Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szbalogh

    őstag

    válasz Hurkaleves #19184 üzenetére

    Nem egészen.
    Gondold azt, hogy levest főzöl! A víz forráspontja (légköri nyomáson) 100 Celsius/373 Kelvin. Ha felmelegíted egy zárt edényben 150 Celsius-ra nyilván megnő a nyomás. Ha pl. az edényben szobahőmérsékleten tizedrészig volt a víz, akkor valószínűleg (pontosan utána kéne nézni) az összes víz gázzá (gőz) alakul. Ha viszont jó sok víz volt benne, mondjuk félig, akkor csak annyi alakul gőzzé amíg ki nem egyenlítődik a 150 fokra érvényes víz tenziója és a zárt edény miatt a gőztérben kialakult elpárolgott víz (gáz) nyomása. Ha ezen a hőmérsékleten kinyitod az edényt nyilván a gáz nyomása a légkörivel lesz egyenlő ezért a tenzió jóval nagyobb lesz, mint a gáz nyomása. Ezért ha marad a 150 fok akkor addig forr a víz míg az össze gázzá (gőz) nem alakul.
    Na ugyan ez van a "green gas-al" is, csak itt a propán forráspontja asszem -40 Celsius, tehát ennek a szobahőmérséklet olyan, mint a víznek a mttomén 150 fok.
    A CO2 annyiban különbözik, hogy az olyan mint a kámfor. A kámfor ugyanis szublimál, ami azt jelenti, hogy a folyadék állapotot kihagyva szilárd állapotából átmenet nélkül gőzzá alakul. Tehát ha kinyitod a CO2 palackot akkor nem lesz folyadék, hanem rögtön gáz. Persze van ennek is folyadék állapota, ha pl a CO2 palackot felmelegíted folyadékká alakul benne, ez a szuperkritikus CO2, amit előszeretettel használnak környezetbarát oldószernek szerves kémiai reakciókhoz.
    A fázisátalakulás (foly.->gáz vagy szilárd->gáz) nagy energiaigénnyel jár. Nyilván ha kinyitod a palackot (amiben jó sok propán vagy CO2 van besűrítve) az miközben gázzá alakul hőt von el a környezetétől. A CO2-vel az a baj, hogy a kis kapszula amiben van kis tömegű, ezért nagyon hamar lehül, ha hideg nem tud elég hőt szerezni a gázzá alakuláshoz ezért azt látjuk, hogy visszaesik a nyomás vagy az FPS :DDD
    A propános rendszer nagy előnye, hogy a bevitt folyadék anyagmennyiségéhez viszonyítva nagy tömegű a tár, ezért lassabban hül le, vagyis többet lehet lőni, mielőtt legyengül.
    Ja és a lényeg. A hőmérséklettől függ az, hogy mekkora nyomás van a tartályban. 6mm-en valaki össze is szedte ezt valamelyik cikkben.

    [ Szerkesztve ]

    Nick: HE_Storm

Új hozzászólás Aktív témák