Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tboj

    tag

    válasz lacafaca #48506 üzenetére

    Én viszont nem engedném el, mert ez egy fórum, amiben ha valaki leír valamit, és elvárja a többiektől, hogy fogadják a véleményét, akkor el kell tudnia fogadnia az arra érkező reakciókat is.

    "egy biztos, a mozaikok szépen illenek össze..."

    Ez minden ilyen összeesküvés-elmélet esetén így van, ez a céljuk. Ehhez azonban, mint láttuk az előző példában, legtöbbször a tények szándékos elferdítése és még hazugságok is szükségesek. Amint tényszerűen végigmegy az ember ezen állításokon, és a rendelkezésre álló adatok alapján próbálja meg összerakni a képet, akkor már nem illenek össze ilyen szépen azok a bizonyos mozaikok és nem lehet ilyen hangzatos, logikusnak tűnő következtetéseket levonni belőlük.

    Az, aki beleszalad egy ilyenbe, legtöbbször inkább áldozat, mintsem felelőse a problémának. (Lásd az általad is promótált Social dilemma cím film, ahol bemutatják, hogyan esik hasonló módon áldozatul több milliárd ember a közösségi médiák bugyraiban.) Nem hiszem, és nem is fogadom el, hogy az összes ilyen ember hülye lenne. Ha pedig nem az, akkor feltehetően gondolkodik is, tehát képes lehet belátni, hogy téved, ha valaki felhívja erre a figyelmét és ezt valós tényekkel alá is támasztja.(Extrém példaként, ha fellőnének egy laposföld-hívőt az ISS-re és onnan tekintene le a Földre, akkor szinte biztosan képes lenne megváltoztatni a véleményét.)

    Ezek a jelenségek eltűnni nem fognak, amíg nem korlátozzák őket, úgyhogy az egyetlen lehetőség az áldozatok tényekkel való felvilágosítása és segítése, illetve bizalom abban, hogy képes megváltoztatni a véleményét. Természetesen ez nem fog minden esetben összejönni, mert vannak szemléletbeli, tudás- és előismeretbeli eltérések, illetve mentális problémák is, amik ezt aláássák. Ez azonban nem kellene, hogy azt jelentse, hogy meg sem próbáljuk meggyőzni az illetőt és kikiáltjuk selejtnek, mert ez pontosan ugyanaz a mentalitás, amit a fogyasztói társadalom a tárgyi dolgaival is követ: ha valami nem vagy nem jól működik, akkor meg sem próbálja megjavítani, inkább kidobja és vesz egy másikat. Látjuk, hogy ez a mentalitás hova vezet hosszútávon és az nem egy szép jövőkép.

    Nyilván ennek megvalósítása még egyetlen ember esetén is csak rengeteg energiabefektetéssel járhat sikerrel, ezért ezt nem is "átlagemberektől" kellene elvárni, mert ilyen szinten megoldhatatlan, ahogy az összes globális probléma. Egyéni felelősséget és áldozatkészséget igényel, akárcsak egy önkéntes munka, amelyre a társadalomnak jelen állapotában csak elenyésző része képes és hajlandó. Ettől függetlenül ahogy a szemetet is gyűjthetjük szelektíven, vagy megtermelhetjük magunknak a szükséges betevőt, ilyen módon kicsiben szintén hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a társadalom jobban működjön, amíg "felülről" nem érkezik segítség.

    Micimackó, kérsz mézes teát?Kérek Malacka, csak tea nélkül, ha lehet...

Új hozzászólás Aktív témák