proci teljesítménye? Hogyan? 1.2V-on meg 1.25V-on is ugyanazt a pontszámot hozta.
Egyébként EDC-t feljebb raktam 140A-ról 160A-ra, így már 3920-30 körül hozott R20-ban. CB prioját high-ra rakva pár pont híján 4000-et hozott, real time-on pár ponttal meghaladta 4000-et. Azaz a default és real time task prio majdnem 100 pontot hoz a konyhára.
Jelenleg fix 1.25V-on jár (ami 1.22V kb, amit kap terhelésnél), így prime95 small FFT-t indítva (max heat) első kör végéig (1-2 perc nyúzás) nézve nem dob hibát. Persze a hőmérséklet elszabadul, 90 fok fölé megy, CB-re kb 20 fokot rádob, PBO EDC-je is azonnal 160A-ra ugrik (jelenleg ez a beállított értékem, CB alulról közelíti ezt, P95 azonnal felkoppan). Nem tudom, hogy ez biztonságos-e a CPU-ra nézve. Wattban nem vészes (CB alatt 85W-ra megy fel max, P95 viszi csak 100W fölé) Egyáltalán mik a javasolt PBO limitek 3600-hoz?
Ugyanez 4.5GHz-en CB körök stabilak, P95-öt ráengedve azonnali gép újraindítást okoz. További feszt nem nagyon akarok adni neki, inkább kioptimalizálnám 4.4GHz allcore-ra a rendszert.
-
Géjza
őstag
válasz CJ4567 #28704 üzenetére
Oks, köszi!
EDC: akkor a 160A-es beállítással nem fogom én sem tönkrevágni
Még egy alapkérdés: win alól történő baszkurálással elkerülhető a bios reset, jól gondolom? Vagy win alól is valami úton-módon beíródik az esetlegesen fals beállítás biosba és itt is kellhet a manuális bios reset?
-
Géjza
őstag
válasz CJ4567 #28720 üzenetére
Arra még nem jöttem rá, hogy miért és hogy ez gond-e és valami hibás beállítás okozza-e. Más HWinfós screenshotokban kevesebb felvett A-t láttam EDC-nél, viszont sokkal több W-ot (110-120W-okat), miközben nálam 80-85W körül van még 160A felvétel körül is.
[ Szerkesztve ]
-
Géjza
őstag
válasz CJ4567 #28771 üzenetére
Persze, mert valszeg nincs engedélyezve a PBO nálad. 3600-nál 90A a default max EDC érték.
Amúgy tesztek alapján tök felesleges PBO-val játszani, ha hoz is valamit, az kb mérési hiba kategóriába is belefér (1-2%). Kikapcsoltam a piccsbe, CPU default határaival megy most, így EDC is max 90A-ig megy el. CB20-ban semmi hatása ennek, ugyanazt a pontot hozza, mintha 160A-ig elmenne. CPU watt fogyasztása meg marad ugyanannyi (80-85W CB aatt).
A többi PBO-s default határértéket nem érte el a proci, de az EDC-t röhögve túl lehet szárnyalni. 140A-t CB20 is átlépi, abban 160A körül tetőzött. P95 azonnal felment 160A-ra. Nem próbáltam ki meddig menne el, ha EDC-t maxra raknám.
Mindegy, úgy néz ki PBO off-fal és allcore tuninggal megyek. 4.4GHz@1.22V elég nekem és nem is annyira forrófejű itt még.
Most a memóriákon van a sor, azokat kezdtem el finomítani. Gyors tweakeléssel 3940 körülre ment fel 3900-ról CB20 (default task prioval), viszont P95 memnyúzója kb azonnal kiakad, leáll. Még messze vagyok a stabil, végleges membeállításoktól.
-
Géjza
őstag
válasz CJ4567 #28818 üzenetére
Elvileg én is azt olvastam, hogyha allcore tuning van, akkor PBO-nak nincs hatása.
Ehhez képest allcore-ral tolom és ha 140A-t állítottam be EDC limitnek, akkor addig ment el, ott koppant fel, ha 160A-t akkor meg addig. Szóval működni látszik PBO allcore-nál is. Max az autooc-t lőheti ki szerintem fix szorzónál.
-
Géjza
őstag
válasz zitrone88 #29204 üzenetére
Bizony, nem prime95 stabil azon a frekin annyi fesszel.
Nálam a 3600 allcore 4.4GHz/1.2V-on teljesen stabil prime-mal is (95 fok körüli hőfokokkal). Ha felmegyek 4.5GHz-re feszemelés nélkül, akkor Cinebench20 szó nélkül lefut, viszont P95 small FFT-t indítva azonnal újraindul a gép. Az már sok neki. Prime95 számítási hibája a szolidabb jelzés, hogy instabil a rendszer.
-
Géjza
őstag
Létezik olyan B450-es lap, ami:
- ha túllövöd a RAM-ot, procit, bármit, akkor magától visszaáll a default beállításra egy restart után és elindul bios reset nélkül?
- ha nincs ilyen, akkor legalább van olyan lap, amiben pl a hátoldalára ki van vezetve egy bios reset gomb, hogy ne kelljen a ház oldalát leszedve csavarhúzóval machinálni a bios resethez? 20 éve volt ez elfogadott, 2020-ban ez valami elképesztő számomra, hogy ilyen nagyon kényelmetlen lépések kellenek, hogy egy értékkel elállított RAM beállítás miatt le kell szednem a ház oldalát és csavarhúzóval túrkálni benne.
- nem pörgeti fel a VGA kártyát max fordulatra a gép indulásakor (előző P67-es lapom nem csinálta, úgyhogy ez az új alaplap feature-e)
- tuningbarát
- és nem horrorisztikus ára vanJelenleg Tomahawk Max-om van 10 napja, de már kiakaszt, nem lehet normálisan finomhangolni a rendszert a fentiek miatt, iszonyat körülményes és lassú. Az ezt megelőző 10 éves fele annyiba kerülő lapom ezeket mind tudta és hát finoman szólva nem gondoltam, hogy az egyik legtuningbarátabbnak mondott lap ilyen borzasztóan viselkedik. Legszívesebben visszaküldeném a fenébe (14 napon belül vagyok, megtehetném), ha lenne értelmes alternatíva. De ha mind ilyen...
Ps.: ez inkább alaplapos kérdés, de itt biztos jobb válaszokat kapok, több tapasztalt Zen 2-es júzer van itt.
[ Szerkesztve ]
-
Géjza
őstag
Árkülönbség mennyi volt a legelején 3600 és 5600x között? 110k dereng nekem 5600x-re, mikor még a 3600 70k körül volt 1 hónapja. Várható, hogy ez a kb 40k áll vissza, majd ha normalizálódik a szitu vagy marad ez a plusz 60-70k (90 vs 150-160k)?
-
Géjza
őstag
válasz Chaser #30253 üzenetére
Aha, oks.
Most agyalok, hogy mi legyen. Nekem fontosabb az egy szálas nagy teljesítmény, mint az általános produktivitás. 6 mag elég is lenne (HT nem számít igazából), amire kell nekem, nem használ 4 szálnál többet az adott játék (+1 kell az oprendszernek, azaz minimum 6 magos kell nekem).
És most van 2 alternatíva:
- A terv: kivárás, amíg nem lesz ilyen csúnya nagy árdifi 3600 és 5600x között és akkor CPU upgrade (ma ment fel az új bios b450 tomahawkra, szóval 5xxx is mehetne már bele akár most is)
- B terv: alaplap, proci ugrik és vagy s1200 alapon 10600k vagy s1151 alapon 9700k (8 nyers mag HT nélkül) menne be a helyére. S1200-es út hosszabb távon használható lenne, mivel gen11 is belemehet majd a lapba, az s1151 inkább végállomás lenne. Kár, hogy 10400-ból nincs K-s verzió (illetve van, csak 10600k-nak hívják).B terv olcsóbban is kijöhet, mint A és számomra (amire nekem kell) mindkét intel proci tökéletes lenne. De 5600x lenne az ultimate megoldás, iszonyat erős egy szálon, kérdés milyen áron és megéri-e. És persze mikor. B terv akár mehetne instant is, A-ra várni kellene (mondjuk 3600 allcore 4.4GHz-el azért ki lehet még egy darabig húzni). Fogyasztás nem szempont.
-
Géjza
őstag
válasz Chaser #30257 üzenetére
10600k-ból van fent egy pár napos 80 alatt aquából (nem sufnikamucég gari nélkül). Emellé egy 50-60k-s z490-es lap kell, aztán fel 5GHz-re és ütné a mostani konfigom. Ehhez alig kellene valamit hozzátennem, ha eladnám b450+3600-at.
5600x: legegyszerűbb, legjobb megoldás lenne, de ki tudja mikor lehet belőle valami. Télen sokkal több időm lenne szimezni, emiatt legjobb lenne minél hamarabb lépni.
C terv: akár ez is lehet, mivel 3500x kevesebbet fog veszíteni értékéből, majd ha normalizálódik a szitu, míg most brutál áron alá lehetne verni 3600-nak (aquában mára 95k-ra ugrott fel... ).
[ Szerkesztve ]
-
Géjza
őstag
válasz Chaser #30271 üzenetére
Még csak agyalok, hogy mi legyen. 3600-ról leváltani nem fogok, az szinte biztos. Vagy marad a mostani és felmegyek majd 5600x-re vagy átmegyek mostanság intel vonalra. 3100 vékonyka lenne nekem pont akkor, amikor az évben leginkább ráérnék nyúzni a gépet.
Jó áron van az MSI-d, nekem elég is lenne (giga gaming x volt elvileg a célpont). Meddig tartják?
-
Géjza
őstag
Gondban akkor lehetsz, ha kőkemény CPU igényes játékra gyúrsz (30 AI iszonyat nyírja a CPU-t még 2080Ti mellett is):
[link]25-30%-kal több fps-t köhög ki az 5800x, mint a 3600.
Ha gpu limites játékokkal nyomulsz, akkor kb mindegy a CPU egy bizonyos szint felett, valamelyiknek meg az aktuális top CPU sem lenne elég.
Valakinek érdemes felváltani, valakinek nem.
-
Géjza
őstag
Gondolkodtam én is az 5800-on, de elég lesz nekem az 5600 is, megvárom.
Igen, ACC részben optimalizálatlan, viszont kőkemény szim, ahol a sok AI miatt rengeteg fizikát is számolnia kell a CPU-nak. 1440p-ben Med/High graf beállításoknál rahedli AI-val (26) GPU lazázik, nem megy 100-on, de a CPU core-ok sorozatosan felkoppannak allcore 4.4GHz-en is. ACC nagyon bírná az 5xxx-ből bármelyik CPU-t is.
Aki ACC-re gyúr, arra van rákattanva, annak egyértelmű az irány (ha a pénztárca engedi). És mivel 4 core fölé nem skálázódik (és abból is az egyszálas brutális teljesítményt szereti), ezért 5600x is is bőven jó hozzá. De ez egy rétegjáték, más, inkább GPU limitált játékokkal sokkal-sokkal többen játszanak.
-
Géjza
őstag
válasz #32839680 #30344 üzenetére
Ez hátrány, nem előny....
"ASUS is the only one who prompted to go for the AGESA 1.1.8.0 BIOS firmware which is internally not recommended or intended for consumer use. The AGESA 1.1.8.0 firmware has a few performance issues whereas the AGESA 1.1.0.0 firmware has no impact on the performance using a Ryzen 5000 Desktop CPU."
-
Géjza
őstag
Persze, hogy megy. Nálam az új BIOS-sal megy 3600 most is, amivel 5xxx-ek is tudnak menni. Talán csak az 1xxx széria került ki, de az is csak azért, mert van valami limit, hogy hány CPU támogatást tudnak belerakni. Aki 2xxx-3xxx-en van, annak nem kell félnie az új BIOS-tól. Aki 1xxx-en van, annak jól utána kell olvasnia, hogy mi fog történni BIOS frissítés után.
-
Géjza
őstag
Nagy elvárásaim vannak ACC alatt 5600-tól.
Gondoltam csinálok rajt tesztet (mint a yt videóban is, BH 16 AI-val) aztán quick race 20-30-40-50 AI-val Spa-ban száraz és esős körülmények között (1 kör), mindezeket 1440p High és Epic beállításokkal.
3600-at hagyom 4.4GHz allcore-on, nem fogom visszarakni alapra, így is elvileg 18 tesztet kellene vele letolni. Aztán majd 5600-zal először alapon, aztán PBO-val meg allcore-ral is megnézem ezeket (3x18 teszt). Valami excel-t összehányok majd belőle.
Feedback-et elég hamar fogok tudni adni (talán csüt este felé), rendszerezett, részletes számokat jövő hét elejére.
-
Géjza
őstag
Oks. Én is high-on megyek, itt egész jó fps-esek vannak már most is, viszont a vga nem megy 100-on (85-90 körül ugrabugrál, epic-en folyamatos 97-98%). Epic-ből lehet nem csinálok részletes tesztet, csak megnézem, hogy azon is lök-e a proci vagy ott totál gpu limit van (1%-0.1% minimum fps-eket megnyomja, akkor már epic-en is egész kellemes lesz, itt várok javulást, nem a max fps-ekben).
-
Géjza
őstag
Lassan végig érek a 3600-zal való teszteken. Számokból látszik, hogy számít a graf minőség. 10 AI-nál high-epic között 31fps a difi átlagfps-ben (121 vs 90), 20 AI-nál 23fps (104 vs 81), 30 AI-nál 10fps (84 vs 74) [itt hoztam be a med beállítást is, így med-epic között 38fps a difi> 112 vs 74 ], 30 AI-nál kezd el malmozgatni a GPU epic-nél is, itt már látszik, hogy nem tudja etetni a CPU megfelelően, 40 AI-nál med-epic között 37fps (109 vs 72, itt már alig csökkennek az fps-ek), 49 (max) AI-nál 34fps a difi med és epic között (98 vs 64). Itt már epicnél 50-60%-on megy csak a GPU.
Mindig az adott mezőny közepéről rajtolva, előzések nélkül (lebutított AI-val), belsős sisak nézetből jönnek ezek a számok száraz körülmények között (storm-mal is végignyomtam, konkrét számok ebből is vannak, de általában pár fps vesztést okoz a dry-hoz képest). 1%, 0,1%-okat és max fps-t gyűjtöttem még az átlagfps-ek mellé. Csinálok majd külső nézetből is, de szerintem csak a 30/40 AI-val, nem megyek újra végig mindenen.
Egyébként 49 AI-val is full játszható epic-ben is, folyamatos a game, nem voltak akadások, igaz fps-ből ilyen 60 körül van csak átlagban, az 1% 47fps, 0,1% meg talán 36 volt az abszolút minimum. Nem voltak ilyen 5-10 fps-re történő bezuhanások, megakadások. Teljesen ok volt.
-
Géjza
őstag
Igen, inkább oda való ez, bár ügye itt most konkrétan arról van szó, hogy a Zen2 mire elég és Zen3 mire lesz elég. Ott folytassuk, xls-t is majd ott osztom meg.
Ha már most érdekelnek a 3600-as számok, akkor azt fel tudom tölteni, azokat már bevittem. Bár neked is asszem hasonló konfigod van (zen2+2070s).
[ Szerkesztve ]
-
Géjza
őstag
válasz Erdei88 #30993 üzenetére
B450 Tomahawk Max, alza nemrég 30-ért tolta őket, de most is van normális helyről 36 körül. 5xxx-eket is jól meg tudja majd hajtani, ha jön az upgrade. B550-ből a normális lap 50-nél kezdődik, de lehet inkább 55-60. Egyáltalán nem rossz alternatíva a b450, mégha zen3ra lövünk, akkor sem, zen2re meg maga a tökély.
-
Géjza
őstag
válasz Qtya123 #31038 üzenetére
Itt egy részletes ACC-s összehasonlítás, freki Hz-re ugyanaz 3600 és 5600x esetén:
Míg szólóban epic (max) graf esetén is kiüti GPU-t, addig 30AI-tól felfelé elkezd csökkenni a GPU kihasználtság epic módban, mert kezd elfogyni a proci (5600x is). 49 AI-nál 3600 esetén kb 50% körül ment már csak VGA, mert annyi számolnia valója volt a CPU-nak. 5600x esetén ez felment 70-80%-ra. De még 5600x is kevés ide ennyi AI-val. De sokat hoz 3600-on sok AI-nál (főleg med-high esetén, epic-nél sűrűn koppan fel GPU kevesebb AI-nál).
-
Géjza
őstag
Ha csak ilyen GPU igényes játékokkal játszol, akkor GPU-ba kell fektetni, ha már van egy jó zen2-es procid. De ha épp egy procizabáló szimre vagy rákattanva (ACC), akkor ha van rá keret és lehetőség, akkor tud lendíteni ott zen3. Persze ár-értékben még mindig zen2 lesz a jobb itt is, de itt hoz is a konyhára zen3.
-
Géjza
őstag
Az ACC egy eléggé elbaxott valami, messze nincs agyonoptimalizálva (csak annyi a "baja", hogy qrvajó a fizikája, a szimuláció, a hangok, a hangulat és a graf sem rossz, ezért elnéz neki ezt-azt az ember). Elvileg 4 magig skálázódik, feljebb nem, ezért egy 6 magos is elég neki, az is kihajtja - elvileg.
-
Géjza
őstag
Nálam is ez történt. F1 b*zi voltam/vagyok, emiatt F1 2019, F1 2020 félarcade izékkel (szimnek nem nevezhetőek) nyomultam főleg. Aztán beültem egyszer ACC-be és azóta néhanapján indítom el már csak az F1-et, annyira behúzott ACC. Akit kicsit is érdekel az autós vonal és véletlen van egy kormánya, az mindenképpen próbálja ki, vegye meg (hogy legyen kunosnak manija faragni, gyomlálni a xarokat belőle ). Nah, off vége, ACC-nek meg van a saját topikja, ott folytathatjuk.
-
Géjza
őstag
Minek mellé gagyi gyári hűtő? A hatékony pbo-ja miatt fűteni is tud, amihez kevés lenne az a hűtő. És miatta ki sem tudnád használni a proci képességeit, mert a hő miatt leszabályozná a magokat, nem engedné boostolni őket.
180at kiadsz egy procira és nem telik mellé normális hűtőre? Vagy boldogabb lennél, ha 180 helyett 200-at kérnének érte, de legalább kapnál mellé valami gagyi hűtőt, majd csodálkoznál, hogy miért 4.1-en ketyerészik 4.7-4.9GHz helyett?
[ Szerkesztve ]
-
Géjza
őstag
Zen3 topik témája ez inkább. 3600-asom sem volt kutya (allcore 4.4GHz@1.2V), az 5600x-em 1.1V-on vitte allcore 4.4GHz-et (és vert rá átlag 20%-ot ACC-ben clock to clock, a xart is kipréseli a 2070S-emből, míg 3600 hagyott benne - más nem cpu igényes játkokban meg semmit nem hozott - meg kell nézni, hogy mire használnád, esetleg milyen gamék/munka alá kellene és azalapján dönteni). Jelenleg 4.7GHz allcore-on megy 1.27V mellett az 5600-om. PBO-val 4.85-4.9-re is ellövi a legjobb magot (csak nekem jobb az allcore tuning, mert hosszabb terhelés alatt PBO-val ez lecsúszik 4.7-4.75GHz-re, aminél jobb fps-eket ad 4.7 allcore ACC-ben). 5800 sem lehet sokkal rosszabb ennél. Zen3 topikban érdeklődj 5800x tulajoktól ezügyben.
Melegszik persze, kicsi a hőátadó felület, így benchek esetén (pl. cb) pillanatok alatt felugrik 70-80 fokra (prime alatt még feljebb), cpu igényes game alatt 70-73 fok körül elvan a fent említett tuning mellett, cpu igénytelenek alatt meg 55 fokon "bohóckodik". Emiatt mondtam, hogy terhelésnél gagyi gyári, hangos hűtőnek semmi értelme ezekre. AMD is tudja ezt, és nem azért nem csomagolnak melléjük gyárit, mert annyira olcsójánosok lennének. Keményen repkednek ott már a watt-ok, mikor igénybe van véve.
-
Géjza
őstag
válasz Trailblazer #31752 üzenetére
Mindkettőn scythe mugen 5 volt/van.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+: