Új hozzászólás Aktív témák

  • Czo

    őstag

    válasz Vasti74 #38316 üzenetére

    Ha a gyarto nem foglalkoztat embert erre, akkor nem fog menni. Mint irtam, siman lehet, hogy a driver mukodik, csak at kellene benne irni a tamogatott verzioszamok koret. Ez csak akkor derul ki, ha szetkapja valaki a packaget, majd kiprobalja.

    Tudod, erre szoktak irni, hogy hardwaret venni tudni kell. Ha van olyan nyomtatod, amely a PostScript nyelvet ismeri, akkor az jelen allapotunk es ismereteink szerint, kb orokre mukodni fog. A te nyomtatod specifikacioja nem emlit ilyet. Ha az ember olyan nyomtatot vesz, amit a linuxosok csak winprinternek vagy gdi printernet hivnak, akkor tudja, hogy ehhez a nyomtatohoz orokre drivert kell majd vadasznia, mert a driver kell ahhoz, hogy hogy elkeszuljon az a bytettomeg, amit a nyomtato ki tud nyomtatni. Sok ilyen nyomtatohoz meg a firmwaret is a szamitogep tolti bele a nyomtatoba minden egyes bekapcsolas utan, mert ez is ki van sporolva a hardverbol. No, ilyen eszkozt nem szabad megvenni. Ahogy 20-25 eve figyeltel arra, hogy a nyomtato tudjon PostScriptet vagy legalabb valamilyen PCL nyelvet, mert tudod, hogy az a kulcs a hosszutavu hasznalathoz, igy az elmult 10 evben, mar arra figyelsz, hogy AirPrintet tudjon, mert ez tunik a meghosszabb tavon tamogatott dolognak. Amirol messzirol latszik, hogy nem lesz jo, azt nem kell/szabad megvasarolni, ha pedig megvetted, akkor elfogadod ezzel a termekkel jaro "szivast". Linux alol valoszinu azert mukodik, mert ott belefutottal abba a szerencses helyzetbe, hogy egy nyomtatni akaro, programozni tudo embernek pont ilyen eszkoze van, igy barkacsolt hozza egy drivert.

    Egyebkent siman lehet, hogy a nyomtatodnal az Ethernet vagy a WiFi interface volt a "vizvalaszto". Amelyikben egyik sincs, az csak GDI printer (occso), amelyikben barmelyik van, az pedig tud PostScriptet vagy PCL-t. Az univerzalis "driver" nem igazi driver szokott lenni, hanem csak a leiro (ppd) allomanyokat valamit az ikomokat tartalmazza a rendszer beepitett nyomtatonyelv tamogatosaahoz.

    De ennyi szonak is egy a vege, hardvert venni tudni kell. Ahogyan webkamerabol sem veszel olyat, ami nem UVC, vagy pendrivebol sem veszel olyat, amelyik nem usb-mass-storage eszkoz (halistennek egyebkent, de ezek mara mar kihaltak), ugy nyomtatobol sem veszel GDI nyomtatot. Ennyi a megoldas.

Új hozzászólás Aktív témák