Divinity: Original Sin - Dühösek a GOG felhasználók

Kisebb botrány robbant ki tegnap a GOG.com oldalán a Divinity: Original Sin című RPG játék megjelenése körül. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, február végén bejelentették, miszerint egyes AAA-kategóriás játékokat előrendelhetővé tesznek, így rögtön megjelenéskor DRM-mentesen hozzájuk lehet jutni a GOG.com oldaláról. Eleinte még a kiadók miatt regionális árazást akartak kiszabni ezekre a játékokra, de később a felhasználók kérésére hallgatva ezt elvetették.

A Larian Studios tegnap jelentette meg hivatalosan a Divinity: Original Sin című játékot Steamen, ám azok, akik a GOG.com oldalán várták annak megjelenését, csalódva vették tudomásul, hogy még mindig nem érhető el a program, holott Steamen már javában kapható. Órákkal később végre egy G-Doc nevű admin közölte a játékosokkal, hogy egyelőre csak a Kickstarter támogatók számára elérhető a játék, ráadásul az online multis lehetőségek nélkül, az később kerül bele.

Ennek oka pedig a GOG.com oldal saját, Galaxy nevű kliensprogramja, mely a Steamhez és Originhez hasonlóan arra lesz hivatott, hogy az itt vásárolt játékok online funkcióiért és naprakészen tartásáért feleljen. Vagyis jelenleg még a Kickstarter támogatók sem tudnak online multizni, ugyanis azok a funkciók majd csak a GOG Galaxy kliensen keresztül fognak működni. A program megjelenése a tervek szerint augusztus 31-én lesz, azzal egyidőben fog érkezni a Divinity: Original Sin című játék publikus kiadása.

Vagyis a jelenlegi helyzet a következő: Steamen már elérhető a játék, online funkciókkal, mindenki számára. GOG-ról viszont jelenleg csak a Kickstarter támogatók szerezhetik be, de ők is csak offline módban használhatják azt, míg meg nem jelenik a GOG Galaxy. A többiek pedig augusztus 31-én tudják megvenni DRM-mentesen a játékot, addig kénytelenek várni.

A játékosok azt nem értik, hogy ha a játék egyszemélyes módban tökéletesen játszható GOG Galaxy nélkül is, akkor vajon miért tartják azt vissza, míg megjelenik a kliensprogram? Ezzel valószínűleg azt fogják elérni, hogy a felhasználók inkább megveszik Steamen keresztül, minthogy két hónapot várjanak a GOG kiadásra.

Azóta történt

Előzmények