QuakeCon 2010: DOOM 4 bemutató helyett Rage iPhone-ra

Elmaradt a nagy bemutató a QuakeCon 2010 rendezvényen. Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy legalább a fél játékosvilág a DOOM 4 információkat várta John Carmack csapatától, de sajnos ehelyett valami egészen mást mutattak be, ami szerintük egy izgalmas újítás, és az id Tech 5 motor képességeit jól prezentálja. Mégpedig a Rage iPhone változatát.

Tegnap írtunk róla, hogy Carmack egy izgalmas újdonságot szeretne mutatni a QuakeCon keretein belül, amit ha érdekesnek talál a közönség, akkor tovább tökéletesít majd a jövőben. Az említett dolog a Rage iPhone verziója, ami ékesen bizonyítja az id Tech 5 motor képességeit, ugyanis majdnem mindent tud, mint a "nagy testvérei".

Egy screenshot a Rage mobil verziójából (iPhone 4)

A bemutató egy iPhone 4-es okostelefonon zajlott, ahol is a motor Carmack elmondása szerint 60 FPS-t produkál a jelenlegi állapotában. Igaz, hogy ez még csak egy technológiai demonstráció volt, de a kint lévők egybehangzó véleménye szerint már most felülmúlja az első generációs XBOX és a PS2 látványvilágát is. Carmack elmondása szerint az id Tech 5 motor képességeinek nagy részét kihasználja az okostelefon is, így a Megatexture ott is működik. A játék iPhone 4 mellett természetesen könnyedén fut 3GS-en is. A bemutatóról egy videó is készült, amit itt megtekinthettek:

John Carmack még annyit elárult a Rage-ről, hogy bár még nincs kiadható állapotban, de az FPS játék jó része már le van fixálva. Az iPhone verzióról bővebb bemutató majd a nagygépes játékok megjelenése után várható. Hozzátette még azt is, hogy a jelenlegi konzolok a Sony és a Microsoft közleményei alapján még jó ideig nem fognak változni, ugyanis egyik cég sem árult még el nekik semmit sem a következő generációs terveikről.

És hogy akkor voltaképpen mi a helyzet a DOOM 4-el? John Carmack annyit elárult a rendezvényen, hogy a 2004-ben megjelent DOOM 3 túl sötétre sikeredett még szerinte is, és ezen mindenképpen változtatni fognak a negyedik részben. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a játék nem lesz sem folytatás, sem remake, és habár jelenleg ő is a DOOM 4-et készítő csapattal együtt dolgozik a játékon, nem oszthat meg semmiféle egyéb részletet sem róla.

Az id Software egyik fejese, Todd Hollenshead a tavalyi QuakeCon-on jelentette be, hogy a játékról bővebb információt majd 2010-ben fogunk kapni. Ehelyett most ismét csak annyit árult el, hogy a játék egyszerűen még nem áll készen a nyilvános bemutatásra. Tudatában van a tavalyi kijelentésének, és annak is,  hogy a rajongók már várták az információkat, ezért ő is sajnálja, hogy ismét távol marad a kiállítástól a DOOM 4.

Egy másik ide kapcsolódó hír szerint a Bethesda felvásárolt egy újabb fejlesztőcsapatot, mégpedig a Bioshock 2 és a Dark Messiah of Might & Magic fejlesztésében is részt vett Arcane Studios-t, akik most egy bejelentetlen játékon dolgoznak. A stúdió jelenleg egy "FPS nézőpontű RPG-n, valamint egy iPhone-ra készülő stratégiai címen dolgozik.

Azóta történt

Előzmények