Új hozzászólás Aktív témák

  • norbi215

    csendes tag

    válasz Ellia #45949 üzenetére

    Ha megmondod hova menti alapjaraton ezt a fájlt vagy hogyan lehet beállítani hogy egyáltalán elmentse, akkor könnyebben lesz..de utána nézek... Maga az amd vezérlővel inditottam már el naplófajlt mentésére, de bem tudom mivel nyissam meg mert ömlesztve adja ki az adatokat amit nehéz megmondani melyik oszlopba mi tartozik...viszont ha ajanlasz valamit hogy mihez tarsitsam amiben szépen látszik tételesen azt megköszönöm...

  • norbi215

    csendes tag

    válasz TIT #45950 üzenetére

    Lehet,hogy az nagyon sok forumon és hozzaszolasnál olvastam már,hogy amd rx.....kep fagyás stb . Eleinte gyanakodtak az emberek az illesztőprogramokra, tápra meg mindenre.. is már.. jó pár év eltelt azóta kinek a szuper felbontás bekapcsolása,kinek a magasabb hűtés,kinek a harwer csere, kinek az alulfeszeles kinek mi segitett... ezért is gondoktam adok még egy esélyt a dolognak ..csak hát az ujjabbnal jobb játékok amihez valóban fejlesztenem kellne az árak miatt inkább nem... jó még ez a konfig közép-jobb illetve ultra grafikával 1080-ba... határt súrolja de jó még ez ..
    De ami már valoban igenyesebb játék ott hiaba az ultra, de akár a közép grafika elég sűrűn lekapcsol a vga és felidegesít...a wot mint játék napokig elfut hiba nélkül ebben az esetben inkább akkor jön elő mikor ott hagyom a gépet... szóval na ..
    A pasztázásról tud valaki videót vagy a vga bios frissítéséről, nem nagyon találtam hogyan kell...

    Kösz hogy valaszoltatok egyébként!

  • bobalazs

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz norbi215 #45952 üzenetére

    https://youtu.be/5EZmXKW0ig0?t=52 Pasztázás nem egy bonyolult tényező, kicsavarozod figyelsz a ventikre meg a vezetékükre hogy ne tépd le-ki a helyéről, ne sérüljön stb. Lepucolod a rajta lévő pasztát, azt egy fél borsónyi pasztát raksz, újat a helyére.

    Amd Driver crash nem hoz létre tudtommal dump filet.
    Kék képernyő, kékhalál tud csinálni dump fájlt de azt sem egyszerű kiolvasni, whocrashed és bluescreenview ezek tudják. Sokra nem mész velük.

  • norbi215

    csendes tag

    válasz bobalazs #45953 üzenetére

    Dump fájlt ahogy mondod akkor nem csinal...esetleg napló fajlbol kiderül mi történik játék közben.. kék halálom sosem volt miota ez a konfig van.

  • TIT

    veterán

    válasz norbi215 #45952 üzenetére

    Táp biztos nem.
    Asszem az oc-s kariknál van ez a gond,vedd lejjebb az órajelet gyárira.

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz tommyrs01 #45954 üzenetére

    1. A leírásod alapján sajnos nem lehet meghatározni, hogy igazad van-e a gyanúval kapcsolatban. Főleg, mert azt sem tudjuk milyen géped van és a hibát sem részletezted.
    2. A 80+ plecsnik a hatékonyságot minősítik nem pedig a táp általános minőségét. Attól hogy valami 80+Gold még lehet gagyi. Ha nem kívánsz részletesebben foglalkozni a hibával és instant tápcserére gyúrsz, akkor nézz be a tápos topikba. Ott majd az igényeid alapján megmondják milyet vegyél.
    Semmiképp se ad-hoc alapon vegyél tápot...

    Jevons paradox

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz norbi215 #45952 üzenetére

    Fekete képernyő nem feltétlen fagyás.

    Főleg akkor jön elő, mikor ott hagyod a gépet?
    Nekem volt olyan gondom az R580-nal, hogyha bootoláskor otthagytam win 10-t a bejelentkező képernyőn és csak addigra mentem vissza, mire a PC kikapcsolta a monitort energiatakarékosság okán, akkor már csak úgy kaptam újra képet, ha áramtalanítottam/kikapcsoltam a monitorom majd újra be.
    Pedig márkás Delock DisplayPort kábelem van, és a monitorom is jól szuperál. Geforce-szal nem csinál ilyen bárgyú hibákat, miközben csak a VGA-t cserélem semmi mást.

    Úgyhogy próbálhatod a monitor ki-be kapcsolását. De kipróbálhatsz egy másik kábelt. És kipróbálhatod, hogy a gépet állandóan teljesítménycentrikus módban futtatod és kikapcsolod a monitor kikapcsolását.
    Én csak ezek után keresgélnék tovább, mert ezek a dolgok egyszerűek.

    Alap esetben, azt mondom, hogy ha a szerviz tesztelte, akkor nagy az esély, hogy jó a VGA. (persze nem 100% de nagy az esély, hogy igazuk van.) Melyik szerviz mondta, hogy OK a kártya?

    Jevons paradox

  • tommyrs01

    csendes tag

    válasz Aprósólyom #45958 üzenetére

    Helló!

    Igazad lehet, mert eddig nem volt beállítva a gyári frekvencia, hanem 1366-on ment a kártya, lehet ez okozta a random blackscreeneket.
    Most beállítottam a gyár 1257-re és tegnap remekül muzsikált. Nektek amúgy hogy vannak beállítva a feszültségek és a frekvenciák?

  • norbi215

    csendes tag

    válasz Ellia #45949 üzenetére

    Szia!!!
    Nem irom le mert felesleges mennyi verziót és beállítást próbáltam reggel óta.. probalgattam egyenként mindent aztán kombinálva.. végül...sniper Ghost warrior contracts 2
    Játék módban megy a gép, de 5 perc kifagy...minden beallitassal 5 percen belül kifagy...
    E sports beállítás azonnal kifagy...regal a gép billentyű parancsra, de nem ad képet utána sem .. végül energia takarékos mód játék totál lefagyott a gép igy hogy a windows se akart felalni csak háromszori indítására, aztán bejelentkezés után függőleges szines csik villan fekete kép ismét... egyértelműen valami memoria hiba van.... kár hogy a szervizben basztak vele foglalkozni vagy a tesztek nem mitattak semmit,mert nekem sem omlott össze közben.
    Szóval ennyi...ez nem lesz megoldva. :W

  • norbi215

    csendes tag

    A pasztázast és az általános takarítást még megcsinálom, hátha valami melegszik aminek nem kellene maga amit mér az sosem megy 60 fok fölé,de lehet van valami más ott....
    Esetlegesen hallottatok már ilyen esetről... mármint arról hogy a hőfok jő de valami más melegedett es amiat okozott hibát?

  • Veleczki77

    csendes tag

    válasz norbi215 #45962 üzenetére

    Nem akarom elkiabálni,de ugyanezek a hibák voltak nekem is. Ráadásul ha HDMI kábellal csatlakoztattam a TV-t,akkor nem tudtam csak a PC hangszóróit használni. Azóta lecseréltem a biost,kicseréltem az 1,5mm-es thermal padokat 1mm-esre,MX-5 pasztát raktam a GPU-ra. Persze előtte puha sörtéjű fogkefével és gyógyszertári alkohollal átsikáltam a Vramokat mindkét oldalon. 3 napja max 63 fokra melegszik,egér mozdításakol rögtön patentul feláll a kép,HDMI-n tökéletesen átjön a hang. A hab a tortán hogy overclock-al sem melegszik 68 fok felé jelenleg,kifagyás 0 (wattman sem jelentkezik hibával). Furcsa mód a techpowerup-on felajánlott ellenőrzött bios használatakor hibát hibára dobált. Random felpörgött a venti az éjszaka közepén és reggelre kifagyott a gép.

    [ Szerkesztve ]

  • TechN7ne

    nagyúr

    válasz Veleczki77 #45963 üzenetére

    Pff ,mennyi gondotok van ezekkel a kártyákkal ,csak úgy csodálkozom. :U

    Nekem soha nem volt vele semmi ,most lett egy új monitorom (LG 34UM69G B) ami 2560 x 1080 75Hz és FreeSync bekapcsolva gyönyörűen megy majdnem az összes játék magas beállítások mellett.
    Fantasztikus ár/érték arányuk volt már a kezdeteknél is anno ezeknek a kártyáknak ,az új Forza ,vagy az általam sokat játszott Fifa/GTAV/Mortal kombat sorozat több mint tökéletes.

    Lehet közrejátszik ,hogy nálam minden MSI (alaplap ,vga) és teljesen kompatibilisek egymással.
    Az egyik kártyám 3 éves múlt a második meg több mint 2 éves ,soha nem voltak még szétszedve mert teljesen rendben vannak a hőfokok és bányászatra sem voltak használva.
    Új driver / Windows 10 (Windows 11-et kipróbáltam de inkább dobtam) ,halkak ,tökéletesek és a Radeon által megszokott gyönyörű és csillogós képminőség.

  • fradi81

    veterán


    Hali
    Ez mit akar jelenteni? A monitor tudja a 75Hz-et (AOC Q3279VWFD8) Vga: rx570

    Fura mert ezt a freesyncet én szerintem még nem tudtam működésre bírni úgy ahogy kellene, world of tanks-ba vsync ON 60fps ok, de magasabb beállításoknál vagy kép akadozás vagy tearing, nem értem ezt a radeon drivert. Fix 70fps beállítás jó lenne, vagy 60-75 között is ingadozhatna- ha közben folyamatos maradna a kép, hol lehet a hiba? :)

    [ Szerkesztve ]

    moto g72, Ninebot d28e

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz norbi215 #45962 üzenetére

    Képi hibákat okozhat nem megfelelő GPU OC is. Gyakorlati tapasztalatból mondom.
    Ne ítéld meg elhamarkodottan a szerviz munkáját, ez egy jó tanács lenne.
    Ha csak a melegedés lenne, akkor nem ilyen hibajelenségeket produkálna, úgyhogy ezt a gyanút nyugodtan elfelejtheted első körben.
    Mesélek egy példát: Másodkézből vettem egy GTX1070-et. Gyári alap értékeken, stressz tesztben elment a GPU általános hőmérséklete 77-78 fokig átvételkor. A GPU hot spot simán 10-12 fokkal magasabb lehet. Mégsem fagy ki. (Persze ráférne egy paszta csere, de a lényeg, hogy minden fajta hiba és abnormalitás nélkül fut. "Megoldottam" underclockkal és undervolttal.) A mai modern chipek (CPU, GPU) jellemzően 95-105 fok körül kezdik bekapcsolni a hővédelmi funkcióikat. A GPU-knál pedig jellemzően BIOS/driver szinten 80-90 fok körül avatkoznak be enyhe frekvenciacsökkentéssel, hogy ne növekedjen tovább a hőmérséklet. De Ezeket a védelmi funkciókat legfeljebb avg fps csökkenésében lehet érzékelni. szaggatásban és furcsa anomáliákban nem. Ha nem monitorozod szoftverre a PC értékeit, akkor sose vennéd észre.

    Én először a gépedet tesztelném le Radeon VGA nélkül, mivel korábban a szerviz megállapította, hogy OK a kártya, szóval kicsi az esélyét gondolom, hogy tévedtek. (egyébként melyik szerviz volt?)
    Van iGPU az i5-4440-ben, úgyhogy a következőket ajánlom:
    1. DDU-val leszeded a Radeon drivert.
    2. Radeon VGA ki.
    3. BIOS reset (mert ki tudja bárki bármikor állított e valamit és néha bele lehet futni BIOS bugokba is..)
    2. memtest86 rendszer RAM teszt. (a hibajelenség simán lehet akár rendszer memória hiba is.)
    3. Prime95 teszt (small FFTs) legalább 20 percig vagy 30. HWinfo64 progival tudod figyelni a CPU hőmérsékletét. lejegyzed. Majd beírod nekünk.
    4. Végül egy Intel® Processor Diagnostic Tool-t is futass le, biztos ami biztos, mert az további olyan komplex ellenőrzéseket futtat le, ami a fentebbi programokkal nem biztos kibukik. (pl. egy ilyen korú CPU-nál benne a van a pakliban, hogy a korral degradálódott annyira, hogy helyreállíthatatlanul hibázik a számításokban...)
    5. Végül tesztelheted Prime 95 + Furmakkal. Ekkor elég lehet a Prime95-t smallest FFT-ben futtatni, a Furmarkot is kicsi ablakban, így akár folyamatosan követheted a hőmérsékleteket.

    Csak ezek után mennék tovább a VGA-ra.
    Egyébként a VGA gyári, deafult beállításokon produkálja a hibát?

    Jevons paradox

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz fradi81 #45965 üzenetére

    FreeSync Monitors | AMD
    Az oldal szerint HDMI és DisplayPort kábelen keresztül is képes 48 és 76Hz között működni a freesync.
    Manuálisan be tudsz állítani 75Hz-t? Ha nem, már az sem OK.
    Gondolom a radeon driver friss és ropogós...
    Monitor driverét feltetted? Biztos, ami biztos. Lehet pont erre van hatása. AOC Q3279VWFD8 31.5 inch monitor | AOC Monitors | AOC Monitors

    Jevons paradox

  • bobalazs

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz fradi81 #45965 üzenetére

    Súgok neked valamit. Nekem ilyen monitorom volt. nvidia gsync demoval https://www.nvidia.com.tr/coolstuff/demos#!/g-sync
    tesztelhető, működik a freesync.
    Egyrészt ha vsync on akkor nem lehet 60 hz.-es az ott nem oké, nem 75 hzen fut a monitor.
    Másrészt, pedig a freesync mellett is fogod látni valamelyik játék mellett a képszakadást/tearinget, ; bekapcsolod a vsyncet és a freesync működni fog vsync helyett/mellett.
    Lásd Abu magyarázata: [link] Nem kell fosni a vsynctől, a freesync miatt a vsync bemeneti késleltetése csökkenni fog elfogadható mértékre. Ennek hosszan utánaolvastam, helyetted is.

    [ Szerkesztve ]

  • Veleczki77

    csendes tag

    válasz TechN7ne #45964 üzenetére

    Én is most vettem FreeSync-es monitort és a Destiny2 High beállításon 75Hz-n tökéletesen fut

  • Destroyer91

    tag

    válasz Veleczki77 #45969 üzenetére

    Most valószínű hülyeséget kérdezek, de Freesync monitoroknál (LG 29UM68-P) kell valamit külön beállítani a driverben, vagy automatán működik a Freesync?
    A régebbi adrenaline-ban volt erre vonatkozó opció, az újnál nem találom. Vagy az Adaptive Sync opció ugyanaz, és ha nem, ezt érdemes bekapcsolni? :))

  • ETOM

    addikt

    válasz Destroyer91 #45970 üzenetére

    "Vagy az Adaptive Sync opció ugyanaz, és ha nem, ezt érdemes bekapcsolni? :))"
    Igen azt kell bekapcsolni, hogy menjen a freesync.

  • TechN7ne

    nagyúr

    válasz Destroyer91 #45970 üzenetére

    Semmit nem kapcsolok be ,én a driver-hez hozzá sem nyúlok.
    Monitoron Freesync on és kész.

    Én a kártyákat sem birizgálom ,semmi alulfesz. vagy húzás ,úgy használom ahogyan a gyártó készítette ,megtanultam az elmúlt 20 év alatt hogy felesleges 1-2% plusz miatt piszkálni amitől néha instabil is lesz a működés.

  • fradi81

    veterán

    Közben megnéztem a windows monitor HZ beállítását ott állítódott el 60-ra ki tudja mióta, a lényeg hogy megszűnt az anomália megy a freesync 75 fps ahogy kell :DDD Mostmár 48-75HZ-et ír ki a driver.

    moto g72, Ninebot d28e

  • thorex

    tag

    Eljött az év vége, úgyhogy itt egy újabb összesítés az AMD-s videókártyám sorozatos crasheiről. (RX590)
    Előzmények:
    Összeraktam kb. 3 éve (inkább 2,5 éve) egy gépet. Egy Sapphire Rx590 8gb Nitro+ videókártya, intel i5 9400F proci, corsair vegeance ddr4 2x 8gb 3000mhz memória, WD 1 TB HDD és WD 500gB SSD és egy Gigabyte Z390 UD alaplap, végül egy 750W Chiftec Photon táp van, valamint win 10 természetesen. Monitor Asus ML229H fullHD-s 75 hz-s (persze a FHD-t csak 60 hz-n tudja).
    A gépház már megvolt Raidmax Aeolus 6 ventis ház (3 be 3 ki).
    A lényeg, hogy játékok közben sokszor crash van. Van, hogy szétszabdalódik a kép, textúrázatlan modellek jelennek meg, esetleg a textúra néhány helyen villog vagy pixelesedik, máskor csak crash a videókártya szoftware-re és így a játékra is, illetve van, amikor mind a kettő jelentkezik. Ekkor hibaüzenetként kapom:
    - a videókártya software időtúllépés miatt kicrashel,
    - windows értesítésben, hogy váratlan rendszerhiba miatt a videókártya szoftware alapértelmezett módba visszaállt.
    Az AMD oldala nem segít csak a kötelező alapokat írja le (nvidia driver a gépen, overclockolva van valami, driver és windows frissítés nem volt meg, táp kevés, nem megfelelő gépigény a játékhoz stb.), de nem azok a problémák.
    Pontosan 1 évvel ezelőtt összeszedtem a "problémás játékokat":
    Destiny 2
    Metro exodus és dlc-i
    Horizon Zero Dawn
    Quake Champion
    Serious Sam 4
    Death Stranding
    Cyberpunk 2077
    Ezeknél többnyire a videókártya egyedi hűtésével (a hőmérséklet nem megy 60°C fölé), továbbá a játékon belüli fix FPS vagy Vsync On segítségeivel javult meg, de volt, hogy ez sem segített.

    Akit esetleg érdekel a tavalyi 44044. hozzászólásnál megtalálhatja.

    Egyetlen egy kommentelő szólt hozzá és próbált segíteni nekem. Neki köszönöm az ötletét, VRAM hibára gyanakodott, de nem az a baja SZERINTEM, ezek a hibák, csak a játék nagyobb teljesítmény esetén kb. 15-30 perctől, alacsonyabbak esetén pedig akár 1-2-3 óra összefüggő játékidő után jelentkeznek. Vannak játékok, amelynél nem is jön elő semmilyen probléma, utóbbiakra példák, amivel 2020-ban játszottam
    Path of Exile (max. grafi alapból)
    Ori and the Will'O'Wisp (max. grafi alapból)
    Doom Eternal (autodetektált grafi)
    Die Young (max. grafi alapból)
    PUBG lite (max. grafi alapból)
    Wolcen: Lords of Mayhem (max. grafi alapból)

    Mielőtt a részletezés kezdődne, a fontosabb dolgok:
    Minden játék, ahogy tavaly is és most is, az SSD-re lett telepítve, és mindig volt legalább 100 GB szabad hely az SSD-n. NEM volt overclockolva bármi is, a windows és a videókari software mindig a legfrissebb volt. Bármilyen játék esetén az FPS értékét a videókártya software-vel, a játékon belüli FPS mérővel, illetve Bandicam programmal mértem. A hőmérsékletet pedig a videókártya software-rel, illetve CPUID-dal, később a HWinfo64-gyel mértem.
    A gép 1-2 havonta rendszeresen takarítva van. A játékok közben nem fut semmilyen más program a háttérben.

    Ebben az évben "tesztelt" játékok:
    1. Quake Champion: ezt a játékot még tavaly teszteltem, de ezzel a játékkal még most is játszok, és így High-n, fix 120 fps-re állítva, csak továbbra is nagyritkán crash-sel az AMD szoftware. Bár év eleje óta néha fehér villanások vannak a játékban. A kedvencem, ha frissítem a driver-t akkor 2-3 meccs után kötelezően ki kell fagynia. Ez zseniális.
    2. Cyberpunk 2077 (1.06): még nagyjából az év elején a folyamatos patchek után nézegettem a játékot FHD ultrán (persze driver frissítések mellett). Most már abszolút nem működik az egyedi hűtés, mert akkor kb. 30 perc után mindig kifagy a videókártya szoftware, így a játék is, de a kép nem esik szét. Viszont, ha nem állítgatom a kártyát, hanem alapértelmezetten hagyom, akkor szépen a kép szétesik. Bizonyos helyeken eltűnnek a grafikai elemek stb. Ilyenkor vagy kifagy vagy megy tovább és egy távolabbi részre, ha elmész, majd visszajössz lehet megjavul a kép.
    Továbbá teszteltem még az AMD fieldity-t a játékban. Ultra grafin statikus 90%-n nyertem vele extra fps-eket, és a kép sem lett csúnyább észrevehetően, de 30 perc után ugyanúgy kifagyott a játék.
    3. Subnautica Below Zero: Egy dolgot állítottam a játékban azt, hogy TAA legyen, mert FXAA-n volt. A játék ment is szépen aztán egyszer csak crash a szoftware-re, így a game is kifagyott. Ezt megcsinálta kb. 6-szor (5 óra játékidőn belül), és utána lehetett vele játszani crash nélkül (a teljes 20 órás játékidőben). Lehet, hogy "okos" videókártyák, bár az is igaz, hogy azután sűrűbben mentettem (ez lehet, hogy számított? :F ).
    4. Rage 2 és dlc-i: Ezt a játékot még a régi gépemen játszottam először, akkor az inventoryba és a fejlesztésekbe lépve mindig kifagyott a játék (Low grafin kellett játszani. Kevés volt a videókártya memóriája is többek között).
    Most teszteltem a játékot és egyből High/Ultra grafin indult. Két dolgot állítottam a Blur-t és Vsync-t, hogy off. A játék szép is volt amilyennek kell lennie, de néhány videó és harc után a monitoron fekete körök jelentek meg szép négyzetrácsos mintázatban. Ekkor újraindítottam a gémet és jó lett. Majd amint kiértem az open world részére, a kanyonos résznél már villogtak is a hegyek egy-egy részei, és a textúrájuk máshol jelent meg darabokban. A kisebb bázisharcok közben minden rendben volt. A játék amúgy 70 FPS-sel ment. Talán segített volna a Vsync on, de letöröltem a játékot sürgős helyhiány miatt.
    Itt akartam képet készíteni, de csak fekete képernyő lett, nem tudom miért.
    5. Serious Sam 4: Gondoltam teszek vele még egy próbát magasabb grafin a patch-es verziójával. Először beállítottam mindent High-ra és DX12-t (mert alapból nem az volt) és a tesztelőjében teszteltem, hogy hány FPS-m van. Azt írta, hogy kb. 75, akkor a beállítottam fix 60-ra és csodás volt. Nem esett szét a kép, működött a játék. Ezután kb. 20 perc múlva kifagyott a szotware, így a game is.
    6-7-8-9. Breathedge & Spellforce 3 és dlc-i & Lust for Darkness & Lust from beyond: Nem állítottam semmit sem a grafin, alapból maxon volt minden. Nem volt sem széteső kép sem grafika, továbbá crash sem történt. A Lust from beyond esetében azért 70 °C felett volt a kártya.

    Továbbra is kutattam a neten mit javasolnak, amivel ez megszűnik.
    youtube-n 100%, hogy működik videókban:
    - Valaki mondta, hogy a gép energiagazdálkodásában külön a PCI-s csatlakozót (amiben a videókari van), arra engedélyezzünk normális ellátást.
    - Valaki más szerint a videókártya procija rosszul van beállítva, mert a max érték már overclock-s max. Vagyis a max-ra állítsuk be azt, ami a gyártó oldalán van alap órajelként (ez kb. 10%-s teljesítménycsökkenést jelent, ami elvileg nem észrevehető). Ezt vagy egyesével átírod az értékeket, vagy mindet egyszerre veszed le egy százalékos csúszka segítségével, vagy csak az utolsó két értéket állítod.
    - Mások szerint pedig ugyanazt a frekvencia értéket kell beállítani a GPU-ra, mert ahogy a 7 rész között vált (kisebbről nagyobbra vagy fordítva), így crash keletkezik és ezzel ki lehet küszöbölni.
    - Volt olyan aki azt állította, hogy valamelyik 1 évvel ezelőtti szoftware-t kell felrakni, és nem szabad frissíteni, majd annál kell próbálkozni az előző trükkökkel, de ha valamilyen új játékkal akarsz játszani, hát így jártál.
    - Olyan is volt, aki szerint az adrenalyn software el van átkozva, ezért le kell törölni mindent, ami a software-rel kapcsolatos és amikor újratelepítjük magát a software ne telepítsük fel, csak a driver frissitést, és úgy jó lesz.
    - Végül olyan is volt, aki azt mondta, hogy az egész csak rémhírterjesztés és nincs is ilyen probléma.
    - (innen szedtem az egyedi hűtést is, csak azt már tavalyról ismertem)

    Ezeket kipróbáltam a Cyberpunk 2077-n (1.06):
    - Az energiagazdálkodásossal semmi nem történt ugyanaz, mint volt. Ehhez szokott még párosulni az áramfelvételi korlát állítása is, de úgy sem történt semmi sem
    - Az órajel állítgatással a játékban ugyan a kép nem esett vagy szabdalódott szét, és úgy tűnt, működni is fog a dolog, de sajnos 30 perc környékén jött is a crash a szoftware-re, ami a játék fagyását is eredményezte.
    - Az egyforma frekvenciát Én személy szerint nem ajánlom, nekem újraindította a gépet és visszaállított mindent alapra.
    - Úgy voltam vele, hogy nem fogom letörölni és valami régi verziót felrakni. Azt még elhiszem, hogy az egyik nem jó, de nehogy már az új verziók mind rosszak. Ahogy a hozzászólásokat olvasgattam amúgy ez sem megoldás.
    - Sajnos nekem szükségem van a software-re. Persze a hozzászólásokban itt is kiderült, hogy ettől még nem fog működni.

    További próbálkozások saját ötletekkel:
    - Az AMD fórumja: több ezzel kapcsolatos téma és kérdés is van, továbbá ezek az előbbi ötletek is le vannak írva. Én is kérdeztem, hogy mitől lehet, de nem kaptam választ, csak like-olták a panaszkodásaimat. A kedvenc topic-m: amióta RX590-m van azóta crash-elnek a játékok című topic.
    - Benchmark-okat is néztem, nem mutatott semmi problémát.
    - Próbáltam naplózni, mert az AMD szoftware-ben van erre lehetőség. Ha viszont crash-el a szoftware, akkor a naplózási adatok is elvesznek.
    - Az AMD szoftware-n belül van egy stressz teszt. Azt is próbáltam, nem hozott eredményt.
    - Melegedés: Gondoltam hátha nem is a videókártya miatt van, hanem valami más mondjuk a proci vagy az ssd túlmelegszik. Ezt a CPUID progival nézegettem, de nem véltem felfedezni semmit sem, ami kiugróérték lenne.
    - Integrált videókártya: Gondoltam arra is, hogy az előző procimban volt integrált GPU a procival és jó volt. Most, hogy nincs benne (I5 9400F) probléma van a videókarival. Ennek próbáltam utánanézni, de nem nagyon találtam hasznos infót, csak annyit, ha van videókártyád nem baj, hogy nincs a prociban integrált.
    - A Sapphire videókártyának van egy szoftware-e a TRIXX (ez hasonló, mint a GPU tweak vagy az Afterburner). Ezt még tavaly raktam fel, ugyanúgy crashek voltak bár nem futtatam a háttérben a progit. Majd egy évvel később frissítettem a TRIXX driverét. A frissítés után crashelt a videókártya szoftware-e. Ehhez hasonló volt, amikor felraktam a Cyberlink 20-s PowerDVD-t, ekkor a program első indításánál kaptam videókártya szoftware crash-t. Próbáltam úgy is, hogy a TRIXX futott a háttérben játékok esetén, de ugyanúgy crash volt. A részletes hardware monitor menüben pedig semmi szokatlan nincs, egyszerűen ahogy a crash van a GPU Load és a Memory Controller Load százalékos értékek leesnek kb. 0-ra.
    - Gondoltam kipróbálom a RivaTuner-t is, de fórumokon, ahol elvileg nálam hozzábbértőek vannak/voltak, arra jutottam, ha van G- vagy Freesync-s monitorod, akkor nem kell RivaTuner.
    - Vettem egy jobb monitort hátha.

    Az új monitor és játéktesztek:
    A monitor egy LG UltraGear 24GN600B FHD-s 144hz-s Freesync támogatással. A régi monitoromhoz egy HDMI-DVI csatlakozó kábel volt, most ehhez egy displayport kábelt kaptam (a kábel típusa és a portok megfelelőek)
    A Cyberpunk 2077, Rage 2 és DLC-i, Quake Champions, és Serious Sam 4 játékok esetében ezzel a monitorral (freesync on, illetve extented sync használatával) többnyire megszűntek a képszétesési, szabdalódási, villódzási problémák, és nyilván fluidosabb képet is kaptam.
    A játékoknál a következők történtek simán vagy egyedi hűtéssel, fps korlátok nélkül és természetesen Vsync off:
    - Rage 2 és DLC-i: Első indításnál az új monitorral, nem esett szét a kép, de a játék crashel-t ugyanúgy. Ekkor egyedi hűtéssel is megpróbáltam és nem crahel-t ki a játék. Néha, pár óra után ronda színű villódzó textúrák, illetve pixeles tárgyak jelentek meg, aminek a következménye crash. (ilyen volt a serious sam eseténben is a régi monitoron, csak az intenzívebb volt, és 15-30 perc után jelentkezett). Majd néhány órányi nem összefüggő játékidő után, már nem segített a hűtés sem és 5-10 percenként crash-t kaptam széteső grafival.
    Eztúan észrevettem a játék beállításánál a képfrissítési ráta (refresh rate) a játékban 60-n volt, ezt 144-re állítva tökéletesen működött a játék, és nem crash-elt vagy esett szét a kép többé, még hűtést sem kell alkalmazni.
    - Cyberpunk 2077 (1.12): Először simán crashelt, de egyedi hűtéssel már NEM crashel-t a game a szokásos idő után, még bő 1 óra után sem, de ekkor már a kép egy kicsit "holografikusan villódzott", ahogyan a lenti kép is mutatja, de ezt a taljara értsétek, ami felett néhány cm-rel jelenik meg egy a képen látható jelenség

    - Quake Champions: azért néha egy-két villanás előfordul, de a monitorváltás után kb. 1 hónapig nem crashelt, azután a szokásos ritka crash következett (kb 1-2 havonta 1 crash). A windows és steam frissítések után további crashek lettek, volt hogy 2 is volt egymás után. Ettől függetlenül már Ultra beállításokkal játszom, amióta az új monitor van. Itt továbbá érdekes, hogy egy-egy meccs alatt a videókari 70°C-ig melegszik fel majd, ha vége és a menüben vagyok újra, akkor visszahűl 60°C-ra. (Ezt csak azért írtam le, mert más játéknál lesz, hogy már a menüben is 70°C, vagy éppen, hogy a játékban sem fog felmenni a hőfok 70°C-re)
    - Serious Sam 4: Először crashelt ugyanúgy, mint eddig, de egyedi hűtéssel több mint 1 órát játszottam vele high beállításon, nem crashelt, de a textúrák a gyorsabb fordulás esetén 40-50 perc után néhány helyen pacásan jelentek meg, és utólagosan lettek részletgazdagok.

    További játékok az új monitorral:
    - Bright Memory "demo" :F : ez egy elég rövid játék, de így is sikerült neki crashelnie, bár igaz egy kicsit feljebb vettem a grafit, fxaa high-ra (a normálról) és az aniozotropikus szűrést 4x-ről 8x-re (a 16x-t is vinnie kellene). Így az FPS 70-80 körül volt. A játék két harc után fagyott és crashelt, előtte hírtelen forduláskor pixeles volt néhány helyen a textúra. Ekkor egyből már egyedi hűtést állítottam és visszarakatam 4x-re kb 80 fps lett. Így már nem volt textúraprobléma sem crash (bár lehet hűtés nélkül is működött volna), és végig lehetett játszani ezt a rövid játékot.
    - Prey Mooncrash: a játék medium grafin indult, majd feljebb vettem very high-ra. Így kb. 35 fps-m lett. Egyszersem volt crash, vagy szétesett grafika, tökéletesen működött a játék, egyedi hűtés sem kellett. A hőfok nem ment 65°C fölé.
    - Little Nightmare és dlc-i: elindításkor minden ultrán volt, így nem állítottam semmit sem. Kb. 140 fps-m volt. Egyszersem volt crash, vagy szétesett grafika, tökéletesen működött a játék. Azért érdekes volt, hogy a videókari stabil 70-75°C-n működött (akkor elvileg a magasabb hőfok (70°C) sem probléma? De akkor más játéknál mégis miért kell/kellett használni a hűtést, miért működtek úgy azok?).
    - Little Nightmare 2: a játék high grafin indult. Először nem állítottam semmit sem a grafin, így kb 140 fps-m volt. A kártya ugyanúgy 70-75 °C volt. Nem volt crash bár igaz 1-1,5 óránál többet nem játszottam vele. Ezután átállítottam a grafit ultrára, így kb. 120 fps-m lett. Ekkor a kártya hőfoka akár 80 °C-ra is felment, így sem volt crash, nem alkalmaztam hűtést.
    - Chernobylite: a játék alapból ultra grafin indult. Nem állítottam rajta semmit sem csak a blur-t off-ra és a fps korlátot 144-re a 60-ról. A tesztelőjében teszteltem, hogy hány FPS-m van. Azt írta, hogy kb. 60. A játékban az elején kemény fps drop-ok voltak (10-15 fps), de a prológ után ment rendesen kb. 40-90 fps között. A videókari itt is stabil 70-75°C-n működött. Amikor 2-2,5 órát egyhuzamban játszottam vele, akkor crasht kaptam a driverre. Ezután pedig már 1 óra után is. Ekkor állítottam is a hűtést, úgy már nem crashelt ki játék a teljes végigjátszás alatt. Érdekességképpen ennél a videókari frissitésnél a következőt olvastam, "Known Issus: Driver timeouts may be experienced while playing a game some AMD Graphics products such as Radeon™ RX 500 Series Graphics", Tehát elvileg tudnak róla DE...
    - The Ascent: a játék alapból ultrán indult, de DX11-gyel, így átállítottam a DX12-re, illetve a szokásos blurt off-ra. A játékban 50-60 fps volt, de ha a városban vagyok akkor előfordult, hogy csak 40 fps volt. A videókártya crash 1 óra után jött is, közben a kártya végig 80°C-n ment. Ezután egyedi hűtést alkalmaztam. A hűtéssel nem crashelt, de folyamatos 2 óra játék után az apróbb szemét tárgyak villogni kezdtek és a grafikájuk is kezdett szétesni. Próbáltam DX11-gyel is, csak néhány plusz fps-t kaptam, de ugyanaz a végeredmény lett.
    Itt próbáltam ki először a TRIXX boost-t, ami kisebb felbontású képet tesz ki FHD-re, mondjunk 80%-kal kisebbet. Ezzel tehermentesítve a videókártyát. Ekkor azért érdemes még bekapcsolni a képélesítést, mert ez segíti, hogy a "rontott" kép "szebb" legyen. Nagyon tetszett, hogy a TRIXX és a Radeon software összehangban volt (ahogy az egyiket állítottam a másikban is megjelent). Sajnos ekkor is jött a crash kb. 10 perc alatt miközben ugyanúgy 80°C-ra felmentt a hőfok (azt akartam elérni, mint más játéknál, hogy ne kelljen hűteni).
    A patch után a játék már ugyanilyen beállítások mellett 70-75 °C volt, és nem crashelt, bár akkor csak 30-45 percet játszottam vele.
    - The Shore: Alapból maxon indult, nem állítottam a grafin. A játék nem crashelt.
    - Succubus: Alapból maxon indult, nem állítottam a grafin. A játék csak 1 alkalommal crashelt a videókártya miatt, akkor is a vége felé. Azután többször is kaptam crast, de az a játék miatt volt (vagyis a videókártya software-re nem írt ki semmit).
    - Doom Ancient Gods: Alapból High-n idult, csak a blur-t kapcsoltam ki. 120-140 fps volt a játék közben. A játék 10-15 perc után fagyott majd a videókártya crash-t kapott közben 75°C volt a kártya. Ezután hűtéssel már ment is, az Ancient Gods part 2 utolsó pályáig, majd ott DUPLA crash volt. Először a játék, majd a program az asztalon mégegyszer. A bossfight közben 3x fagyás volt 5 perc alatt. Először a játékban, majd a játék újraindításának pillanatában (még mielőtt bejött volna), azután ismét a játékban.
    Érdekes Doom Eternalban soha nem fagyott le, lépett ki, illetve hűteni sem kellett.

    További ötletelés és keresgélés:
    - A HWinfo-t javasolták a részletesebb hőfok figyelésekre és tényleg jobb. Később erre tértem át, de így sem derült ki semmi sem, csak annyi, hogy a videókari melegszik, de van, hogy nem és úgy is crash van. (Ezt az AMD software és a CPUID is megmondta)
    - További javaslat volt, hogy frissíteni kell a monitor frimware-jét (bár új monitornál). Megtettem, ugyanúgy crashek voltak.
    - Volt, aki táphibára gyanakodott. Nálam, akkor az ÖSSZES játéknál kellene csinálnia, nem csak azoknál.
    - Olyan is volt, aki újrapasztáztatta a videókártyát, mert úgy gondolata ettől lesz jobb a kártya, de nem. Így ezt Én nem csináltam.
    - Volt olyan javaslat is, hogy bios frissités kell, meg újra kell rakni a windows-t (utóbbi nagyon 2000-s évek, bár tényleg van, hogy működik). Amikor megvettem a gépet 1-2 hónap után meg is jelent az első probléma a Destiny 2-ben, mivel a hűtéssel megoldódott a probléma, illetve szinte csak azzal játszottam, így nem foglalkoztam vele. Ha ki is próbáltam mást, akkor az nem crashelt vagy ha igen, csak betudtam annak a játéknak a hibájának. Lényegében akkor "friss" volt a gép, elvileg minden aktuális volt rajta. A másik 5-6 évig volt a régi gépem, annál sem csináltam soha újratelepítést, sem bios frissitést, újrapasztázást sem, és még a windows 7-t sem frissítettem soha, még is működött, csak a csere előtt már az új játékok nem futottak rajta rendesen magas grafival többnyire a kevés (2 gb) VRAM miatt.

    Konkúlzió:
    Ennyi idő alatt sem értem mitől, és miért működik vagy nem működik ez a vidókártya. A videókártyák aktuális árait néztem a neten, és óriási meglepetés ért, hogy egy RX 580 2021.04-re 260.000 ft-ba kerül, ÉN meg annó 90.000-t is soknak tartottam az RX590-ért, és decemberre meg 320.000 ft egy 580-s :( . Ezt a kártyát 2k gamingnek állították be az AMD oldalán, biztosan a 8gb vram miatt, de mindenki tudja, hogy arra nem való, max csak low grafin. Ha 2k-ban akarsz játszani ultrán, inkább vegyél egy drágább kártyát. Külföldi fórumokon olvasva a fent említett crashek a leggyakrabban az RX 400-500-s szériáknál van, de még a vega kártyáknál és az 5000-s szériáknál is előfordul ez a jelenség. Ettől függetlenül szerintem a játékcrashek EGY RÉSZE, aminél a videókártya is crashel, csak játékoptimalizálatlanságból adódik. A másik része (a nagyobbik) pedig ténylegesen a kártya miatt van.
    A kártya úgy tűnik nem bírja a "HOSSZAN" tartó (ez bizonyos játékoknál több mint 1 óra még más esetén csak 20-30 perc) "NAGY" (FHD ultra/very high beállítású) megterhelést, és szerintem a DX12-vel is van baja. Pedig emiatt vettem, hogy FHD ultrán tudjak játszani. Az is igaznak bizonyult, hogy ha 70 vagy magasabb °C-n működik ilyen beállítások és időtartam mellett akkor gyakoriak lesznek a crash-k. Ezért erőteljesebb hűtés szükségessé válhat, de van kivétel. Ha hűtjük a crash előjöveltele később lesz várható (1 óra helyett 2 óra után) vagy nem is fog jelentkezni. Ha nincs freesync-s monitorod, illetve nem displayport-n vagy hdmi-n küldöd át a jelet, akkor grafikai hibáid IS gyakran lehetnek. Szóval érdemes egy ilyen monitort beszerezni és így elvileg nem lesz grafikai hiba a játékban. Ha nem akkor meg Vsync on vagy korlátolt fps szükséges (lásd a tavalyi game-ket).Az is nagyjából igaz, hogy a 2019-18 évi és az előtti játékok esetén ritkábban vagy szinte nem is crashel, illetve hűteni sem kell, de csak az új monitorral (lásd: Prey Mooncrash, Rage 2 ellenpéldában Destiny 2 (csak hűtéssel), vagy Metro Exodus bár tesszaláció nélkül ez utóbbi jó). A 2020-21-s játékoknál szinte majdnem mindegyiknél melegszik és/vagy crashel.
    További érdekességek:
    - a játékokból való kilépés után az AMD szoftware, a CPUID és a HWinfo is szinte rögtön azt mutatja, hogy a magas hőfokról 1-2 perc alatt hűtés nélkül visszahűl a kártya 70 °C-ról 35 °C körülire.
    - Volt amikor egy programba (cyberlink powerdvd) vagy csak simán egy film vagy kép megnyitásánál is crashelhet minden ok nélkül. Olyan is volt, hogy a telefonomról akartam képet átrakni a gépre és crashelt egyet a videókari software. Ezek persze annyira ritkák, hogy évente 1-2 van belőlük.
    - Később figyeltem meg ugyan, de a szoftware-el együtt többször crashel az egerem (Roccat KoneXTD) szoftware-e is. Ezt is frissítettem hátha, de nem lett változás.

    Végső megjegyzés:
    A játéktesztek persze nem teljesértékűek, mert egy aktuális videókártya drivernél és windows frissítésnél vannak tesztelve általában a játék megjelenésekor, a hónapok előrehaladásával újabb videókártya driverek jönnek, és a játékhoz is patchek, a windowshoz frissítés. Addigra lehet már a játékot végig is viszem, így a frissebb verziónál már nem tesztelem le. Persze a fent felsorolt játékok közül van pár, ami "régebbi", vagyis patchelt és van új driver meg windows frissítés is, mégis volt vele probléma, még a frissebb verzióval is. A tesztek még azért sem tökéletesek, mert nincs összehasnolítási alap, mondjuk egy ugyanilyen videókártya, vagy valami hasonló, amivel össze lehetne vetni. Ennek oka pedig a túl drága videókártyák és az, hogy ennyire már nem akarok foglalkozni ezzel. Legszívesebben lecserélném, de ilyen árak mellett mire?... és az is nyilvánvaló, hogy ettől jóval jobb teljesítményűt vennék.

    KÖSZÖNÖM, HA VÉGIGOLVASTAD :R :R :R
    BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDENKINEK!!!

    [ Szerkesztve ]

  • paprobert

    senior tag

    válasz thorex #45974 üzenetére

    1. A szoftvert 100%-ban ki tudod zárni, ha linux, pl. ubuntu alatt kipróbálsz 1-2 gépigényes játékot. A Steam elérhető, ha ott is crash van pár óra alatt, akkor szinte biztos hogy hardveres a gond.

    2. Valamilyen rejtett túlhevülést (pl VRM, amiben nincs hődióda) feljebb tekert ventilátorral, gépházról levett oldallapokkal tudod tesztelni.

    3. Ha használtan vetted a kártyát, meglehet hogy mókolt BIOS fut rajta. A jelenleginek lementése, Techpowerup-ról a hozzá tartozó eredeti BIOS felflashelése segíthet. Ha gyári, bolti a kártya, akkor ez a tanács tárgytalan.

    4. Véletlenszerű crash-ek elsőszámú gyanúsítottja mindig a RAM, aztán az SSD, aztán az alaplap, aztán a CPU. Hiába márkás a RAM-od, nincs ECC, vagyis elég néhány bitflip a furcsaságokhoz. XMP kikapcsolásával tesztelnék.

    [ Szerkesztve ]

    640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

  • bobalazs

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz thorex #45974 üzenetére

    Ez jó hosszú írás. Látom már második éve írod ilyentájt. Rage 2 bugos, textúra villogásra lehet számolni ezeknél a kártyáknál. Subnautica kiváló táptalaj grafikus kártya tesztelésre, ha nem kóser, stabil valami ott egyből kibukik. Én azzal teszteltem overclockot.
    Mindenképpen próbálkoznék órajel variációkkal, esetleg ha az se segít és ilyen vállalkozó kedvű vagy, gyári bioson átírni az időzítéseket a memórián, ám ami még egyszerűbb, bányász biost ráflesselni, a nitrohoz valót. atikmdagpatchel fog csak így menni a driver. Így csak a gpu órajeleket kell átirnod elfogadható értékre (ezeket rendszerint alacsonyabb órajelen járatják stabilitás miatt, így azt átírva, gyári vagy aközeli, kicsit alacsonyabb értékre állítani. Alulfeszelést nem tudom hogy akarod e, én nem írnám bele a biosba, inkább azt overdriventool lal állítanám, megfelelő tesztelés mellett.)
    Mindemellett találkoztam már olyan Polaris kártyával is, ami nulla módosítást engedélyezett mert csonttá fagyott.

    [ Szerkesztve ]

  • TechN7ne

    nagyúr

    válasz thorex #45974 üzenetére

    És mind egy darab kártyával történt...

    AZ biztos ,hogy elég türelmes vagy ,pedig már a kezdeteknél rájöhettél volna ,hogy selejt a vga-d.

  • Speed®

    HARDVERAPRÓD

    válasz thorex #45974 üzenetére

    Add el, az árából simán lősz 1070et, problem 2x solved.

  • ETOM

    addikt

    válasz Speed® #45978 üzenetére

    Az azért baj lehet ha az új tulajnál is csinálja. Ki kellene próbálni másik amd kártyával a gépet.

    [ Szerkesztve ]

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz paprobert #45975 üzenetére

    +1
    És egyben ide is válasz: #45974 thorex

    Szinte biztos, hogy nem szoftveres.
    +
    Feltételezésem szerint nem a VRAM hibája. Ha az lenne, akkor kisebb/nagyobb random képi szeméttel/hibával találkozhatnánk. A hiba viszont feltűnően konzisztens és objektumok kiterjedtségű.

    Ilyen jellegű hibával akkor találkoztam, mikor a GPU nem futott stabilan, hibamentesen.
    (Nálam a jelenség az volt ilyen ebben az esetben hogy 1-1 textúra/objektumok/felület elszíneződött, minden más viszont hibamentesen nézett ki.)
    Hasonló anomáliák feltételezésem szerint azért ismétlődnek, mert eleve a GPU küldött rossz adatokat a VRAM-ba, majd azokat több obejktumra visszaolvassa, ezért ismétlődik meg ugyan az a hiba konzisztensen. A VRAM pedig "pacekol" :DDD tárolja a hibásan generált adatokat.
    A hiba ott keresendő szerintem, hogy a GPU bizonyos része nem bírja a tempót vagy túl van melegedve.
    A hiba kinézetének a különbözősége az ő és én esetemben pedig az, hogy egyik másik chipletnek, melyik területe a gyenge láncszem a stabilitásban. Mindegyiknél más és más lehet ez a terület.
    Nálam elszíneződtek az objektumok, nála meg fekete-átlátszó.

    A lényeg, hogy ez erősen esélyes GPU nem pedig VRAM.

    + Gyári BIOS kell, de nem a netről, hanem a gyártó supportjától.
    + Tesztelni lehet hogy ezután defaulton stabil-e és megfelelőek-e a hőmérsékletek.
    Könnyen lehet, hogy nem szellőzik elég jól a rendszer. De az is előfordulhat, hogy GPu chipen nem megfelelő a hűtés. Szóval ha defaulton nem stabil, akkor VGA szétszed és a hűtést ellenőriz: illeszkedés, egyenetlenségek. Ha már szétszedi, újrapasztáz.
    + Ha ezek sem segítenek, akkor már gyárilag szar volt a kártya és lehet undervoltolni, hogy életben tartsa.

    Jevons paradox

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz ETOM #45979 üzenetére

    Ez az eladó tisztességén múlik, hogy a hiba ismertetésével adja-e el csökkentett értéken és más szórakozik vele vagy elhallgatja.
    De látom nálad is először a magyar reflexek indultak be, hogy tartani kell az eladói korrektésgtől. Nálam is ez volt az első gondolat.... :DDD
    De szerencsére azért javul a piac. A másik pedig, hogy a user errort könnyen az eladóra foghatjuk, szóval ezek sosem egyszerű kérdések.... A legjobb mindig a személes adás-vétel.
    ilyen értékű kártyánál pedig szerintem már nem érdemes spórolni az időn és pénzen, hogy ne személyesen legyen lebonyolítva. szvsz

    Jevons paradox

  • Speed®

    HARDVERAPRÓD

    válasz ETOM #45979 üzenetére

    Őszintén, jelen helyzetben 99%, hogy csákány lenne belőle, ott meg úgyis modBIOS kerül rá, ami szinte biztosan megoldja a gondot. Nyilván, a tákékoztatás és a próbagarancia alap, de ebben a formában én már rég léptem volna, míg van rá opció.

  • thorex

    tag

    Hali!

    Köszönöm az ötleteket, segítségeket.
    Valóban nem írtam, de eredetit vettem, akkor még olcsó volt (90.000ft). Kb. 1 év után észleltem, hogy valami nem stimmel főként az új játékoknál (2020). De megpróbáltam a videókártya szoftwarében meg a játékban beállítani, hogy jó legyen, és többnyire sikerült, mert tudtam játszani, volt hogy akár 4 órát is egyhuzamban pl.: Cyberpunk 2077 FHD ultrán, vagy Horizon Zero Dawn-t hasonló mennyiségben. Illetve volt olyan játék is, ahol semmi probléma sem volt.
    Gondoltam rá, hogy garanciásan vissza kellene küldeni, de nekem 1 nap asztali gép nélkül is "érvágás" :DDD , valamint nagyon sok visszajelzés is volt, hogy ez gyermekbetegség ezeknél a kártyáknál, és így meg kell szexuálizálni :DD a kártyát, hogy működjön.
    Lehet a GPU nem bírja a tempót a melegedés miatt, és ezért működik, hogyha hűtöm. De erre is van kivétel. :D
    Órajelállítgatást inkább nem... próbálkoztam vele, javaslatok alapján, de vagy nem történt érdemi változás, vagy restartolt a gép. Többszöri restart után inkább felhagytam vele. :N
    Undervoltot is próbáltam még tavaly, de nem hozott eredményt.
    Rage 2-ben végül megszüntek a grafikai bugok ultrán az új monitorral, és a refresh rate 60-ról 144-re állítása után, olyan szinten, hogy nem kellet a videókarihoz nyúlni, hűtés miatt, és nem is melegedett.
    Nem lehet 1070-1080-t venni, csak használtan találtam, sőt ha jól láttam már 2070-t és 2080-t sem :F (árukereső alapján) ... Soha nem veszek használtan gépi alkatrészt.
    Ha vennék újat akkor legalább 3080, vagy 6900 xt-t. Ezek alább nem nagyon mennék, mert ha új akkor már legyen benne RT :D :D :D

    Van olyan a hozzászólásokban melyek hasznosak, és még érdemes csekkolnom, illetve van még egy-két saját ötletem nekem is, de ahhoz kellene valamilyen új játék, de számomra csak februárban lesznek. Ha sikerül megoldani a TI vagy a saját ötletemmel, akkor visszatérek... :DDD
    BUÉK!

  • --HARDCORE--

    senior tag

    Halljátok, ezt a BIOS turkálást felejthetitek el.
    Semmit nem lehet állítani a BIOS-ban. Hiába van beflashelve, a driver előtt kapott patchet, nem is jelez már checksum errort, akkor se állít semmit ez a flashelés. (igen el van mentve, mégsem azzal a beállítással megy, hanem állandóan a teljes gyári sz@r beállítással)
    Nem húzni visszavenni szeretném, a ventiket meg nem állva hagyni, hanem mindíg pörgetni.

    Konkrétan ez az RX480 úgy került ide hogy a(z) Unitiy enginet használó játékok alatt lehal a kártya.
    Ez így is van, amíg MSI Afterburnerrel 1200-ra vissza nem veszem a GPU órajelét.
    Onnantól kezdve megszűnnek a gondok.
    Minden más terhelés 1414MHz-en is napokig fut rögöhve.

    Csatlakozz a ReVoluthoz, ne fizess a semmiért a magyar bankoknak! ___Üdv.: Zsolt___ R.I.P. Ivett!

  • --HARDCORE--

    senior tag

    válasz --HARDCORE-- #45984 üzenetére

    Érdekes, hogy a program lefutása után restartolt, és 1310MHz-en indult el a GPU.
    Aztán egy teljes leállítás után most 1266MHz-en.
    De a ventik még mindíg csak 55 fok felett kapcsolnak be. :F

    Csatlakozz a ReVoluthoz, ne fizess a semmiért a magyar bankoknak! ___Üdv.: Zsolt___ R.I.P. Ivett!

  • negro

    őstag

    Hello. Van ertelme egy eleve OC-es Sapphire RX 580 nitro+ 8gb -ot huzni egy keveset meg de fesz emeles nelkul? Kivancsisagbol kiprobaltam 1450/2100-on elsore. Ezek a Limited illetve a Special Edition orajelei. Szoval tulzasokba nem akarok esni de ezekbe Polaris 20 XTR -van nem XTX. Nem tudom van-e jelentosege... Egy ora Metro Exodus gond nelkul ment. Zart hazban(hangszigetelt) 77 fokig ment fel. De mivel arany arban vannak a VGA-ak nem igen szeretnem kockaztatni, h elszaljon.

    ''A kreativitás kulcsa abban rejlik, hogy tudod, hogy rejtsd el forrásaid''

  • Veleczki77

    csendes tag

    válasz --HARDCORE-- #45984 üzenetére

    Ha a Radeonban létrehozol egy saját profilt kézi beállításokkal és lemented, betöltés után alapból nem állnak le a ventik. Nekem is át kellett írni az xml profilt hogy ne menjenek folyamatosan....

  • varmi2

    nagyúr

    válasz negro #45986 üzenetére

    Nincs értelme. +50-100Mhz szerinted mennyit jelent fps-ben? 0,2 fps, ez számít valamit? Nem.
    Ezeket a kártyákat nem húzni szoktuk, hanem a gpu feszültséget csökkenteni. Hohy hüvösebb legyen.

    Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

  • bobalazs

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz --HARDCORE-- #45984 üzenetére

    Bugos szar a windózod. Felülírja a gyári bios beli beállítást.
    NÉzd meg a program mit mond, ez nem hazudik neked.

  • bobalazs

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz varmi2 #45988 üzenetére

    Egy jó +100 Mhz hozhat átlag 4-5 fpst is 1080p-ben.
    A fogyasztás viszont ilyenkor megnő, meg a kártya igénybevétele is. Mindenki döntse el hogy neki megéri e.

  • negro

    őstag

    válasz varmi2 #45988 üzenetére

    Alapon nem is megy a venti es igy 32-36 fok kozt operal mindig. Raadasul egy hangszigetelt hazban. En ilyen alul feszelesekkel nem szorakozok egy gyarilag OC-es kartyanal. A kerdes az, hogy 3% gpu es 5% mem oraje emeles (mar a nitro 1411/2000 -hoz kepest) jar e bemilyen kockazattal? Nem is az atlag FPS miatt... ebbol en mar kinottem. Nem tud erdekelni, hogy 56 v 60 v 65 az atlag. A minimum fps a lenyeg.

    ''A kreativitás kulcsa abban rejlik, hogy tudod, hogy rejtsd el forrásaid''

  • varmi2

    nagyúr

    válasz negro #45991 üzenetére

    Ha nem érdekel az fps szám, akkor minek húzol rajta? Értelmetlen. A fesz csökkentésnek több előnye is van. Minél alacsonyabb a max hőfok és az alapjárat közötti különbség, annál hosszabb életű lesz a kártya. Ha nem érdekel az fps mennyisége, akkor ne húzd, felesleges, inkább feszeld alul, akkor tovább bírja majd.

    Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

  • negro

    őstag

    válasz bobalazs #45993 üzenetére

    Ritkan jatszok mar utobbi 7-8 evben. Ezt a kartyat is csak azert vettem ~2,5 eve mert meghalt anno a 6950-em. Viszont azota vettem 4k-as monitort, mi tobb DX11-ben probaltam ki barmit is mivel win7sp1-et hasznaltan evekig mert atom stabil rendszer volt. De mivel meghalt a rendszer SSD-em, el jott az ideje win10pro nak, DX12 es megneztem par jatekot de mar 1440p -ben es parszor volt mar lathato beakaas. FHD okes. Ezert a min fps mint okozat. :)

    ''A kreativitás kulcsa abban rejlik, hogy tudod, hogy rejtsd el forrásaid''

  • --HARDCORE--

    senior tag

    válasz Veleczki77 #45987 üzenetére

    Igen az oké, csak mi van ha káésőbb nem windowst fogok futtatni, akkor megint megoldás keresgélés marad.

    #45989 bobalazs
    Előfordulhat, most van minden is ezen a gépen, M$ oldalásól leszedett (teljesen tiszta nem aktivált, semmi nem volt fent) win10 2021 decemberi pl.: 5 perc után full kifagyott, szóval hogy mi szar, mi nem már nehéz lenne eldönteni. A többi oprendszer alatt még semmi fagyás nem volt. (7, 11)

    GPU-z-vel nézem, meg AIDA64-gyel, ezenfelül a driverben is van monitorozó rész.
    A GPU órajel most stabilan csökkent 1266-ra, de hogy melyik részt kell átírni, hogy hamarabb kapcsoljanak be a ventik a BIOS-ban, még nem sikerült megtalálni.
    Min. Med. High. Max. Temp-en csökkentettem már. ugyanezek PWM-nél is.
    Acoustic limit-et is levettem 500MHz-re. Semmi nem változott.

    Mindeközben persze MSI Afterburner resetleve van, nincs berakva profil meg ilyenek.

    Tippem sincs mi lehet a Legacy or Fuzzy Fan Mode,
    Sensitivity
    Temp. Hysteresis

    Avagy milyen értéket kellene ezeken állítani.

    Csatlakozz a ReVoluthoz, ne fizess a semmiért a magyar bankoknak! ___Üdv.: Zsolt___ R.I.P. Ivett!

  • bobalazs

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz --HARDCORE-- #45996 üzenetére

    Bocs, de nekem inkább képet rakd be az általam említett progiról, driver, msi ab, mókolás nélkül.
    esetleg a módosított BIOSrol is.

  • bobalazs

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz --HARDCORE-- #45996 üzenetére


    Ezt állitsd be rajta kb így nézzen ki.
    Ha a driver nem állitja el, akkor minden oké lesz. Ha elállítja az azért van vagy mert más progi bekavart, vagy a driver alapra állt instabilitás stb miatt. Akkor viszont marad a kisérletezés hol mit mennyit bír ahol nem állitodik el.
    Ha a biost fel flesselted és nem szol bele semmi külső szabályzás akkor az érvényesül ergo 1200 Mhz-el indul.

  • --HARDCORE--

    senior tag

    válasz bobalazs #45997 üzenetére

    Polaris Bios Editor 1.7.5 Tweaked by Mattthev
    ahogy látom te más verzióval szerkeszted akkor.

    Csatlakozz a ReVoluthoz, ne fizess a semmiért a magyar bankoknak! ___Üdv.: Zsolt___ R.I.P. Ivett!

  • --HARDCORE--

    senior tag

    oké, Red Bios Editorban van "Zero Fan Enable" opció, ez nincs bent a PBE-ben. Mindjárt ki is derül ezzel megoldódik-e egy gond. :R

    Csatlakozz a ReVoluthoz, ne fizess a semmiért a magyar bankoknak! ___Üdv.: Zsolt___ R.I.P. Ivett!

Új hozzászólás Aktív témák