Két változatban érkezhet az új Xbox?

A Lite verziót le fogják csupaszítani amennyire csak lehet, hogy a lehető legolcsóbban lehessen árulni. A híresztelések szerint ugrik majd az optikai meghajtó, így gyakorlatilag egy set-top box-szá fog aljasulni - kérdés, hogy mennyiért fogják vesztegetni, mert akár még jó vétel is lehet belőle.

A Pro verziót minden földi jóval el fogják látni, mint optikai meghajtó és az elődökhöz való visszafelé kompatibilitás. Mindkét csomag része lesz egy Kinect. Az emberben ilyenkor felmerülhet egypár kérdés:

1.: A Lite verzió fog tartalmazni merevlemezt és digitálisan lehet majd megvásárolni a játékokat vagy a azok egy távoli szerveren lesznek tárolva, futtatva?

Mindkét verzió lehetséges
A belső merevlemez lenne a kényelmesebbik, kevésbé macerás megoldás a Microsofttól, az eddig is jól működő rendszert folytatnák tovább. A távoli szerveres megoldás pedig folytonos internetkapcsolatot igényelne ami nagyban (teljesen?) visszaszorítaná a warezt, de ez sok kellemetlenséggel járna:
- A Microsoft részéről hatalmas, erőforrás igényes szerverfarmok üzemeltetése
- A felhasználó részéről, pedig stabil és gyors internetkapcsolatot követelne meg ami ugye nem mindig adatik meg

2.: A Pro verzió - hogyha fog - akkor milyen típusú optikai meghajtót alkalmaz majd, azaz milyen adathordozón fognak érkezni a játékok?

A legvalószínűtlenebb a Blu-ray licencelése a Sonytól: vicces lenne, hogyha minden egyes eladott játék után jogdíjat kellene fizetnie a Microsoftnak. Sokkal valószínűbb, hogy a Nintendóhoz hasonlóan egy saját adathordozót fejlesztenének ki, ami a Blu-rayhez hasonlóan rétegelhető (utóbbi már most elbírna nyolcat, de még nincs szükség rá), hogy időt álló megoldás legyen és akár az az utáni generáció is profitálhasson belőle.

3.: A Pro verzió fog tartalmazni HDD-t?

Valószínű, hogy igen. Ugyanúgy fel lehetne másolni lemezről az Xbox360-as játékokat, valamint az új Xbox-os produktumok is helyet kaphatnának a winchesteren. Viszont az is elképzelhető, hogy nem lesz benne és a Lite verzió esetleges variációjához hasonlóan szervereken fognak tárolódni a mentéseink, valamint az Arcade-ból letöltött tartalmaink. Tehát lehet, hogy a Pro verziónak is folyamatos internetkapcsolatra lesz szüksége és ekkor ugye (elméletben) szintén letudnák a warez kérdését.

4.: A Kinect szerepe?

Sajnos a jelenlegi generációban a Kinect nem mutathatta ki a foga fehérjét. A régi típusú (fat) Xboxok ugyanis nem voltak felkészítve egy esetleges mozgásérzékelős kiegészítő fogadására, ezért a kamera képességein szoftveresen butítottak, hogy alkalmazkodni tudjon a régebbi Xbox360-ak alacsony sebességű USB-portjához. A Slim gépek alapjáraton tartalmaznak Kinect-portot amin keresztül a kamera annyi adatot tudna küldeni, hogy az ujjakat is pontosan tudná követni.

Az új generáció természetesen alapból fel lesz készítve a Kinectben rejlő képességek kiaknázására és akkor valószínűleg még több játék épülne a szenzorra / támogatná azt is. Egy biztos: akkor a mozgásérzékelést és a hangvezérlést minden Xbox-tulaj élvezheti majd. Érdekes egy jövő elé nézünk az biztos.

Azóta történt

Előzmények