Új hozzászólás Aktív témák

  • mave13

    őstag

    Szerintem amiatt nem kell pánikolni, hogy mennyi a felépülési idő.
    Mit nevezünk egyáltalán annak? Mitől számít felépülési időnek? A fertőzés időpontjától, vagy a tünetek megjelenésétől, vagy amikortól az ember tényleg szarul van. Ha a fertőzés időpontjától vesszük, tényleg lehet 3-6 hét, de annak a pontos időpontját úgy sem fogja tudni senki.
    Függ attól, hogy mennyire súlyos a betegség. A többségnek enyhe tünetei vannak, a kb. tünetmentestől, a megfázáson át egy rosszabb influlenzáig. Akik most kórházban vannak, zömük megfigyelés alatt van, nem azért mert kórházi kezelést igényelne.
    Nagyon kevés még mindig azok száma, akik valóban kórházi ellátást igényelnek, és még kevesebb, akik intenzív terápiára szorulnak. Sajnos pontos számokat nem tudok, pedig éppen ezt nem ártana közölni sokak megnyugtatására.
    Egyébként, bármely betegségre igaz, hogyha intenzívre kell miatta kerülni, akkor nem hetek alatt épül fel az ember teljesen, hanem legalább hónapok alatt, főleg, ha figyelembe veszünk olyan tényezőket is, hogy a tartósan intenzíven kezelt betegeknek megesik, hogy poszt traumás stressz szindrómája lesz, amit utána szintén kezelni kell. Tartós intubálás, tracheostoma, sokáig tartó fekvés, a betegséggel járó egyéb szövődmények, mind olyan tényezők, amik jelentősen nyújtják a felépülési időt. Minél többet van valaki intenzíven annál tovább.
    De, jelenleg ez a koronavírussal fertőzött betegek legnagyobb részét nem érinti, és nem is fogja, mert nem lesznek olyan tüneteik, hogy intenzív ellátást igényeljenek, vagy egyáltalán kórházit.

    Az egyetlen, ami miatt lehetne aggódni, hogy senki sem tudhatja, hogy neki milyen tünetei lehetnek. Mert ugyan vannak tendenciák, hogy kik igényelnek intenzív(ebb) kezelést (idős, obes, krónikus betegséggel élő, mint pl. valamilyen tüdőártalom...), de azért lehet hallani, hogy az olaszoknál sem csak 80+ évesek vannak gépen. De, emiatt meg igazából fölösleges aggódni, ez kb. olyan, hogyha kimész az utcára lehet, hogy elcsap egy vonat... de nagyobb eséllyel nem.

    A fertőzés lecsengést meg azért nem követi olyan gyorsan a gyógyultak száma, mert mit nevezünk gyógyultnak? Jelenleg nem azt, akinek már jó a közérzete, hanem akinek 24 órán belül vett 3 egymást követő garat vírusszerológiája negatív... Az meg ismert, hogy a vírusfertőzöttek, legyen szó bármilyen vírusról, még napokig, vagy tovább üríthetik magukból a vírust, úgy, hogy már egyébként nincs tünetük.

    Icewolf || kósza ||

Új hozzászólás Aktív témák