Hirdetés
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Diablo IV
- Call of Duty: Black Ops 6
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- EAFC 25
-
GAMEPOD.hu
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Trebron09
őstag
Szeretnék hozzálátni a rendszer finomhangolásának van valami érthető és viszonylag egyszerű útmutató, leírás mivel is kezdjem, mikre kell figyelni?
- Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót! -
-
Trebron09
őstag
válasz zolee1984 #30859 üzenetére
Nem 1,4-1,45 volt a nagyon maximum ami ajánlott? Nekem most ha csak egy mag van terhelve auto-n van minden (ezért is akarom finomhangolni csak látatlanban nem kezdtem neki) simán ad neki 1,45-,146V-ot HWmonitor szerint, teljes terhelésen 1,35-1,36V.
-
Trebron09
őstag
Nekem nem célom most a cpu tuning (570-es mellé fölösleges) csak a stabil és tartós működés, cpu-t offsetre állítva -0,093V-ot adtam meg neki és kb. semmit nem csökkentek az értékek, leggyengébb level5-ös LLC mellett, legalábbis én a Vid értéket néztem. Melyiket kell nézni?
Memória tuninghoz: Olvastam hogy valamely értéknek egymáshoz viszonyítva nem lehet fél voltnál több vagy ilyesmi valaki leírná hogy is megy ez? Vagy állítsam be a DOCP-t ami 1,35V-ot ad a ramoknak és kész? SoC voltage-n kell emelni? Fabric órajele jó ha alapon marad?
[ Szerkesztve ]
-
Trebron09
őstag
Ha neked is így méri szoftveresen a lap a SoC feszültséget akkor az nem lesz szerencsés.
#30937 Trebron09: Most átírtam a cpu vid értékét fix 1,1V-ra, 3,6Ghz-re és úgy adtam meg neki a -0,05V-ot szépen le is ment terhelés alatt is és idle is 1,075-1,1V-ra de viszont így nincs boostom. Hogy lehet ezt normálisan beállítani hogy boost is legyen meg a feszültség se 1,47V legyen idle?
[ Szerkesztve ]
-
Trebron09
őstag
Chrome indítás Wut?
Ez azt mutatja meg hogy tök mindegy milyen programmal méred vagy hogy látod a képernyőn a dolgokat, ha nincs elég gyors hardveres (pl. oszcilloszkóp, multiméterből a nem zseb méretű) mérésed az nem ér semmit.. erre is céloztam az előbb.- Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót! -
-
Trebron09
őstag
Most mindent vissza raktam auto-ra a biosban, csak az offsetet állítottam be -0,1V-ra, meg az LLC-t közepesre azaz Level3-ra de így is ilyen értékeket kapok, ez normális?
Alapon, semmi nem fut a háttérben:Most komolyan ha nincs meghajtva a proci akkor degradálódik az 1,4-,145V miatt amit már a minusz 0,1-el ad neki a lap (lejjebb nem is engedi állítani)?
Meg írta valaki hogy még az 1,35V sem szerencsés...
Nem értem miért ad neki ennyi feszültséget alapon meg még többet. Biosban is a HWinfo fülnél 1,36V-ot mutat a vCore a -0,1-el. (alap 1,44V!).Aki ért hozzá hogy ez miért van vagy Asrock lapja van kérném a segítségét a témában.
[ Szerkesztve ]
-
Trebron09
őstag
válasz korcsi #30957 üzenetére
Bővebben? De miért ilyen sok... miért nem tudom lentebb állítani? (vagyis biztosan lehet de én szürke vagyok hozzá..) Az nem sok neki? Akkor a még korábbi képemen amin bekarikáztam pirossal az értékeket nem a Vid-et kell figyelni hanem pl. a Cpu-z-t? A Vid értékkel akkor ne foglalkozzak?
[ Szerkesztve ]
-
Trebron09
őstag
Ha valakinek van kedve/szabadideje rápillantana ezekre a fesz. értékekre hogy jók-e? (Cél egyelőre a stabil biztonságos működés azért van alapon a memória is még.)
Köszi!
[kép]
[kép]Azt hogyan lehet elérni hogy alapjáraton levegye az órajelet és esetleg a feszültséget? Mit kell ki vagy bekapcsolni a biosban? C-States? C'n'Q? PBO?
Vagyis inkább úgy kérdezem hogy mindenhol 4,1Ghz-et ír amit beállítottam neki de a Ryzen master alacsonyabb órajeleket ír hogy van ez?
[ Szerkesztve ]
-
Trebron09
őstag
válasz hokuszpk #31126 üzenetére
Tényleg 100-on volt a min. , viszont így is mindig 4,1-et ír az összes többi progi. Semmi megterhelő nem fut a háttérben. Nem használom csak most tettem be róla képet ide a feszültségek miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Trebron09
őstag
Igen át fogom állítani fixre, mert azt gondoltam hogy majd üresben leveszi 1,1V körülre azért raktam offsetre, de így akkor mindegy mert elvileg mindig 1,23V-ot kap a cpu. LLC5 a leggyengébb a lapon de az a SoC-nak az LLC-je procinak a közepes Level3-ast állítottam be. Akkor elvileg megy nálam a C-states mivel Ryzen masterben lemegy 5-600Mhz-ig is a proci órajele.
-
Trebron09
őstag
Még egy hülye kérdés... ha most én fix fesz. értéket akarok megadni a cpu-nak akkor azt itt kell megadnom és lentebb a feszültség értékeknél auto-ra rakni a cpu-nál vagy mind a két helyen hasonló értéket írjak be vagy pedig elég csak itt lent átállítanom fixre és úgy beírni az értéket fent meg marad a gyári 1,1V Vid
-
Trebron09
őstag
válasz Chaser #31140 üzenetére
Ja értem... át lehet írni, ez [link] egy 570-es de ugyanilyen nálam is. Cpu-hoz mV-t meg lehet adni egy másik eldugott menüpontban külön ugyanez. Egyre homályosabb nekem hol is kellene beírni a feszültséget hogy jó is legyen.
-
Trebron09
őstag
Vissza raktam most autora mindent, mert ilyet lőtt a hwinfo megnyitása után közvetlenül:
Valamit biztos elrontottam, de az LLC-t is direkt középre raktam hogy ne adjon sokat neki terheléskor.
Aida ezen beállítások előtt írt vCore-ra 2V fölött is. utána kifagyott. de akkor már nem is működne a cpu nemDe most se jobb mert így auton 0,92 és 1,47V között ugrál a fesz.
-
-
Trebron09
őstag
Nem értem..
#31190 fairi: A PB meg a PBO nem ugyanaz nem? Az előbbi mindig aktív, az utóbbit meg ha módosítod akkor lesz nem..
#31191 fanti: Értem de én ki akarnám kapcsolni hogy ne legyenek nagy tüskék a feszültségben..
[ Szerkesztve ]
-
Trebron09
őstag
válasz hokuszpk #31195 üzenetére
Oké
Most kikapcsoltam, tényleg trükkös az asrock ott ahol mondtad az AMD Overclock menüben írtam be 1223mV-ot a cpu-nak a többi oldalon auto-n hagytam a cpu/soc videt meg a feszültség értékeket csak a többit (PLL, DRAM, VDDP, VPPM) fixáltam.
Itt már lement fél óra prime:Így egyelőre stabilnak tűnik csak ugye nincs boost, max 3,6Ghz-en alapon megy de már ez is jobb mint az 1,47V core. Remélem az a beállítás nem a "kijelzést" írja át amit a programok vissza adnak..
[ Szerkesztve ]
-
Trebron09
őstag
válasz Erdei88 #31198 üzenetére
De igen viszont -elvileg- lefele szabályoz a Ryzen Master szerint (többi program szerint nem) csak felfele nem megy, de nekem elég így is jelenleg. Azt nem tudom hogy nálam default miért volt a PBO engedélyezve.. ahogy olvasom inkább kikapcsolva kell lennie gyárilag vagy keverem már valamivel..
#31202 hokuszpk: Értem talán még majd rápróbálok 4Ghz körülre ha azt is bírja hasonló feszültségen. Akkor így maradhat hosszú távra? Mi a jobban degradáló ha hagyjuk hogy magától szabályozza nagy kilengésekkel az órajelet és feszültséget vagy ha egy állandó de kevesebb értéket kap.. tudom jót kérdezek. Ha a memóriát is majd beállítom szokott az XMP-nél más feszültséget is átírni magától a lap (nem csak a ramét)?
-
Trebron09
őstag
válasz hokuszpk #31258 üzenetére
Most csak az órajelet ugyanott az AMD overclock menüben átírva a CCX-eknél beírtam 4Ghz-et, itt már egy órája futott a prime legelső tesztje:
Egyszer volt olyan hogy a VPPM lement 2,05V-ra a ram is 1,01V-ra de lehet csak mérési hiba volt vagy valami azóta nem láttam olyat. A VIN5 ott oldalt vajon mit mérhet? Alapból 0,91V de ha terhelem a rendszert szépen fokozatosan nem egyből az egy óra alatt lement 0,73V-ra majd szépen vissza 0,91-re. Foglalkozzak ezzel? Mondjuk azt se tudom mi lehet az.
Biosban amúgy három helyen is megtaláltam a PBO-t... lehet külön-külön is kapcsolgatni egyik helyen bekapcsolod a másikon meg kikapcsolva marad.. érdekes, egyelőre ki van lőve mindenhol.
Az nem baj hogy az EDC CPU-nál majdnem eléri a 100%-ot? Ezután mit csinál? Leszabályozza az órajelet?
Így most ugye leveszi az effektív órajelet, de alapon ekkor 0,92-0,93V-ot kap most meg mindig 1,21V-ot azért kérdeztem ezt a degradációt hogy lehet a 4-500Mhz-nek már árthat.
Még a ramokat majd belövöm és így marad.
[ Szerkesztve ]
-
Trebron09
őstag
Szerintem ez a SAM már megint egy olyan dolog hogy kitalálnak direkt valamit ami hoz jobb esetben is 10-20% növekedést mert már megint elértünk egy olyan színvonalat mint tíz éve ami a felhasználók 90%-nak elég így terelik a népet most az "új technológia" felé.
-
Trebron09
őstag
Lehet egy kis por vagy szösz is csatlakozóban nézd át jól. Olyan is lehet hogy ha ilyen fejű csavart használsz az alaplaphoz és nem régi az alaplap mint a te esetedben simán le tudja 'nyalni' a csavarpontokon lévő cint ami bárhová beleeshet.
-
-
Trebron09
őstag
válasz korcsi #32407 üzenetére
Nálam így megy, legalábbis a szorzóhoz nem nyúltam a biosban ( meg se találtam) csak az órajelhez.
#32410 HSM: Akkor miért van alapból engedélyezve a PBO visszatöltött default beállításokkal?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.